Drepturile Naturii

Ce sunt Drepturile Naturii?

Este un proiect legislativ prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice. Drepturile Naturii reprezintă recunoașterea și onorarea faptului că Natura are drepturi, la fel cum și ființele umane au.

Pământul este o ființă vie, este o comunitate de ființe interdependente care alcătuiesc UN SISTEM UNIC.  De asemenea, este CASA noastră!

Natura NU este un lucru care poate fi posedat!

Cine a inițiat și susține Drepturile Naturii?

Alianța Globală pentru Drepturile Naturii – o mișcare mondială care lucrează pentru a crea și întării comunitățile umane care respectă și apară Drepturile Mamei  Terra.

În anul 2011 Pachamama România s-a alăturat Alianței Globale.

În prezent, sunt 3 campanii ce militează pentru Drepturile Naturii:

  • Națională (Pachamama România)
  • Europeană (Inițiativa Cetățenească Europeană – Rights of Nature Europe)
  • Globală (Rights of Mother Earth)

Pe 22 Aprilie 2017 vom porni oficial campaniile națională și europeană.

Pentru campania națională avem nevoie de peste 100.000 de semnături pentru ca propunerea noastră legislativă să poată fi trimisă în Parlamentul României.

Pentru campania europeană avem nevoie de peste 56.000 de semnături din totalul de 1 milion care este nevoie să se adune la nivelul Uniunii Europene.

Campania globală a început în anul 2011 și a adunat pănâ în prezent 850.000 de semnături. Ne dorim să ajungem la 1 milion, după care le vom trimite la ONU pentru a proclama alături de Declarația Universală a Drepturilor Omului și Declarația Universală a Mamei Terra.

Poți și TU contribui cu o semnătură intrând pe acest link – petition.rightsofmotherearth.com

Unde au fost adoptate Drepturile Naturii?

În anul 2008, Ecuador devenea prima țară din lume care adoptă legal în Constituția sa Drepturile Naturii.

Articolul 71 din Constituția Ecuadoriană :

“Natura sau PACHAMAMA, unde viața se reproduce și există, are dreptul la existență, să persiste, să își mențină și să își regenereze ciclurile vitale, structura, funcțiile și procesele evolutive. Orice persoană, om, comunitate sau națiune poate solicita respectarea drepturilor mediului natural în fața organelor publice …”

Articolul 72 :

“natura are dreptul de a fi complet restabilită”

În 2006, Tamaqua Borough din Schuylkill County, Pennsylvania devenea prima comunitate din Statele Unite care recunoaște drepturi legale pentru natură.

Ei i s-au alăturat comunități din Maine până în  Maryland și din Virginia până în  New Mexico care propun legi pentru Drepturile Naturii, urmate de California și Hawaii (în total 36 de comunități)

De asemenea, sunt grupuri de protecția mediului în Nepal, Italia și Australia care promovează cu tărie Drepturile Naturii în legile din țările lor.  

În Aprilie 2010 a fost adoptată “Declarația Universală a Drepturilor Mamei Terra” la Conferința Mondială despre Schimbările climatice din Bolivia.

De ce Drepturile Naturii?

  • Drepturile reprezintă cel mai înalt nivel de protecție pe care legile îl pot oferi.
  • Natura ar deveni un subiect al legii cu personalitate juridică şi cu drepturi de sine stătătoare. În acest moment, natura este văzută ca o resursă, o proprietate. Economia verde se raportează încă la natură ca la un capital care poate fi vândut și cumpărat de pe piața mondială
  • Se restabilește relația de armonie dintre om și natură
  • Legile privind mediul eşuează, în ultimii 50 de ani de când a apărut legislația pe mediu, peste jumătate din biodiversitate a dispărut. Sistemul legislativ care încurajează creşterea economică legitimează actele care conduc la distrugerea naturii.

Și TU poți contribui la această campanie prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice.

Pentru mai multe detalii, ne poți scrie pe adresa de mail pachamamaromania2011@gmail.com sau ne poți contacta la numerele de telefon 0724270951 sau 0732661743.

Aici aveți 3 filmulețe reprezentative pentru campania Drepturilor Naturii:

She’s alive

Mother Earth, Arkan Lushwala

Nature is speaking, Julia Roberts