Editia a X-a, 24 Iunie 2023
Editia a X-a, 24 Iunie 2023
Copiii Daci, Familia Pachamama

Pachamama România lansează programul educațional ”Copiii daci, familia Pachamama – educația viitorului”, un proiect-manifest pentru schimbarea și îmbunătățirea educației copiilor din societatea de astăzi.

Copiii noștri au propria personalitate, a cărei dezvoltare trebuie încurajată. Acest fapt cere o nouă orientare educațională.

Suntem în plină eră a copilului modern, iar atenția noastră se concentrează asupra descoperirilor din domeniul dezvoltării personale referitoare la limbaj, joc, etc.. De-a lungul evoluției noastre am realizat importanța rolului copilului nostru. Copiii noștri au propria personalitate, a cărei dezvoltare trebuie încurajată. Acest fapt cere o nouă orientare educațională.

Copiii se nasc cu energia psihologică și fizică necesară pentru a se împlini la nivel uman.
Adulții au datoria de a le transmite valori sociale sănătoase, astfel încât să le permită dezvoltarea armonioasă, și să le ofere condițiile de bază în care să-și poată dezvolta liber abilitățile.

Copiii noștri sunt cea mai mare bogăție a noastră, iar un om responsabil se gândește la binele urmatoarelor 7 generații și le vindecă pe acestea prin odraslele lor.

FAMILIA PACHAMAMA

Comunicarea cu elementele naturii

Natura este asemenea nouă – vie și conștientă, și îi place să fie tratată cu respect, cu inima deschisă și cu atenție.

Ea ne vorbește în multiple moduri, putând să-i receptăm mesajele cu toate simțurile noastre:

 • Ne cântă prin măiastrele sale păsări, prin frunzele și crengile adiate de vânt sau prin izvoarele sale cristaline;
 • Ne înmiresmează cu parfumul florilor și al fructelor sale sau al ierbii verzi;
 • Ne răcorește și ne relaxează prin apele sale sau prin mersul desculț pe iarbă;
 • Ne bucură gusturile prin nenumăratele fructe, legume sau ierburi pe care ni le pune
  la dispoziție;
 • Nu în ultimul rând, ne oferă posibilitatea de a-i admira prin simțul văzului bogăția
  și măreția.

Cel mai bun mod de comunicare a noastră către natură este transmiterea constantă, din adâncul inimii, a recunoștinței pentru tot ceea ce primim în fiecare clipă de la ea.

Drumeția și, mai ales, alergarea în natură ne ajută să ne reconectăm cu noi înșine, să ne dăm seama cine suntem cu adevărat, de unde venim și încotro dorim să ne îndreptăm, care sunt dorințele și aspirațiile noastre.

Copiii au nevoie de susținerea și nu de judecata noastră atunci când greșesc. Fiind alături de ei, prin eșecuri ei vor învăța și vor căpăta experiență în viață.

Dezvoltarea propriului stil, creativitatea

Ce imi place? Cum ma simt? Care este obiectul preferat? Care este elementul naturii ce ma bucura si cu care ma identific? Fiintele ce ma iubesc si eu le iubesc?

Evoluția sănătoasă a copiilor din punct de vedere fizic, psihologic și spiritual depinde de angajamentul nostru în buna lor creștere. Buna comunicare cu ei și înțelegerea nevoilor ce le au este primul pas.

Copiii au nevoie de susținerea și nu de judecata noastră atunci când greșesc. Fiind alături de ei, prin eșecuri ei vor învăța și vor căpăta experiență în viață.

Descoperirea geniului interior și dezvoltarea celor 4 tipuri de inteligențe (emotională, mentală, spirituală și ecologică/naturală)

Cine sunt eu și ce mă leagă de ceilalți și de Natură? Ce abilități importante ar trebui să dobândesc?

Toți copiii au talente native. Este datoria părinților să-i sprijine să și le descopere, să-și orienteze geniul și să-i motiveze.

Devenirea unui agent al schimbării, model pentru celălalt

Succesul acestui sistem educațional trece prin comunicare, atât verbală, cât și fizică. Prin intermediul unei relații deschise, sincere și lipsite de judecată, copiii, chiar și cei foarte mici, își pot trăi senin emoțiile și devin adulți conștienți și empatici. Poți face acest lucru prin:

 • „Jocul/jucaria favorit/ă”
 • „Artă și creație magică” – a te exprima în voie, cum îți place!

Cunoașterea istorei locului

De ce este important acest tip de cunoaștere? Pentru că ne ajută să înțelegem trecutul, care servește drept etalon al prezentului. Zona geografică în care se află astăzi România a fost în urmă cu peste 10.000 de ani vatra lumii, locul de unde a început cu adevărat civilizaţia umană.

Noi, românii, ne situăm pe primul plan în Europa ca vechime. Genetic, nu ne-am schimbat de 5.000 de ani, suntem tot daci. John Mandis, profesor la Universitatea din Londra, spune: ”România e vatra a ceea ce numim Vechea Europă, o entitatea culturală cuprinsă între anii 6500-3500 î.e.n.” și “cele mai vechi descoperiri ale unor semne de scriere au fost făcute la
Turdaș și Tărtăria”.

Invitația pe care o adresăm copiilor la Roșia Montană este și una de a intra în contact cu frumusețea naturală deosebită a locului și de a-i cunoaște istoria milenară.

Roșia Montană se remarcă prin peisaje spectaculoase și monumente naturale unice, dar și printr-o energie specială oferită de bogăția locului.

Copiii Daci, Familia Pachamama pentru Școala Viitorului – Leadership-ul sustenabil

Pachamama vă prezintă un proiect de participare de tip CommunityHub în consolidarea unei accesibile și moderne forme de educare – un loc de schimb și de relaționare.

Îmbunătățirea educației se face prin implicarea profesorilor parteneri și a membrilor Pachamama România. Acest tip de școală informală își propune să valorifice domeniul educaţiei copiilor şi tinerilor.

Prin intermediul evenimentului Roșia Montană Marathon, Școala Viitorului imaginează acest proiect educațional un loc de schimb cultural și de relaționare între cei care locuiesc în Roșia Montană și cei care o vizitează: copiii, profesorii, familiile și, desigur, oamenii din exterior.

Roșia Montană este locul care poate da naștere ideilor și aspirațiilor concrete pentru Școala Viitorului.

Abia așteptăm să vă prezentăm noul proiect în perioada 22-23 Iunie 2023, când ne vom regăsi în alergare în acest peisaj cultural minier, Roșia Montană reprezentând cel mai mare și relevant exemplu de minerit subteran aurifer din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei.

SPOILER EVENT!

COPIII DACI, FAMILIA PACHAMAMA – EDUCAȚIA VIITORULUI

din cadrul ROȘIA MONTANĂ MARATHON

Joi, 1 Septembrie:

 • Atelier de lectura – Povești alese, program de 2 ore  

Coordonator: Prof. Stefan Salagean – Profesor de Istorei, Ambasador Roșia Montană Marathon

 • Atelier de pictură – Reprezentare în orice tehnică de lucru

Coordonator:  Inv. Sîngeorzan Maria Amalia

 • Povestea Pachamama, Descoperirea Auruui Interior

Coordonator: Alexandra Postelnicu, Pshiholog + invitati surpriza Ambasadori Cheile Genelor Romania

„Seara ludica la ceaun” cu toți copiii participanți la lectură. Părinții nu au acces!

Vineri, 2 Septembrie:

 • Ateliere cu copiii

Coordonatori: – Ștefania Sălăgean – Ambasador Roșia Montană Marathon     

                         – Geta Manolache – Ambasador Roșia Montană Marathon

Concurs de orientare cu Geta Manolache

 • MOVIE NIGHT – Cinemateca filmelor istorice

PARTENER ÎN EDUCAȚIA VIITORULUI – Comunitatea Cheia Genelor

 • Suport activități pentru copii

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/pachaman/public_html/rosiamontanamarathon.ro/wp-content/themes/symetrio-theme-new/functions/helpers/helper-function.php on line 387