Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Conceptul Maratonului

ROȘIA MONTANĂ MARATHON

Un eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural

Rosia Montana Marathon înseamnă mai mult decât un eveniment sportiv.

Între 21 – 23 Iunie 2024 se va desfășura în mijlocul Roșiei, locație deja înscrisă în Patrimoniul UNESCO (Iulie 2021), a XI-a ediție a unei întâlniri cu totul speciale care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Pe lângă alergarea pe frumoasele cărări ale locului, oferim participanților și alte activități care să le confere o experiență de neuitat, de regăsire a sinelui.

[vc_row][vc_column][vc_column_text delay=”0″]

ASPECTUL SPORTIV

Iubitorilor de alergare montană le oferim trei probe – Maraton, Semimaraton și Crosul de 11 km. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Tăul Mare, Valea Cornei, Detunata Golașă, etc.

ASPECTUL ECOLOGIC

Prin acest eveniment dorim să promovăm și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice. Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți. Nu putem atinge o stare de pace interioară atâta timp cât nu trăim în armonie cu Natura.

ASPECTUL SOCIAL
Maratonul este și o punte de legătură între proiectele locale și cei care vin aici. ,,Cercetași Roșia Montană”, ,,Made in Roșia Montană” și ,,Adoptă o casă” sunt trei proiecte sociale extrem de interesante în care participanții se pot implica sau pe care le pot susține. Pachamama a oferit la ultimele două ediții aproximativ 10% din taxa de participare la concurs pentru construirea unui parc de joacă pentru elevii Școlii Gimnaziale ”Simmion Balint” din Roșia Montană.

De asemenea, deținătorii de pensiuni se bucură de foarte mulți turiști cu ocazia acestui eveniment.

ASPECTUL CULTURAL
Acest eveniment oferă participanților și  momente artistice deosebite. Vom organiza un concert de muzică, în anii precedenți având ca artiști inivitați pe Florin Ștefan Band, Magda Pușkaș, trupa Blue Velvet, Johnny King, Rareș Andrei Păuna și Bianca Lupșă.

În cea de-a doua zi organizăm și tururi de mină prin care turiștii pot vizita Galeriile Romane, cele mai lungi galerii din Europa. Acestea au fost pe lista tentativă a UNESCO, însă guvernul României a cerut in 2018 să fie scoase , fiind o premieră istorică

Participați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vice-președinte al Asociației Alburnus Maior, care vă va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei Montane.

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!