21.06.2025
7:30 – 15:30
140 RON -> 9 mai
160 RON -> 13 iunie
(Kit concurs inclus -fara tricou)
Ora Start: 7:30 AM
Limită de timp: 8 ore
Start-Sosire: Piața Centrală din Roșia Montană
Lungime traseu : 42,16 km
Diferența de nivel : 1800 metri
Km 11,5 – punct de hidratare;
Km 14,1 –punct de hidratare și alimentare;
Km 19,2 – punct de hidratare și alimentare ( !! alimentați-vă bine pentru 10Km fără puncte
de alimentare !! );
Km 29,1 : punct de hidratare și alimentare;
Km 31,1 : punct de hidratare;
Km 34,6 : punct de hidratare și alimentare ( !! alimentați-vă bine pentru 7,5Km fără
puncte de alimentare !! );
STARTUL se dă din Piața Centrală, de unde coborâm circa 1Km pe asfalt, apoi în zona primăriei facem stânga și ieșim de pe drumul public.
Urmează o urcare pe drum forestier prin pădure, trecem pe lângă Monumentul Funerar Circular Roman de la Tăul Găuri și apoi coborâm în satul Corna. Mai traversăm câteva fânețe, apoi coborâm în cătunul Bunta, unde vom avea primul punct de alimentare / hidratare (Km 6,5).
De acolo începem o urcare prin pădure pe o potecă ce ne poartă prin poieni frumoase pline de flori de câmp, ajungem pe culmea dealului, de unde vom avea o panoramă frumoasă a carierelor pe care le-am lăsat în urmă, dar și o vedere spre Detunata Golașă, care ne așteaptă în continuare.
Traseul intersectează din nou drumul județean – vom alerga câteva sute de metri pe asfalt până la următorul punct de hidratare, aflat la Km 11,5.
De aici voluntarii ne vor ghida spre dreapta, pe traseul turistic marcat cu triunghi albastru și, urmând marcajele, începem o coborâre străbătând drumuri de piatră, fânețe și păduri tinere de mesteacăn. Coborâm printr-o pădure bătrână de fagi pe Valea Abruzelului: drumul este adâncit și pietruit. Ajunși în Valea Abruzel, în satul Văleni, ne continuăm drumul după marcaje, traversând un pod de beton peste pârâul Muntari și urmând drumul principal al văii către dreapta, circa 1 km, unde avem punct de alimentare/hidratare (km 14,1). Pe partea stângă putem vedea, din loc în loc, vechi galerii miniere.
Urmează să cotim la stânga pe un drum forestier ce șerpuiește prin pădure. Părăsim drumul într-o curbă la dreapta, mergând în direcția înainte, conform marcajelor, pe un alt drum foarte puțin utilizat. Continuăm pe acest drum până în vârful dealului, unde, într-o poiană largă, urmează să coborâm către satul Valea Șesii, exact lângă Casa Memorială Fefeleaga. Ne continuăm deplasarea în stânga, urmărind drumul satului, pe care îl părăsim după aproximativ 100 m, traversând un podeț de lemn peste pârâul Valea Șesii. Traseul continuă printr-o făneață împrejmuită, unde se recomandă deplasarea cât mai aproape de gard. Continuând urcarea pe o potecă ce șerpuiește lin prin pădure, ajungem într-o poiană mare, unde se află Popasul Fefeleaga, în proprietatea unui urmaș al vestitului personaj din nuvela lui Ion Agârbiceanu.
De aici mai urcăm un pic prin pădure si ajungem la poalele Detunatei, pe care o admirăm în treacăt, de jos în sus, din zona ghețarilor. Mai mergem câteva sute de metri si ajungem la următorul punct de alimentare si hidratare de la Km 19,2, ne alimentăm și ne hidratăm bine ca să începem urcarea spre vârful Detunatei pe poteca turistică. Ajungem sus, urmând obligatoriu poteca turistică care trece pe la baza stâncii ( ATENTIE, NU TRECEȚI PESTE BALIZELE PE CARE LE VOM PUNE PE PARTEA SUPERIOARĂ A STÂNCII! PERICOL DE CĂDERE ÎN GOL!!!).
Apoi coborâm pe traseul turistic în partea cealaltă a masivului. De aici traseul continuă vălurit pe drumuri forestiere. Lăsăm în dreapta iazul de acumulare unde se poate observa turla bisericii îngropate din fostul sat Geamăna, ajungem și traversăm satul Muntari, unde avem posibilitatea să ne și hidratăm la câteva izvoare aflate și semnalizate pe marginea drumului, urcăm câteva serpentine până la un drum industrial, alergăm din nou circa un km pe asfalt în coborâre, apoi ajungem la următorul punct de alimentare/hidratare de la Km 29,1, unde voluntarii ne vor ghida înainte.
Vom coborî pe un drum forestier până la Tăul Brazi, vom alerga pe lângă el, după care poteca ne va scoate pe drumul asfaltat din Roșia Montană unde, după câteva sute de metri, ajungem în Piața centrală. Aici ne hidratăm și ne pregătim pentru următoarea buclă de circa 11km.
Continuăm în coborâre pe asfalt vreo 200 m, apoi facem stânga, părăsind drumul public, și începem urcarea pe drumul industrial de cariera până în vârf, La Cruce.
De aici coborâm pe o potecă prin pădure pe lângă Piatra Corbului, ajungem din nou la o
intersecție de 5 drumuri (PA/PH) unde voluntarii ne vor îndruma drept în față. După circa 700 m părăsim drumul industrial, mergem spre stânga, respectând indicațiile voluntarilor și intrăm pe o potecă care ne duce pe Masivul Șulei, de unde se văd Tăul Brazi, Tăul Anghel și Piatra Corbului – monument al naturii și simbol al Roșiei Montane.
Se coboară către Tăul Mare, lacul în formă de inimă, care se ocolește pe partea dreaptă, și se intră pe porțiune comună cu a traseelor de Semimaraton și Cros. Traseul șerpuiește pe pajiște alpină, apoi urmează o urcare scurtă, dar foarte abruptă, prin iarbă, până în vârful Masivului Rotundu.
De aici începem o coborâre pe drum forestier printre brazi, trecem pe lângă un zmeuriș și virăm la stânga. Aproape de capăt, pe stanga, avem si un izvor rece. Ne îndreptăm spre satul Țarina, mai coborăm circa 1 Km și ajungem la Tăul Țarinii. De aici continuăm aproximativ 1,5 Km și ajungem în Piața centrală a Roșiei Montane la Finish.
Trakurile GPX sunt cu caracter informativ. Concurenții sunt sfătuiți să urmeze marcajele puse de noi pe traseu.
Trackul GPX poate fi descărcat de aici: GPX Maraton
Limita: 500 participanti
© Rosia Montana Marathon 2024. Toate drepturile sunt rezervate.