Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Editia a XI-a, 24 Iunie 2024

Regulament Roșia Montană Marathon

Roșia Montana Marathon a fost creat din dorința de a împărtăși iubirea noastră pentru natură și mediul înconjurător, pentru sport, pentru o viață sănătoasă și, totodată, pentru crearea unei lumi aducătoare de împlinire spirituală, echitabilă și sustenabilă.

Maratonul este la a X-a ediție și îi este dedicat și marii noastre campioane olimpice Constantina Diță, care în anul 2008, la Beijing, a câștigat pentru România prima medalie de aur în proba de maraton.

Scopul maratonului este promovarea alergării în aer liber și a unui stil de viața sănătos, concomitent cu promovarea în rândul concurenților și susținătorilor acestora a frumuseților, tradițiilor și istoriei zonei turistice Roșia Montană și a împrejurimilor.

1. INFORMAȚII DESPRE COMPETIȚIE

Evenimentul Roșia Montană Marathon este organizat de Asociația Pachamama România și are loc în ziua de 24 Iunie 2023 în Roșia Montană, Munții Apuseni. O parte din traseu se va desfășura pe drumul județean 742, județul Alba.

Participanții la Competiție sunt obligați să respecte termenii și condițiile din prezentul Regulament Oficial al Competiției (denumit în continuare “Regulament Oficial”).

Regulamentul Oficial este întocmit și va fi făcut public conform legislației aplicabile în România, fiind disponibil în mod gratuit oricărui solicitant pe site-ul www.rosiamontanamarathon.ro și la locul de desfășurare al Competiției.

Prin participarea la această Competiție, concurenții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament Oficial și ale legislației în vigoare aplicabile și să semneze declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de către Organizatori cu ocazia înscrierii, precum și în ziua concursului, la momentul validării înscrierii.

2. PROBE ȘI CATEGORII

Probe:

– Maraton: 42.16 km

– Semimaraton: 25.2 km

– Cursa Populară: 10 km

– Cursa Copiilor 

 • 5-6 ani Family: 850 m
 • 7-8 ani: 850 m
 • 9-10 ani: 1400 m
 • 11-12 ani: 1400 m
 • 13-14 ani: 2000 m

.- Drumeția Interconectivității

Categorii: Masculin și Feminin.

Numărul maxim de participanți: 500.

Timpi Limită

 • Maraton: 8 ore;
 • Semimaraton: 5 ½ ore;
 • Cursa 10 km: 2 ore.

3. PERIOADA ȘI ZONA DE DESFĂȘURARE A COMPETIȚIEI

Competiția va avea loc în ziua de sâmbătă, 24 Iunie 2023, la Roșia Montană.

Startul la proba de Maraton (42.16 km) va fi dat la ora 7:30, la Semimaraton (25.2 km)  la ora 7:45, iar la Cursa de 10 km la ora 8:00, toate din Piața Centrală.

Competiția se va încheia în același loc la ora 15:30.

Cursa copiilor va avea loc în aceeași zi începând cu ora 16:00.

De la ora 17:00 va fi un Concert de muzică folk.

Festivitatea de premiere se va desfășura la ora 17:30.

Concurenții trebuie să fie prezenți în zona de start în ziua de 24 Iunie 2023, la ora 07.00, în Piața Centrală, unde se vor face ultimele precizări legate de curse.

TRASEUL ȘI PUNCTELE DE PE TRASEU

Competiția se va desfășura în zona Roșiei Montane pe un traseu marcat de către organizatori.

MARATON, SEMIMARATON și CURSA de 10 KM

Înscrierile pentru aceste trei probe se fac pe website sau în Centrul istoric al Roșiei Montane, la Căminul Cultural, vineri, 23 Iunie 2023, în intervalul orar 16:00 – 24:00.

Ridicarea kitului de concurs se face vineri, 23 Iunie 2023, în intervalul orar 16:00-24:00, și sâmbătă, 24 Iunie 2023, între orele 6:00-7:00,  de la Căminul Cultural din Centrul istoric al Roșiei Montane.

CURSA Copiilor

Înscrierile pentru Cursa Copiilor se fac pe website sau în Centrul istoric al Roșiei Montane la Căminul Cultural vineri, 23 Iunie 2023, începând cu ora 16:00, până sâmbătă, 24 Iunie 2023, ora 15:30.

Ridicarea kitului de concurs se face în aceleași intervale de la Căminul Cultural din Centrul istoric al Roșiei Montane.

Pentru ridicarea kit-ului de concurs este necesară depunerea declaraţiei pe proprie răspundere semnată de unul dintre părinţi/tutore/reprezentant legal. Aceasta se poate completa la faţa locului sau se poate descărca de mai jos: www.rosiamontanamarathon.ro

4. CONDIȚII ADMINISTRATIVE (pe durata competiției)

Organizarea evenimentului revine Asociației Pachamama România.

În timpul probelor competitive, în zona Start/Sosire, vor exista puncte de revitalizare unde concurenții se pot alimenta cu apă plată, sucuri naturale, băutura izotonică, fructe etc.

Pe durata desfășurării competiției, participanții nu pot părăsi traseul de alergare și nici nu îl pot schimba, prin scurtare sau alegerea de trasee alternative. Participanții care renunță la cursă pe parcursul alergării vor fi preluați de organizatori și conduși la punctele de control, unde arbitrii de traseu le vor înregistra abandonul.

Competiția va beneficia de prezența unei ambulanțe.

Temperatura probabilă: 15 – 30°C. Este obligatorie folosirea de echipament adecvat alergării la temperatura și condițiile meteorologice specifice perioadei de desfășurare a competiției.

5. CONDIȚII DE PARTICIPARE

Condiții ce trebuie îndeplinite de concurenți pentru a participa la competiție:

– pentru proba de Maraton (42.16 km) și Semimaraton (25.2 km) să aibă cel puțin 18 ani împliniți cel târziu pe 24.06.2023.

– pentru proba de 10 km să aibă cel puțin 16 ani împliniți cel târziu pe 24.06.2023.

– să aibă asupra sa un act de identitate în original.

– să fie de acord să participe pe propria răspundere, asociația organizatoare nefiind răspunzătoare pentru eventuale accidente sau alte prejudicii suferite de alergător în urma participării la această competiție.

NOTĂ: Confirmarea participării la cursă și ridicarea numărului de concurs se face în ziua de vineri, 23.06.2023, între orele 16:00 – 24:00, și sâmbătă, 24.06.2023, orele 6:00-7:00, la Căminul Cultural din Roșia Montană.

În ceea ce privește măsurile sanitare, vă rugăm următoarele:

 • Purtarea măștii/buff-ului în spațiile închise (Căminul Cultural de unde se ridică kitul);
 • Dezinfectarea mâinilor la intrarea în Căminul Cultural;
 • Păstrarea unei anumite distanțe față de cei care așteaptă pentru ridicarea kitului.

Pentru a respecta și onora relația noastră cu Natura, vă cerem următoarele:

 • Să aveți bidon personal pentru hidratare;
 • Să lăsați ambalajele de la produsele ce le consumați pe traseu în punctele de control;
 • Să folosiți un buff ca și măsură de protecție în locul măștii
 • Să puneți deșeurile pe categorii în sacii ce vor fi amenajați la punctul Start-Sosire.

6. ECHIPAMENT ȘI DEPOZITARE ALTE OBIECTE

Echipament recomandat :

– încălţăminte de trail

– un tricou de poliester

– şapcă

– geacă gore-tex sau ceva similar pentru vânt

bidon pentru apă de uz personal obligatoriuNU SE VOR UTILIZA PAHARE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ (singura modalitate de rehidratare este prin umplerea acestora la punctele de control)

– bețe de schi sau trekking

– ochelari de soare cu protecție UV

Obligatoriu: un bidon de 0,33 / 0,5l plin cu lichid la start; alimente (doua batoane sau geluri la start); rucsac sau borseta; șapcă şi număr!

Obiectele personale ale participanților vor putea fi depozitate în zona de start, Piața Centrală, după ora 07.00, prin grija organizatorilor. Acestea vor putea fi ridicate după sosire, pe baza numărului de concurs.

ATENȚIE! Vă recomandăm să nu lăsați obiecte de valoare în sacii de depozitare a obiectelor personale.

7. CRONOMETRARE

Cronometrarea va fi realizată de my-run.ro. Punctele de control adiționale vor fi plasate de-a lungul traseului, fără a fi semnalizate. Alergătorii care nu vor trece prin punctele de control vor fi descalificați automat. Fiecare alergător este responsabil pentru propria securitate. Recomandăm să se alerge în coloană, pe partea dreapta a drumului. Este responsabilitatea fiecărui participant să poarte numărul de concurs, fiind strict interzisă modificarea acestuia. Participanții la competiție cu numere de concurs lipsă sau modificate vor fi descalificați.

8. CLASAMENT – CERTIFICAT DE PARTICIPARE

Clasamentul oficial va fi disponibil imediat după cursă pe www.rosiamontanamarathon.ro.

Vor fi întocmite clasamente open și pe categorii de vârstă. Se vor acorda premii primilor 3 clasați la open masculin/feminin și primilor trei clasați de la fiecare categorie de vârstă.

Cei care vor completa turul cursei vor intra în posesia medaliei Roșia Montană Marathon.

Diplomele se vor putea descarca de pe site-ul www.rosiamontanamarathon.ro

Punctele pentru Circuitul Carpaților se vor acorda în funcție de clasamentele OPEN, masculin și feminin.

9. TAXA DE PARTICIPARE

– Maraton: 195 lei (KIT concurs inclus);

– Semimaraton: 185 lei (KIT concurs inclus);

– Cursa de 10 km: 115 lei; (KIT concurs inclus, fără tricou)

– Drumeția interconectivității 80 lei.

– Cursa copiilor – GRATIS

Praguri de înscriere:

1. 13 Martie – 25 Martie

Maraton: 175 lei

Semimaraton: 175 lei

Cros: 95 lei

Drumeția interconectivității: 60 lei

2. 26 Martie – 1 Mai

Maraton: 185 lei

Semimaraton: 180 lei

Cros: 105 lei

Drumeția interconectivității: 70 lei

3. 2 Mai – 19 Iunie

Maraton: 195 lei

Semimaraton: 185 lei

Cros: 115 lei

Drumeția interconectivității: 80 lei

Data limita la inscrierile online: 19 Iunie 2023

Modalități de plată:

– prin transfer bancar în contul Asociației Pachamama România: Cont RO85 PIRB 4236 7320 8900 1000, deschis la PIRAEUS BANK, București, beneficiar ASOCIAȚIA PACHAMAMA ROMÂNIA

– cu card bancar, procesarea plăților securizate se face de către MobilPay, Netopia SRL pe site-ul www.rosiamontanamarathon.ro

KIT-ul de concurs conține: tricou tehnic cu mânecă scurtă Gravity, număr de concurs, declarație de participare, cupon pasta party, pliante oferite de organizatori și sponsori. Medalia de finisher se primește la sfârșitul competiției la linia de sosire. Alergătorii înscriși sunt invitați și la Pasta Party, după terminarea cursei.

Înscrierea la fața locului nu garantează obținerea unui kit complet (fără tricou tehnic).

Plata înscrierii online se va face până pe data de 19.06.2023.

10. ÎNSCRIERI

Înscrierile se fac până pe 19 Iunie 2023 online și pe  23 și 24 Iunie 2023 la fața locului, însă pentru cei înscriși după 19 Iunie nu mai garantăm tricou. www.rosiamontanamarathon.ro/inscrieri.

Taxa la fața locului este de 195 lei pentru Maraton, 185 lei pentru Semimaraton, 115 lei pentru Cros și 80 lei pentru Drumeția Interconectivității.

Cei care vor dori să schimbe cursa la care s-au înscris, vor plăti o taxă de 35 lei 

11. CONDIȚII ADMINISTRATIVE GENERALE

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal.

Ca atare, organizatorii se angajează să păstreze confidențialitatea datelor cu caracter personal ale participanților/câștigătorilor la prezenta Competiție și să le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declarației participanților pe propria răspundere și legislației în vigoare.

Concurenților le este interzisă aruncarea oricăror resturi, gunoaie în zona de desfășurare a competiției sub sancțiunea descalificării din competiție. Aceștia vor putea folosi fie coșurile de gunoi amplasate în localitățile de pe traseu, fie sacii menajeri puși la dispoziție de către organizatori în zonele start/sosire și cele de hidratare. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deșeurilor și depunerea acestora în zonele special amenajate.

De asemenea, ei își rezervă dreptul de a modifica prezentul Regulament până la data începerii competiției, cu obligativitatea anunțării modificărilor intervenite pe site și la locul de desfășurare al competiției.

12. CONSERVAREA NATURII:

Competițiile din Circuitul Carpaților se desfășoară în unele din cele mai frumoase regiuni montane din România. Lăsarea de resturi, ambalaje, echipament pe parcursul traseelor și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurator vor atrage după sine descalificarea și interdicția de a mai participa la Roșia Montană Marathon pe viitor.

Accesul în zona de concurs:

– cu autovehicule proprietate personală din direcția București până la Alba-Iulia, apoi spre Gura Roșiei – Roșia Montană.

– cu mijloace de transport în comun din mai multe direcții:

 • București – Pitești – Sibiu – Sebeș – Alba-Iulia – Gura Roșiei – Roșia Montană;
 • Brașov – Sibiu – Sebeș – Alba-Iulia – Gura Roșiei – Roșia Montană;
 • Cluj – Gura Roșiei – Roșia Montană

– cu trenul, din orice direcție, până la Alba-Iulia, iar de acolo un alt mijloc de transport în comun.

Comitetul de inițiativă și de organizare:

VOLUNTARIAT

Gabriela Hodor tel: +40 763 140 726, contact@rosiamontanamarathon.ro

ÎNSCRIERI

Daniel Diaconu, tel: +40 732 661 743

TRASEU

Codrea Gheorghe Silip, tel: +40 722 260 036

Regulamentul nostru este completat de cel al MPC –

www.carpathianman.ro/documents/MPC/2017/mpc-reg%202018.ro_CC.pdf și cel al Circuitului Carpaților –www.circuitulcarpatilor.org/regulament.html, acestea două fiind prioritare.