Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Asociația Pachamama

Competiția Roșia Montană Marathon este organizată de Asociația Pachamama România.

Misiunea Pachamama Romania este crearea unei lumi sustenabile, echitabile și aducătoare de împlinire sufletească. Proiectele noastre contribuie la schimbarea viziunii lumii moderne, prin trecerea de la consumism la conștientizarea interconectivității dintre om și natură.

Asociația Pachamama Romania a luat ființă în anul 2011 la iniţiativa Alexandrei Postelnicu – care a devenit și președintele asociației – în urma participării ei la Simpozionul Pachamama ,,Awakening the Dreamer, Changing the Dream” al Alianţei din SUA.

 

Pachamama Alliance, alianță la nivel global prezentă în peste 80 de țări, s-a format în urma dorinței puternice a triburilor indigene achuar din jungla amazoniană de a-și salva pământul de la distrugere în urma exploatărilor petroliere. Inițiativei lor i s-a alăturat un grup de activiști din SUA, între care soții Bill și Lynne Twist, precum și John Perkins, iar în 1995 această colaborare a luat forma uneia dintre cele mai active și mai complexe asociații ecologice din lume.

 

Pachamama este un cuvânt din limba Quechua vorbită în Munții Anzi și înseamnă Mama Natura (Mother Earth), incluzând mai precis prezența sacră a Pământului, a Cerului, a întregului Univers. Așa cum Mama Pământ are grijă de noi și ne hrănește, și noi trebuie să o protejăm. Pământul trebuie protejat și conservat, iar fiecare dintre noi își poate asuma un rol activ în acest proces.

Pentru îndeplinirea misiunii Pachamama în România, am dezvoltat mai multe proiecte, printre ele și Roșia Montană Marathon.

Un alt proiect la care ținem foarte mult se referă la Drepturile Naturii – despre acest proiect puteți găsi mai multe informații în secțiunea dedicată (www.pachamamaromania.ro/drepturile-naturii). Este un proiect legislativ prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice. 

 

Simpozionul ,,Fii Parte din Schimbare” (adaptat după denumirea din engleză ,,Awakening the Dreamer, Changing the Dream) este cel mai important program educațional al nostru prin care dorim să trezim conștiința oamenilor și împreună să schimbăm visul lumii moderne, axat acum pe consumism.

Scopul Simpozionului este de a crea o prezență umană corectă din punct de vedere social, viabilă din punct de vedere ecologic și satisfăcătoare din punct de vedere spiritual.

Este un program educațional complex pe care îl derulăm în școli și în alte locații, prin care participanții conștientizează:

  • ,,Unde ne aflăm?,
  • ,,Ce a condus la situația prezentă?,
  • ,,Ce putem face? și, mai ales
  • ,,Încotro ne îndreptăm?.

La finalul evenimentului, fiecare participant își ia un angajament prin care să contribuie la crearea unei lumi mai bune.

Alături de Simpozion, mai derulăm și alte proiecte educaționale în cadrul școlilor partenere prin care ne dorim ca elevii să conștientizeze rolul și importanța naturii în viața lor și cum pot prin acțiuni simple să ajute la protejarea acesteia. În acest sens organizăm prezentări pentru elevi și le oferim un ghid transformațional care să-i inspire în acțiunile lor.

 

Vreți să aflați mai multe detalii despre aceste proiecte sau să vă implicați?

Contactați-ne la adresa de e-mail pachamamaromania2011@gmail.com sau la numărul de telefon 0732661743.