Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Blog
21
09
2020

Testimoniale în urma Roșia Montană Marathon 2021

Iată ce ne-au împărtășit cei care au fost prezenți la Roșia Montană alături de noi în weekend-ul 26 – 27 Iunie 2021:

„Roșia Montană și plăcerea de a alerga… Ce au cele două în comun: „Roșia Montană” și „alergarea”? Vă spun eu… peisajul zonei, încărcătura energetică a locului și liniștea care domină peste pădurile din împrejurimi.

Poate unii își găsesc liniștea în fotoliul psihologului, eu am găsit-o în alergarea montană alături de cei mai dragi prieteni, iar Maratonul de la Roșia Montană îți oferă un adevărat pachet de beneficii pentru corp și suflet. Când am luat startul (fiind primul meu maraton), mă gândeam la distanța pe care o am de parcurs, la dozarea energiei și bineînțeles la momentele critice specifice unei astfel de alergări, experiențe pe care eu le auzisem de la alți alergători. Pe podium am mai urcat în ultimii 2 ani, eu fiind alergătoare doar de doi ani și jumătate după un cancer agresiv. De fapt din cauza acestui diagnostic am început să alerg și acum îl văd ca un moment pozitiv în viața mea pentru că la fiecare alergare am câștigat prieteni și experiență, iar cel mai important câștig a fost să mă bucur de lucrurile simple.

Niciodată nu am mai alergat maraton, dar experiența a fost alta decât ceea ce mi-am imaginat. Razele soarelui de la răsărit, roua ierbii, mirosul florilor de câmp, cântecele păsărilor și oglindirea tăurilor, m-au ajutat să fac din alergare o plăcere și să trec prima linia de sosire. Doar căldura a fost un obstacol pentru o alergare perfectă, dar și aceasta a fost alternată cu răcoarea și umezeala pădurilor.

La finalul cursei am avut suportul celorlați alergători care mă încurajau și în special al prietenilor mei care s-au implicat ca voluntari sau ca alergători.

Cu siguranță la anul voi reveni cu aceeași bucurie și voi lua cu mine și mai mulți prieteni ca să se bucure și ei de o vacanță scurtă plină de mișcare în natură…”

Ghizela Vonica, câștigătoare proba de maraton

„După doi ani departe de competiții, am hotărât să particip la Roșia Montană Marathon. Înainte cu 3 săptămâni de concurs am pășit pentru prima dată la Roșia Montană pentru a proba traseul și am descoperit locuri sălbatice și mirifice.

Cursa a fost foarte intensă de la primul km și până la final, iar căldura a fost partenerul nostru. Totul a fost perfect, de la semnalizarea traselului, punctele de hidratare, excepționali fiind și voluntarii.

Am descoperit o communitate de oameni care mi-au umplut sufletul de bucurie pe toată durata evenimentului. Mulțumesc mult pentru toată distracția oferită, totul a fost perfect! Ne revedem cu siguranță la anul!”

Luca Bedetti, câștigator proba de maraton

„Mă numesc Dumitru Florin Guț, am 17 ani și sunt sportiv de performanță. Cursa de cros de la Roșia Montană a fost una foarte frumoasă cu peisaje greu de uitat. Traseul a fost exceptional, marcat foarte bine și cu niște voluntari bine instruiți. Vremea a ținut cu noi, așa că am putut alerga și admira destul de bine.Vreau să felicit organizatorii acestui concurs pentru bună desfășurare. Și, nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc domnului Ștefan Sălăgean pentru susținerea și ajutorul acordat pentru a putea ajunge la aceasta cursă minunată.”

Florin Guț, castigator al probei de Cros 11

Testimonialele edițiilor anterioare

Maratonul de anul aceasta a fost unul atipic, la fel ca anul 2020! Cu puțini participanți, dar inimoși, Maratonul Roșia Montană a fost mai mult decât o competiție, a fost o descoperire a frumuseților naturii, a patrimoniului cultural bogat, a istoriei locului, dar și a oamenilor din această parte a Munților Apuseni. A depășit așteptările mele, spargand oarecum rutina cu care mă obișnuisem în cadrul competițiilor se acest fel. Competiția s-a transformat intro drumeție și ca în orice drumeție oamenii devin intimi, fiecare împărtășind experiențe de viață, din cadrul competițiilor, nimeni nu se mai gândește pe ce loc o să termine sau ce timp o să scoată! Popasurile au fost multe și strategic alese pentru a dezvălui cât mai mult din frumusețile naturii, iar peisajele au fost absolut fabuloase! Relieful cu aspecte spectaculoase, vegetația diversă și multicolora și câte-o căprioară ivită pe traseul de alergare mi-au readus aminte că sportul în natură nu este doar pentru alergare, cât mai ales pentru conștientizarnea frumuseții naturii, dar și pentru recunoștință! Da, pentru recunoștință adusă Creatorului care ne-a binecuvântat cu astfel de frumuseți naturale! Totuși, Un nor negru planează asupra acestui paradis, iar pe acel nor scrie “mineritul cu cianuri “! Să sperăm totuși că forță binelui va învinge iar edițiile viitoare se ale Maratonului Roșia Montană se vor desfășura în cadrul aceluiași peisaj mirific! 

Sabin Lungoci, alergător Semimaraton

A fost pentru prima oară când am alergat pe traseul de Maraton la Roșia Montană. O experiență pe care o recomand tururor celor care iubesc alergarea montană.

Traseul este unul foarte reușit care pune la încercare atât ochiul, deoarece ai multe peisaje minunate, dar și fizicul, datorită urcărilor pe Detunate….

Vă mulțumesc din suflet pentru implicarea în organizarea de exceptie a acestui eveniment….

Bogdan Raul Todor, alergător Maraton

Roșia Montană este un loc de vis. Vă mulțumesc pentru ca mi-ați oferit ocazia să particip alături de voi și anul acesta. Mă bucur pentru că am întâlnit oameni minunați care te fac să te simți ca un membru al familiei Roșia Montană. Felicitări pentru că, în ciuda tuturor dificultăților, s-a organizat acest frumos eveniment. 

Adriana, voluntar București

Am fost prima dată la Roșia Montană Marathon și cu siguranță mai revin. Voiam să alerg traseul de maraton și, cum anul acesta toate lucrurile au fost altfel, m-am bucurat weekendul trecut de un altfel de maraton. Am alergat între prieteni și făcându-mi noi prietenii, admirând peisaje unice pe o vreme perfectă de alergat. Roșia Montană are un decor specific care merită parcurs la picior și admirat în toată splendoarea lui. Mulțumesc pentru organizare și multumesc de asemenea voluntarilor care ne-au așteptat pe traseu cu apă și bunătăți, au facut ca experiența să fie memorabilă! 

Cristi, alergător Maraton

Știam că maratonul de la Roșia Montană este o alergare pentru o cauză nobila, fiind vorba despre un loc absolut superb care trebuie ajutat sa rămână așa cum este, să păstreze autenticitatea specifică locului, dar și ajutat să supraviețuiască mai departe pentru oamenii locului și pentru turism. Și îmi doream și eu să particip…Am descoperit aici peisaje pline de farmec și istorie și am alergat pe dealurile și văile ce înconjoară localitatea pe un traseu minunat care a cuprins multe obiective de prin zonă. Și asta datorită lui Mihai, unul dintre susținătorii cauzei Roșia Montană care ne-a fost ghid pe acest traseu…Și apropo este un om foarte fain. Pentru că anul acesta maratonul s-a desfășurat într-un cadru mai restrâns am cunoscut mai de aproape și oamenii care sunt sufletul acestui proiect, m-am bucurat să-i cunosc și să împărtășesc aceleași valori ca și ei și sper să ne revedem la anul! 

Marius și Dana Rus, alergători Semimaraton

Una dintre minunile Roșiei Montane este întâlnirea cu noi și noi voluntari. Apar din toată țara, aduși de prieteni vechi sau izvorâți ca un tău, de nicăieri… Limbile și mâinile se dezleagă rapid, vorbe puține… în urma lor rămân amintiri frumoase și loc de …. am să mai vin, negreșit. Când toate în jur se închid, inima voluntarului înflorește!

Lăcrămioara Teodorescu, ambasador Roșia Montană Marathon

Începutul de toamnă m-a surprins alergând pe potecile din Roșia Montană, o zona cu renume și un istoric pe măsură. În ciuda problemelor și a efectelor virusului care în zilele acestea afectează tot mai mulți oameni, iar societatea noastră are de suferit, organizatorii Roșia Montană Marathon au decis ca îi păcat ca totuși să nu se țină nici un eveniment, fiind o echipă foarte ambițioasă și bine pusă pe treabă. Au decis ca să organizeze totuși evenimentul de alergare sub forma unei alergări amicale, iar fiecare probă să fie coordonată de unul dintre ambasadorii Roșia Montană Marathon. Ajung în dimineața cursei în Roșia Montană, însoțit de un prieten bun, amândoi participând la proba de marathon. Era o zi de sâmbătă, întâmpinați în Roșia Montană de o ceață specifică lunii Septembrie și a începutului de toamnă, ne îndreptam către start, erau destul de mulți participanți, ceea ce m-a bucurat foarte mult, fiecare participând la una dintre probe. Startul a fost unul frumos, un sentiment plăcut să mă simt ca într-o cursă, vremea ținea cu noi, soarele ne-a întâmpinat de la început și a fost foarte plăcut, pădurea încet, încet își schimba culoarea, aerul era mai plăcut, mai răcoros, ne deplasam într-un grup de 8 persoane, nu lipsea între noi glumele, iar buna dispoziție era alături de fiecare dintre noi, timpul trecuse incredibil de repede, îi adevărat ce se spune că atunci când ești înconjurat de oamenii potriviți, uiți de noțiunea timpului și pur și simplu te bucuri de tot. Realizez că jumătate din traseu era gata, ne aflam pe “Detunata Golașă”. Totul în jur era incredibil de frumos, senin, iar verdele pădurii și al dealurilor începea să se transforme într-un maro-ruginiu. Realizam cu o tristețe că toamna începea să își arate înfățișarea, iar vara avea să rămână în urmă. Ne continuam traseul mai departe, trecând prin mai multe zone cu un istoric bogat, într-un final realizam că ziua avea să se îndrepte către un sfârșit, ne mai rămăsese doar câțiva kilometri să ajungem iarăși în centrul din Roșia Montană înconjurat de persoane cu aceleași drag de natură și de alergare, a făcut ca ziua aceasta să fie una deosebită. Organizatorii, cum spuneam, niște oameni deosebiți și cu un caracter aparte, s-au asigurat ca nimeni să nu plece la finalul cursei fără să se bucure de o masă caldă unde s-a pregătit ceaun pentru toată lumea. Tot ceea vă pot spune îi că ceaunul pregătit a fost incredibil de bun și toată atmosfera frumoasă și discuțiile din jurul mesei a făcut ca să fie niște momente de neuitat.  Mulțumesc foarte mult organizatorilor și tuturor celor implicați! Ați reușit să creați o zi minunată pentru toți care am luat parte acolo. A fost o zi de toamnă frumoasă și am simțit că am petrecut-o într-un loc pur și simplu perfect din multe puncte de vedere, simplitatea zonei mereu mă bucură. Aștept cu nerăbdare să revin în zonă și să creez noi amintiri care peste ani să mă facă să îmi reamintesc cu drag de Roșia Montană. 

Alergător Maraton

Comment
0

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.