Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Săptămâna aceasta Pachamama Alliance a susținut un webinar despre filozofia și înțelepciunea indigenă din Pădurea Amazoniană. În paralel, am dat un interviu la revista Psihology în care am fost întrebată despre experiența mea cu Pachamama Alliance și indigenii din Ecuador. Aceste doua evenimente apropiate, m-au făcut să reflect mai profund la trăirile si emotiile pe care le-am avut când am fost în jungla amazoniană în anii 2009 și 2010.

Atunci am avut bucuria și privilegiul sa vizitez de două ori jungla amazoniană din Ecuador și să petrec timp cu membrii triburilor Achuar și Sarayacu.

Tot in acea perioada , la conferințele internaționale dedicate încălzirii globale, am avut sansa sa intalnesc si indigeni din Brazilia, Mexic si Guatemala ( Rio de Janeiro 2012 și COP 2015 la Paris). Apoi intalnind i din nou la meetingurile anuale organizate de Pachamama Alliance în San Francisco.

Cel mai mult m-a atras naturalețea și felul lor de a fi. Am fost impresionata de faptul că indigenii traiesc totul prin inimă, si prin asta ei reușesc să-și folosească energia vitala primordială.

Sunt total conectați la ritmul naturii. Ei își racordează întreaga viață la ritmul ambientului unde locuiesc si se lasă conduși de mesajele spirituale pe care le primesc de la natura inconjuratore. 

Am observat ca datorită conectării la spiritul naturii sunt foarte determinati, au vitalitate puternica fizică emanand din privirea lor profunda recunoștința pentru darurilor pe care le primesc zi de zi in viața. Sunt recunoscatori pentru tot ceea ce le ofera mama pamant: hrana, aer  apa, foc, recolta, etc. 

Un lucru care mi-a atras foarte mult atentia a fost  puterea comunității. Indigenii sunt foarte altruiști. La ei nu există ideea de fericire individuală. In cultura indigena are loc trecerea de la Eu (specifică culturii occidentale) la Noi. La baza filozofiei indigena sta binele comunității- binele meu este binele tau, este binele tuturor.

Claritatea și focusul lor sunt mult mai intense, sei se dedică mult mai ușor unei cauze. Sunt foarte deciși și știu foarte bineceea ce vor să facă, Odata stabilit obiectivul lor, se îndreaptă cu toată încrederea și energia spre ținta pe care și-au propus să o atingă. 

Un exemplu care atesta toate  aceste calități este cel legat de introducerea în Constituția Ecuadorului, Drepturi pentru Natură, fiind singura țară din lume care a reușit să implementeze un astfel de proiect de lege la cel mai înalt nivel.

Experiența junglei

Experiența din junglă mi-a dat posibilitatea să conștientizez cât de mult folosesc partea rationala a mintii. Mereu mi-am dorit să realizez lucruri mărețe si de impact, numai ca această dorință venea dintr-un loc al seriozității si al fricii că nu va ieși cum îmi doresc eu. Ce-am învățat de la indigeni este că nu depinde doar de o singură persoană (în acest caz, eu) ca lucrurile să reușească. Depinde de puterea echipei, a comunității din care facem parte și de cât de strânsă este legătura între noi, membrii echipei și ai comunității.

La nivel individual pot doar să lansez o intenție, să dau startul unei acțiuni, dar restul depinde de fluxul vieții, de schimbările care apar pe parcurs, de adaptabilitatea de care dau dovadă eu și restul grupului pentru ca să reușim.

Faptul că am realizat că nu totul depinde de mine, mi-a adus o mare ușurare. Acum, chiar dacă îmi doresc să fac lucruri importante, nu mai iau totul la fel de în serios ca înainte, ci cu mult mai multă ușurință și încredere. Viața este doar o energie asemenea valurilor mării care vin la tine în fiecare moment. Tu doar trebuie să primești acel val și să te lași purtat de el.

Singurul control pe care îl ai sunt alegerile pe care le faci, modul cum răspunzi la ce-ți aduce viața în fiecare clipă. Nu există ceva predestinat, ci tu ai posibilitatea să fii co-creator al vieții tale prin acceptare și alegerile pe care le faci moment de moment. Așa îți contruiești viitorul.

Toate aceste invataturi au născut în mine starea de Încântare și de Reverență pentru Darul Vieții.

Când mi-am dat voie să fiu și eu susținută de forța vieții, am putut să văd mult mai ușor cine sunt cu adevărat și să-mi descopăr partea feminină.

Trăind într-o lume bazată in general pe logica masculină, mi-a fost greu să mă conectez la feminitatea naturala cu care am fost inzestrata. 

Prin conectarea la forța  vieții am putut să-mi accesez partea feminina si a fruumosului, reusind să o arat lumii prin modul în care mă îmbrac, prin gentilețe, prin tandrețe si prin suavitate.  

Astazi, I dont’t care, chiar dacă aceste caracteristici sunt văzute ca slăbiciuni in lumea moderna.

Puterea unei femei este atunci când se hraneste din propria i energie feminina emanand -o in jurul ei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *