Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

2023 a fost „aproape sigur” cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat miercuri oamenii de știință ai Uniunii Europene, potrivit Reuters. 

După cum au arătat datele, luna octombrie a anului trecut a fost cea mai călduroasă din an. Recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a fost spulberat în luna precedentă cu o marjă imensă, a spus Serviciul pentru Schimbările Climatice Copernicus al UE (C3S). „Recordul a fost depășit cu 0,4 grade Celsius, ceea ce este o marjă imensă”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S, citată de Reuters. 

Această căldură este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră din activitatea umană, combinată cu apariția în acest an a fenomenului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață în Oceanul Pacific de Est. Temperatura medie a aerului de la suprafață la nivel global în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai caldă decât în aceeași lună din perioada 1850-1900, pe care Copernicus o definește ca perioada preindustrială. 

Recordul din octombrie înseamnă acum că 2023 a fost „aproape sigur” cel mai cald an înregistrat, confirmat de C3S. 

Recordul anterior a fost în 2016 – alt an El Nino. Setul de date al Copernicus merge înapoi până în 1940. „Când combinăm datele noastre cu cele ale IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani”, – Burgess. 

Singura altă dată înainte de octombrie când o lună a depășit recordul de temperatură cu o asemenea marjă mare a fost în septembrie 2023. „Septembrie ne-a surprins cu adevărat. Deci, după luna trecută, este greu să determinăm dacă suntem într-o nouă stare climatică. Dar acum recordurile continuă să cadă și nu mă mai surprind la fel de mult ca acum o lună”, a declarat Burgess, conform Reuters. 

Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania, menționa: „Cele mai multe ani El Nino sunt acum recorduri, deoarece căldura globală suplimentară a lui El Nino se adaugă la creșterea constantă a încălzirii cauzate de om.” 

Schimbările climatice alimentează extreme din ce în ce mai distructive. Anul acesta, acestea au inclus inundații care au ucis mii de oameni în Libia, valuri de căldură severe în America de Sud și cea mai gravă sezon de incendii forestiere din istoria Canadei. 

„Nu trebuie să permitem ca inundațiile devastatoare, incendiile de pădure, furtunile și valurile de căldură văzute în acest an să devină noua normalitate”, este de părere Piers Forster, climatolog la Universitatea din Leeds, citat de Reuters. „Prin reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu, putem reduce la jumătate ritmul de încălzire”, a adăugat el. 

În ciuda faptului că țările își stabilesc obiective din ce în ce mai ambițioase pentru a reduce treptat emisiile, până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2022, au conchis Abnett și Dickie pentru Reuters.

SURSA: 

This year ‘virtually certain’ to be warmest in 125,000 years, EU scientists say | Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *