Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Sâmbătă, 6 Februarie 2016, am participat la un eveniment istoric.

În această zi s-au împlinit 1885 de ani de la atestarea documentară a Roşiei Montane. Cu această ocazie, mulţi iubitori de cultură, de natură şi de istorie s-au adunat la Muzeul Ţăranului Român. Printre aceştia, s-au numărat şi localnici ai Roşiei, care s-au mobilizat, au închiriat un autocar şi au plecat dis de dimineaţă de acasă pentru a ajunge la deschiderea evenimentului.

Ne-am bucurat şi de prezenţă a doi reprezentanţi ai Guvernului României, Ministrul Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, şi Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, doamna Cristina Palmer. 

Aceste două ministere au hotărât trecerea pe lista indicativă a României şi constituirea unui cadru de lucru pentru pregătirea dosarului de nominalizare pentru Patrimoniului Mondial UNESCO a Roşiei Montane. Este foarte importantă uniunea acestor ministere care vor să conlucreze la dezvoltarea sustenabilă a acestei localităţi.

Este un moment de mult aşteptat de foarte mulţi oameni. Nominalizarea pentru Lista UNESCO reprezintă un nou început pentru această localitate deosebită din Munţii Apuseni care în ultimii 16 ani a fost supusă unei tensiuni permanente.

Eugen David, unul din localnicii sosiţi de la Roşia, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, a menţionat în intervenţia sa că dezvoltarea localității să fie făcută cu consultarea localnicilor şi aceştia să fie direct implicaţi în proiectele ce vor conduce la dezoltare, iar acestă dezvoltare să fie în primul rând în folosul comunităţii.

Cea mai mare realizare a noastră a fost participarea la acest eveniment a doi reprezentanţi ai generaţiei tinere, Ricardo Răducanu şi Alexandra Popescu, care de-a lungul întregii săptămâni s-au implicat în mai multe acţiuni, printre care şi o cursă de 10 km a unui concurs de alergare unde au purtat mesajul Drepturilor Naturii. Ne bucură faptul că doi copii cu vârsta de 12 ani se implică în acţiuni sociale, oferind astfel un exemplu celor de vârsta lor, dar şi adulţilor. Sunt copii care se dezvoltă pe principii sănătoase şi se înconjoară cu persoane de la care să înveţe şi să poată astfel să-şi construiască un viitor frumos prin care să inspire la rândul lor pe cei din jur. La concursurile sportive întânlesc oameni care muncesc în fiecare zi pentru a deveni mai buni în ceea ce ei iubesc, alergarea, iar la evenimentul de ieri au avut ocazia să fie în preajma a două persoane importante precum cei doi miniştri. 

Evenimentul de sâmbătă a reprezentat şi începutul filmărilor unui documentar despre procesul intrării Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO şi despre influenţa societăţii civile în aceste demersuri. Acesta este realizat de către un student roman ce urmează cursurile Universităţii Webster din Geneva, Bogdan Ciuta, sub coordonarea prof. univ. dr. şi regizor, Rebekah Jorgensen, de la aceeaşi universitate. 

În cadrul acestui eveniment, Bogdan împreună cu doamna Jorgenson, a intervievat pe cei doi miniştri prezenţi, întrebându-i despre acţiunile ce vor însoţi această decizie de a adăuga Roşia Montană pe lista indicativa a Patrimoniului Mondial UNESCO

De asemenea, a intervievat reprezentanţi ai Roşiei Montane şi tineri din ansamblul folcloric din Țara Moţilor, care au venit special la Bucureşti cu ocazia acestei zile deosebite.

Interviurile vor continua şi la Roşia Montana, unde speră să afle opinia şi autorităţilor locale cu privire la posibila intrare a localității în Patrimoniul Mondial.

A fost un eveniment deosebit dedicat Roşiei Montane, la care roșienii s-au evidenţiat prin numărul lor, prin diversitatea lor, venind aici atât adulţi, cât şi copii costumaţi în straie populare, dar şi prin energia creată de ei. Aşa am sărbătorit un moment aşteptat de 10 ani, care poate să deschidă o nouă filă de istorie pentru Roşia Montana!

[vc_wtr_gallery type=”metro” id_gallery=”1041″ el_class=”” animate=”none” delay=”0″]