Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Blog
07
02
2017

Ziua Roșiei Montane la Muzeul Țăranului Român 2017

O seară specială petrecută la Muzeul Țăranului Român cu ocazia sărbătoririi Zilei Roșiei Montane, o localitate atestată documentar acum 1886 de ani.

Ne-am bucurat de reîntâlnirea unor oameni dragi de la Roșia, cum este Sorin Jurcă și Teodora, ca și de alte persoane care și-au dedicat timpul și energia lor pentru a salva localitatea de la distrugere, iar acum pentru a o include în Patrimoniul UNESCO. Sunt oamenii din umbră care merită toată aprecierea noastră pentru ceea ce fac pentru Roșia Montană, o localitate cu o istorie remarcabilă și cu un patrimoniu cultural inestimabil.

De asemenea, am participat la Vernisajul Expoziției ,,Împreună dăm viață satului Corna”, admirând o serie de fotografii superbe ce prezintă satul și Valea Cornei, o localitate minunată din comuna Roșia Montană. Un grup de tineri cu inițiativă au decis să reînvie această localitate aflată într-un punct critic (în ea locuind în acest moment doar 40 de familii). Aceștia au un proiect prin care să modernizeze localitatea, s-o readucă pe punctul pe plutire și să atragă noi localnici și vizitatori.

Un alt punct interesant al serii a fost Proiecția de Film în care participanții au putut viziona printre altele filmul documentar ,,Roșia Montană Azi”, film realizat de asociația Pachamama România în colaborare cu Asociația Heritage și domnul regizor Ion Cristodulo, ca și filmulețul ediției de anul trecut al Maratonului de la Roșia Montană.

Am văzut și filmulețe despre tranformarea extraordinară pe care vechi localități miniere din Europa au avut-o după intrarea în Patrimoniul UNESCO.

Același scenariu îl dorim și pentru Roșia Montană, care în acest moment se află pe lista în așteptare pentru a fi inclusă în acest patrimoniu universal.

Am avut ocazia ca Sorin Jurcă, unul din roșienii veniți aseară la București, să ne povestească experiențele mai puțin plăcute trăite de cei care au dorit păstrarea localității, cum ei n-au mai putut aproximativ 6 luni de zile să nu mai iasă din curte decât cu pază, cum familii întregi s-au destrămat din cauza faptului că au dorit să-și vândă casa străbună companiei canadiene și multe alte întâmplări desprinse parcă din film.

Vă invităm pe toți cei care iubiți tradiționalul, istoria țării noastre, cultura acesteia, ca și bogăția naturii cu care am fost înzestrați ca neam, să veniți la Roșia Montană cu ocazia Maratonului ce-l organizăm în perioada 21-23 Iulie 2017 pentru a vă bucura de 3 zile magice petrecute în această localitate din inima Munților Apuseni.

Foto: Teodora Matei