Maratonul Recunoştinţei este unul din evenimentele de suflet ale Echipei Pachamama ce a ajuns anul acesta la cea de a V-a ediţie, trei dintre ele desfăşurându-se la Roşia Montană, o localitate specială aflată într-o zona extraordinară ce are un trecut bogat, un prezent aflat în dezvoltare şi, cu siguranţă, un viitor strălucit.
După cum bine ştiţi, Roşia Montană este o zona minieră bogată în aur, care a devenit şi simbolul localităţii. Primii oameni au asociat Aurul cu Soarele, al cărui simbol a rămas şi astăzi în multe tradiţii. Cum albastrul este asociat cu pacea, liniştea şi seninătatea, iar roşul cu pasiunea mistuitoare şi pericolul emergent, auriul este un simbol vizibil al perfecţiunii, puterii şi împlinirii. Aurul trimite direct spre concepte şi valenţe universale precum : vitalitatea, viaţă, sănătatea, înţelepciunea, lumina, virtutea, uniunea şi, evident, prosperitatea.
De asemenea, Aurul este asociat şi cu bogăţia. Legat de bogăţie, Rumi, un mistic persan, ne oferă un mesaj înţelept – “Dacă ai mult, dă din bogăţia ta; Dacă ai puţin, dă din inima ta”. Acest mesaj ne arată că toţi avem ce dărui, toţi detinem comori în interiorul nostru, e nevoie doar să ne cunoaştem mai bine şi să ne descoperim darurile.
Pachamama România şi-a propus ca prin acest eveniment să trezească în conştiinţa oamenilor recunoştinţă faţă de bogăţia patrimoniului local, faţă de strămoşii locului şi faţă de natură care oferă tuturor din darurile ei.
Astfel, ne-am mobilizat încă de la începutul anului pentru a construi un eveniment extraordinar prin care să dăm şansă la cât mai mulţi iubitori ai sportului, iubitori de istorie şi iubitori ai naturii să se bucure de una din cele mai minunate zone ale ţării noastre – Roşia Montană. De asemenea, acest eveniment este organizat şi pentru susţinerea localnicilor, pentru dezvoltarea localităţii lor.
A fost ceva provocator, a implicat o muncă titanică, pe care am dus-o cu bine la capăt datorită puterii echipei, a implicării acesteia.
Provocările ce ne-au ieşit în cale s-au dovedit până la urmă benefice pentru noi. Am folosit creativitatea şi celelalte valori personale, ne-am ridicat la potenţial maxim pentru a găsi cele mai bune soluţii. Acestea au condus indirect şi la creşterea noastră personală şi a puterii de echipa pentru că ,, Ceea ce nu te doboară, te face mai puternic”.
Fiind un proiect atât de complex, ce a adunat laolaltă foarte multe persoane cu personalităţi distincte, temperamente diferite, nu au lipsit nici micile tensiuni care, spre bunul mers al proiectului, au trecut foarte repede.
Se spune că nu există experienţe bune sau experienţe rele, ci doar experienţe din care să înveţi, iar noi am învăţat prin dezvoltarea acestui eveniment câteva lecţii foarte importante.
Prima dintre ele este Lecţia Iertării. Iertarea este unul din cele mai importante elemente din viaţă noastră. A ierta înseamnă a te elibera. Atunci când ierţi greşeală cuiva sau, mai important, greşeala ta, simţi o uşurare care îţi da senzaţia că pluteşti, că poţi să zbori, pentru că iertarea se naşte din Iubire, cel mai nobil sentiment de pe pământ.
Cea de-a doua este Lecţia Recunoştinţei. Noi toţi trebuie să învăţăm a vedea partea pozitivă a oricărui om, a oricărui lucru, a oricărei întâmplări, să facem un obicei din asta. Trebuie să mulţumim şi să fim recunoscători pentru ceea ce avem, altfel vom trăi o viaţă plină de frustrări şi nu vom putea niciodată să ne bucurăm cu adevărat de darurile prezente în viaţă noastră.
Respectul este cea de-a treia lecţie pe care am învăţat-o în urmă organizării acestui eveniment. Este foarte important să arătăm respect, în primul rând faţă de propria persoană, iar mai apoi respect pentru toţi cei din jurul nostru. Este una din cele mai importante valori pe care fiecare om trebuie să şi-o dezvolte. Respectul atrage după sine alte valori importante precum corectitudinea, politeţea, responsabilitatea, demnitatea s.a.m.d.
Organizarea acestui maraton a fost o bună ocazie şi pentru creşterea coeziunii echipei noastre. Momentele petrecute împreună la Roşia Montană ne-a dat şansă să ne cunoaştem mai bine între noi, să observăm valorile fiecăruia şi să învăţăm unii de la ceilalţi.
Ziua maratonului a început dis de dimineaţă pentru echipa noastră, încă de la ora 4:30, pentru a pune la punct ultimle detalii legate de concurs.
Ne-am adunat cu toţii – membri ai echipei Pachamama, voluntari, oameni ai autorităţilor locale şi, nu în ultimul rând, alergătorii – în jurul orei 7:00 la Monumentul Eroilor, locul de Start al concursului.
Până la momentul Startului am cântat Imnul naţional “Deşteaptă-te Române”, am ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor neamului, iar câteva persoane au vorbit despre specificitatea acestui maraton.
Alexandra Postelnicu, Preşedintele Pachamama România, şi Ilie Roşu au ţinut o scurtă cuvântare prin care au transmis oamenilor prezenţi motivaţia pentru care a fost creat Maratonul Recunoştinţei.
Ilie Roşu, un iubitor înverşunat al patriei române şi al istoriei acesteia, este cel care a iniţiat în anul 2012 acest maraton pentru a cinsti memoria eroilor neamului românesc care s-au jertfit în cele două războaie mondiale.
Echipa Pachamama România, care îşi transmite mesajul său pentru Drepturile Naturii şi prin evenimente sportive, a hotărât să colaboreze cu Ilie Roşu, iar în anul 2013 organizăm împreună cel de-al doilea Maraton al Recunoştinţei şi primul dintre cele ţinute la Roşia Montană. În 2014 am organizat cu el cel de-al doilea maraton în această minunată loca
litate, pentru că anul acesta să organizăm cea de-a treia ediţie a maratonului la Roşia Montană, şi a V-a în total, prin propriile puteri.
Prin Maratonul Recunoştinţei dorim să fim recunoscători şi Naturii ce ne oferă atât de multe lucruri preţioase prin care noi să ducem o viaţă extraordinară, minunată. Această ne oferă protecţie, aer curat, panorame extraordinare prin pădurile ei (şi nu numai), aşa cum este şi aici la Roşia Montană, ne oferă hrană, apă, locuri minunate în care să mergem să ne relaxăm, să contemplăm, să ne descoperim, să ne cunoaştem mai bine, să ne aflăm valorile, darurile noastre cu ajutorul cărora putem face o lume mai bună.
Nu în ultimul rând, Maratonul Recunoştinţei îi este dedicat şi doamnei Constantina Diţă, campioană olimpică în anul 2008 la Beijing în proba de maraton. Dânsa ne-a onorat şi la această ediţie cu prezenţa sa, de această dată telefonic, dând Startul din Statele Unite ale Americii.
Startul concursului a fost dat la ora 7:34, şi astfel, a început aventura acestei zile minunate care avea să se încheie în jurul orei 23:00.
Toţi participanţii de la cele trei probe – Cros (10 km), Semimaraton (21 km) şi Maraton (42,195 km) au pornit în cursele lor de alergare care au durat de la 48 de minute (timpul scos de câştigătorul probei de Cros) până la 6 ore şi 55 de minute (timpul scos de ultimul alergător de la proba de maraton).
Voluntarii au mers fiecare la locurile de verificare stabilite pentru a îndruma alergătorii pe traseu şi pentru a-i servi cu apă şi alimente.
Concursul s-a încheiat în jurul orei 14:30 când ultimul alergător a trecut linia de sosire.
A fost o zi frumoasă în care alergătorii s-au bucurat şi de soare, şi de puţină ploaie, şi mai ales, de minunatele peisaje ce le-a oferit traseul gândit de membrii echipei noastre.
Premierea alergătorilor, a voluntarilor şi a tuturor persoanelor care ne-au ajutat cu organizarea acestui eveniment s-a desfăşurat în Piaţă din centrul Roşiei Montane de la ora 16:00. (Pe acest link aveţi şi CLASAMENTUL http://rosiamontanamarathon.ro/rezultate-rmm2015/)
Ne-am bucurat să vedem alergători de toate vârstele, de peste tot din ţară şi chiar de peste hotare. Pentru oameni că voi organizăm acest eveniment. Ne bucurăm că aţi dat curs invitaţiei noastre, vă aşteptăm cu mare drag şi la viitoarea ediţie.
Învingătorului de la proba de maraton, Miron Cornel, un tânăr alergător din Harghita, şi un premiu special, un trofeu cu Piatră Corbului. Este un trofeu atât prin textura sa, fiind sculptat în piatră, cât şi prin semnificaţia sa. Din cele mai vechi timpuri, Piatră Corbului domneşte că simbol al Roşiei Montane. Nu întâmplător tărâmul aurului românesc este vegheat de o stâncă asemuită unui cap de corb. Dacii, strămoşii noştri, se închinau lui Zamolxis, divinitatea unică peste care mai târziu creştinismul a aşternut chipul lui Dumnezeu. În credinţa dacilor, corbul era mesagerul lui Zamolxis, călăuză sufletelor şi purtătorul de veşti între lumea celor vii şi a celor trecuţi în nefiinţă. Dar, întrucât pentru daci moartea era continuarea vieţii prin trecerea într-o altă dimensiune, corbul era astfel venerat că pasăre sacră şi nemuritoare, unind lumile şi simbolizând renaşterea.
Corbul Roşiei Montane, imortalizat în piatră şi aurul neamului nostru, devine astfel simbolul sacru al renaşterii acestor locuri şi prin ele a noastră, a oamenilor acestor locuri. Călătoria corbului între lumea de aici şi cea de dincolo simbolizează dualitatea Roşiei Montane, cu lumea să de suprafaţă şi cea din adâncuri, două lumi cu bogăţiile lor, care coexistă şi sunt interdependente. Secol după secol, chipul de piatră al corbului continuă să ne aducă veşti de la strămoşii noştri, şoptindu-ne că ambele lumi sunt sacre, parte din totul numit Dumnezeu. Veghează să ne amintim din cine ne renaştem şi ce valori renasc odată cu noi, urmaşii unui neam pentru care pământul înseamnă întâiul altar al dumnezeirii.
La acest maraton a fost prezent, aşa cum am amintit şi mai sus, şi iniţiatorul Maratonului Recunoştinţei, Ilie Roşu, care de această dată a venit doar în postura de alergător. El este unul din cei trei români care au alergat peste 100 de maratoane, acesta fiind al 126-lea.
Pe tot parcursul probei de maraton a purtat cu el două steaguri, într-o mâna steagul României, iar în cealaltă steagul Daciei, reprezentat prin Lupul Dacic. Prin purtarea celor două steaguri a dorit să fie recunocator eroilor români din cele două războaie mondiale, cât şi străbunilor noştri daci, rădăcina neamului nostru.
La acest eveniment a fost prezent şi Lucian Clinciu, The Carpatian Man. Este o onoare să avem alături de noi o asemenea persoană. Lucian este un om ce iubeşte muntele, iubeşte natură şi îşi petrece o mare parte din timpul sau pe culmile montane. El oferă şi altor oameni şansă de a se bucură de frumuseţea peisajelor montane organizând mai multe competiţii montane în fiecare an – Maratonul Piatră Craiului, Ultra Trail Făgăraş, Postăvaru Night şi Bike 4Mountains.
Pe lângă prezenţa sa în cadrul Maratonului Recunoştinţei, unde a alergat cei 42,195 km, Lucian ne-a adus şi produse Sponser, Poartă de Start/Sosire, iar la final, la festivitatea de premiere, a ţinut o scurtă cuvântare la invitaţia noastră, prin care a transmis tuturor cât de important este să trăim în armonie cu natura şi, de aemenea, ne-a recomandat tuturor să susţinem comunitatea locală venind la atfel de evenimente, achiziţionând produse locale şi recomandând această zonă şi prietenilor noştrii.
O altă persoană deosebită care ne-a onorat cu prezenţa sa a fost Răzvan Ilie, Preşedintele Gravity Sports Wear, un puternic brand românesc de îmbrăcăminte sportivă. Răzvan este un alt promoter al zonelor montane prin evenimentele sportive ce le organizează împreună cu echipa sa.
Alexandra Popescu este o altă persoană care ne-a onorat cu prezenţa sa. Este o tânăra sportivă ambiţioasă şi dornică de performanţă de 14 ani ce promite a oferi un viitor strălucit atletismului românesc.
Anul acesta am avut alături de noi şi pe Florin Ştefan Band şi Marinel Petreuș, care ne-au încântat cu muzică lor tradiţională. Au oferit oamenilor multe cântece minunate prin care le-a încântat inima şi le-a alinat dorurile. Am văzut cât de greu este să cânţi o doina, dar cât de pătrunzătoare şi ce impact puternic are asupra oamenilor.
Acest concert minunat a fost modalitate frumoasă prin care am încheiat Maratonul Recunoştinţei. Persoanele prezente au fost de-a dreptul fascinate, cucerite de recitalul dat de această formaţie, multe dintre ele amanandu-şi plecarea spre casă pentru a rămâne până la final.
În final, dorim să mulţumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment deosebit.
Mulţumim tuturor sponsorilor care ne-au oferit sprijinul lor pentru organizarea acestui eveniment special – AquaCarpatica, Fares, Sanovita, Naturalia, Miere cu Magie, Sponser şi Lucian Clinciu, Rawmazing. Fără ajutorul vostru, acest concurs ar fi fost foarte greu de realizat.
De asemenea, mulţumim partenerilor noştri – Consiliul Judeţean Alba Iulia, Revista Alerg, RoClub Maraton, Gravity Sportswear, MiniMeCraft, Harbuz, Aventura X, care ne-au ajutat foarte mult.
Mulţumim tuturor alergătorilor prezenţi. Pentru oameni că voi organizăm acest eveniment. Va felicităm pentru performanţele voastre şi vă aşteptăm şi anul viitor la următoarea ediţie a Maratonului Recunoştinţei.
Mulţumim încă o dată doamnei Constantina Diţă pentru susţinerea spirituală a acestui maraton special. Dânsa este un exemplu pentru noi toţi prin realizările sportive şi pentru respectul pe care îl poartă competiţiilor sportive aşa cum este şi Maratonul Recunoştinţei. Mulţumim voluntarilor care au fost alături de noi în cele mai importante zile, Sâmbătă şi Duminică, zile în care s-au organizat Cursa Copiilor şi Maratonul.
Mulţumim localnicilor care ne-au susţinut şi au fost alături de noi pe tot parcursul evenimentului.
Şi, nu în ultimul rând, mulţumim tuturor membrilor echipei Pachamama România. Voi sunteţi purtătorii spiritului INTERCONECTIVITĂŢII pentru DREPTURILE NATURII.