Editia a XII-a, 22 Iunie 2025

Implică-te



Evenimentul pe care noi l-am creat la Roșia Montană are și un caracter social. Ne dorim să ajutăm la dezvoltarea sustenabilă a acestei localități.

Puterea noastră va fi și mai mare dacă ni te alături și TU!

Așa cum poți citi mai jos, aici sunt mai multe proiecte – Adoptă o casă, Made in Roșia Montană, Cercetați Roșia Montană, Vizitați Roșia Montană, Împreună dăm viață satului Corna – în care te poți implica, ajutându-le să crească și mai mult.

Implicarea ta poate consta în orice – să discuți cu cei care le-au lansat, să ajuți la promovarea lor, să donezi, să cumperi un produs, să participi câteva zile la restaurarea unei case etc.

În cea de-a doua zi a evenimentului, Duminică la prânz, avem stabilită o întâlnire cu reprezentanții tuturor acestor proiecte la care poți să te alături și tu.

Roșia Montană este recunoscută în principal pentru istoricul ei în minerit, însă aici există multe alte bogății pe lângă cele aurifere.

Această localitate deține un patrimoniu cultural imens prin clădirile seculare care au fost construite de-a lungul timpului. Pentru păstrarea lor, un grup de tineri de la Universitatea de Arhitectură din București au făcut dezvoltat proiectul ,,Adoptă o casă”. Pe timpul vacanțelor de vară, studenții alături de profesorii lor vin la Roșia pentru a restaura casele monument istoric aflate într-o stare mai precară.

,,Cercetași Roșia Montană” este un alt proiect local. Ideea îi aparține lui Tică Darie, un tânăr de 24 de ani ce a venit în 2013 pe bicicletă din Danemarca, acolo unde studia, la Roșia de două ori pentru a susține campania de protejare a localității de exploatările miniere. Ulterior, s-a îndrăgostit de zonă și de oamenii locului și a decis să rămână aici. El a format o comunitate de cercetași alcătuită din copiii comunei cu care dezvoltă diverse activități.

Tot Tică Darie a lansat și proiectul ,,Made in Roșia Montană”. Este o mică afacere cu caracter social care pune pe piață produse tradiționale din lână. Prin acest proiect, mai multe femei din Roșia fără loc de muncă beneficiază acum de un venit suplimentar.

Patrimoniul natural este o altă bogăție a Roșiei Montane. Aici se regăsesc unele dintre cele mai frumoase peisaje ale Munților Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Valea Cornei, Tăul Mare etc. La toate acestea se adaugă și Galeriile Romane, având o vechime milenară și fiind cele mai lungi din Europa. Pentru ca tot mai mulți oameni să afle de toate acestea și să vină la Roșia, un localnic a creat un proiect denumit ,,Vizitați Roșia Montană”. Intrând pe site-ul cu același nume, pueteți citi și vedea mai multe informații despre această zonă superbă.

Mai mulți localnici s-au adaptat schimbărilor și au investit în construirea de pensiuni unde să găzduiască vizitatorii. Pe lângă primirea călduroasă specifică oamenilor locului și de condiții bune de cazare, cei care vin aici se bucură și de alimente naturale din gospodăria țăranilor.

,,Împreună dăm viață satului Corna” este un alt proiect extrem de important din comuna Roșia Montană.

Acesta are ca scop valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna, sat care a constituit până de curând amplasamentul iazului de decantare al cianurilor din proiectul minier. Drept urmare, mai mult de jumătate din case au fost demolate, iar în ultimii 15 ani s-au închis sau chiar demolat pe rând școala, Căminul Cultural, magazinul alimentar, dispensarul, Biserica Greco Catolică, centrul satului fiind practic pustiu. Din 2014 însă, Asociația RYMA a început un amplu proces de reabilitare și reconversie funcțională a clădirilor din centrul satului, proiect care va continua și în 2017.

Proiectele de restaurare aparțin Asociației RYMA din Alba Iulia în parteneriat cu Asociația The Shining Earth și susținute de către Ordinul Arhitecților din România, principalul finanțator al proiectului, și de campania Salvați Roșia Montană.