
Ne-am obișnuit să credem că timpul pe care îl petrece un copil făcând mișcare sau practicând diferite sporturi poate este benefic pentru că îl „distrează” și îl ajută în dezvoltarea lui fizică și psiho-emoțională, dar este un timp răpit din timpul pe care să îl folosească pentru învățare. Realitatea este însă că mișcarea și sportul îi fac pe copii mai inteligenți.
Situația actuală
Un copil contemporan este cu mult mai puțin activ fizic decât un copil de acum 20 de ani și incomparabil mai puțin activ fizic decât un copil de acum 50 de ani. Din frica de a nu se lovi sau accidenta, părinții de azi nu-și încurajează copiii să facă sport, preferând să stea locului pentru a fi „în siguranță”, chiar dacă pur și simplu butonează telefonul.
Mulți părinți au impresia că orice este mai bun pentru copilul lor decât „să bată mingea aiurea pe stradă”. Această preconcepție este una dintre cele mai solide, pentru care nici psihologii nu s-au străduit prea mult să facă terapii și exerciții de demontare.
Beneficiile cognitive ale mișcării la copii
Recent, din ce în ce mai multe studii au început să arate că mișcarea:
- Poate declanșa procese de neurogeneză;
- Ajută la eliminarea stresului și anxietății;
- Contribuie la organizarea atenției și memoriei;
- Îmbunătățește performanțele cognitive.
Deși timpul petrecut de copil făcând sport sau mișcare nu este neapărat pentru acumularea de date și cunoștințe, prin organizarea creierului și a proceselor cognitive, mișcarea facilitează pasul de la a învăța cutare lucru la a învăța cum să înveți.
Efectele neurologice ale mișcării la copii
Cercetările din neuroștiințe au arătat că motricitatea acționează ca un organizator de priorități, de atenție și de memorie. Zonele creierului care se schimbă odată cu activitatea fizică sunt:
- Cerebelul – se conectează cu fiecare structură majoră a creierului și joacă un rol important în controlul mișcării și învățarea de noi abilități.
- Hipocampul – o structură situată adânc în creier care joacă un rol în memorie și învățare.
- Cortexul motor – o fâșie de țesut cerebral care trimite comenzi pentru a controla mușchii implicați în mișcări.
- Cortexul prefrontal – o zonă a creierului care constă din rețele neuronale care alcătuiesc executivul creierului.
Studii și cercetări specifice pentru copii
Cercetătorii Phillip Tomporowski, Bryan McCullick și Caterina Pesce trec în revistă modurile în care activitatea fizică și exercițiile fizice îmbunătățesc cogniția copiilor:
- Budde și colegii (2008) au descoperit că o perioadă de activitate de 10 minute caracterizată prin cerințe ridicate privind controlul coordonării motorii a reușit să angajeze mental copiii și le-a îmbunătățit funcțiile executive mai mult decât o activitate mai puțin solicitantă;
- Pesce și colegii săi (2009) au descoperit că 40 de minute de joc sportiv au dus la o învățare mai bună în clasă decât exercițiile aerobice mai puțin antrenante;
- Mai multe studii au descoperit că atenția și învățarea copiilor se îmbunătățesc imediat după activitatea fizică care produce niveluri moderate de excitare;
- Între copiii mai agili, mai pregătiți fizic, și cei mai greoi și sedentari au fost puse constant în evidență diferențe în structura creierului și viteza de procesare.
Beneficii pentru copiii cu hiperactivitate
Când o persoană are prea multă activitate neuronală, creierul său începe să creeze „zgomot”. Acesta este unul dintre motivele pentru care medicii pot recomanda activități sportive copiilor care suferă de tulburări de hiperactivitate. Deși poate părea contra-intuitiv, activitatea fizică structurată îi ajută să îi mențină calmi, angajați și concentrați.
Importanța activității fizice în școli
Fotini Vasilopoulos, doctorand la Universitatea Birkbeck (Londra, UK), susține: „Mișcarea este o parte intrinsecă a creierului și dezvoltării cognitive a sugarilor și copiilor, deoarece permite explorarea și interacțiunile cu mediul. Jocurile de mișcare în care copiii se angajează, care pot include învățarea și respectarea noilor seturi de reguli, pot încuraja abilitățile de rezolvare a problemelor. Activitatea fizică regulată satisface nevoia de mișcare la copiii mici și, prin urmare, atunci când s-au mișcat suficient, aceștia pot fi mai bine pregătiți să rămână la sarcină.”
Rezultatele cercetărilor susțin ideea că ar trebui oferit suficient timp pentru educația fizică în școală, deoarece activitatea fizică duce nu numai la beneficii legate de sănătate, ci are și o serie de efecte benefice asupra cunoașterii și a realizărilor academice.
Beneficiile sporturilor de echipă pentru copii
Practicarea regulată a unui sport, în special cel de echipă, aduce și mai multe beneficii. Raportarea la colectiv și echipă, cooperarea, disciplina, apartenența, responsabilitatea, încrederea în sine, toate acestea conferă celui mic un sentiment complet de a fi în lume.
Activitatea fizică, efectuată în mod corect, poate pregăti sau ajuta copiii să învețe. Așadar e bine să menținem copilul activ fizic zilnic pentru ca procesul de creștere să fie unul armonios.
Filozoful grec Platon considera că activitatea fizică de rutină are importanță decisivă pentru educația copiilor. Opiniile sale au fost susținute de majoritatea medicilor și educatorilor secolelor următoare – iar acum știința modernă confirmă aceste intuiții ancestrale.