Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Distrugerea mediului înconjurător continuă în ciuda celor mai bune eforturi personale – cum ar fi reciclarea și folosirea sacoșelor reutilizabile. Și orice efort național sau global de a lua măsuri îndrăznețe pentru climat pare să avanseze prea lent sau poate deloc. Având în vedere magnitudinea și amploarea crizei climatice, ce putem face ca indivizi angajați pentru a avea un impact mai mare?

Acțiunea Climatică în Comunitate: Teoria

Potrivit educatorului și activistului Will Grant, există patru „niveluri” de impact în care oamenii pot acționa: nivelul individual, nivelul conexiunilor directe (prieteni și familie), nivelul comunității și al instituțiilor locale și cel de-al patrulea nivel al politicii și instituțiilor naționale. Grant crede că putem avea cel mai mare impact acționând la nivelul comunității locale.

Există mai multe motive pentru care luarea de măsuri climatice la nivelul comunității este cea mai eficientă tactică.

1. Acțiunea Comunitară Împinge Limitele A Ceea Ce Este Posibil

Acțiunea la nivelul comunității își extinde percepția noastră asupra posibilităților. Așa cum spune Grant, implicarea altora din comunitatea ta în proiecte locale îți dă senzația că „putem efectiv să facem ceva în legătură cu această problemă”.

Atunci când acționezi singur sau încerci să influențezi instituțiile naționale, problemele par prea mari. Ca rezultat, percepția ta asupra posibilităților este împiedicată de imensitatea problemei. Dar, știind că nu trebuie să faci față acestor provocări singur, crește disponibilitatea ta de a aborda aceste probleme și adaugă la capacitățile și resursele tale. Nimeni nu poate face această muncă singur, și acest lucru a fost întotdeauna valabil pentru cauzele sociale și politice. Problemele de mediu nu sunt diferite.

Grant explică, de asemenea, că atunci când inițiezi schimbări în instituțiile locale, alții din comunitate încep să se întrebe: „de ce nu avem și noi asta?” Atunci când lucrurile au fost întotdeauna într-un anumit fel, poate fi greu să-ți imaginezi alternative. Dar, văzând exemple locale de acțiune climatică reușită, o percepție mai largă a posibilităților poate apărea și capacitatea de creativitate crește.

Cetățenii din Toledo, Ohio demonstrează eficacitatea acțiunii climatice locale, contestând ceea ce este posibil la nivelul comunității. Conform Vox, cetățenii din Toledo, Ohio au votat pentru acordarea drepturilor legale lacului Erie. Dacă locuitorii din Toledo constată că „dreptul la înflorire” al lacului Erie a fost încălcat, ei pot da în judecată în numele său. Aceasta este prima încercare de a proteja un întreg ecosistem din SUA.

Totul a început când câțiva locuitori din Toledo discutau despre criza apei din Ohio din 2014. Scurgerile de lichide provenite de la fermele industriale din apropiere cauzau înfloriri toxice de alge în lacul Erie, lăsând jumătate de milion de oameni fără apă potabilă sigură. Locuitorii din Toledo și-au dat seama că guvernul va continua să nu abordeze problemele reale care cauzează distrugerea mediului în comunitățile lor. Așa că, au reușit să treacă printr-o inițiativă de vot pentru a proteja legal lacul Erie.

Chiar dacă recent un judecător a decis că grupul local responsabil pentru Carta Drepturilor Lacului Erie nu poate impune inițiativa lor, oamenii sunt încurajați și mai mult să continue să lupte pentru protejarea lacului Erie. Știu că ceea ce încearcă să realizeze este revoluționar. Carta Drepturilor are potențialul de a limita activitățile agricole corporative din cauza impactului lor toxic asupra pământului și apei. Ca răspuns, o fermă industrială a dat în judecată Toledo pentru inițiativa cu sprijinul statului. Susținătorii Cartei Drepturilor consideră că rezistența statului și a fermelor corporative este doar dovada eficacității și a impactului potențial al inițiativei.

2. Potențialul pentru Impact Exponențial

Al doilea motiv pentru care luarea de măsuri climatice la nivelul comunității este cea mai eficientă este că soluțiile locale de bază au un impact care depășește cu mult individul. Will Grant explică că atunci când o instituție locală se schimbă, alte instituții locale pot urma modelul său de schimbare.

Inițiativele comunitare au potențialul de a afecta mii de oameni, iar acest impact crește exponențial pe măsură ce alte comunități urmează exemplul. Și toate acestea încep cu un singur individ sau grup care începe conversația în comunitatea lor.

Lore Rosenthal și Micah Opondo sunt două persoane care au început conversația în comunitățile lor și văd cum impactul lor crește. După ce s-a implicat în Inițiativa de Reducere a Emisiilor de CO2 a Pachamama Alliance, Lore a catalizat conversații despre soluțiile pentru schimbările climatice în comunitatea sa din D.C. Metro. Ceea ce a început ca un singur atelier despre soluțiile încălzirii globale s-a transformat într-un mișcare la nivelul întregii comunități. De atunci, comunitatea a ajuns la peste 700 de oameni, răspândind mesajul Drawdown despre posibilitate și soluții practice pentru climă.

La fel, Micah a mobilizat comunitatea sa din Kenya să acționeze pentru climă. Anul trecut, Micah și echipa sa de voluntari au plantat 1.500 de copaci în cinci școli și intenționează să planteze 20.000 de copaci anul acesta. De asemenea, a organizat mai multe traininguri comunitare despre managementul terenurilor și intenționează să dezvolte un program de mediu pentru elevii din comunitatea sa.

3. Doar Tu și Comunitatea Ta Știți Cel Mai Bine

Luarea de măsuri climatice la nivel local este, de asemenea, eficientă pentru că numai tu și comunitatea ta cunoașteți provocările și oportunitățile unice cu care se confruntă. Oamenii care trăiesc și lucrează împreună într-o comunitate sunt strâns legați de nevoile sale specifice, de provocările în abordarea acestor nevoi și de oportunitățile disponibile pentru a iniția schimbarea. Deoarece oricine poate contribui la un proiect local, provocările și oportunitățile devin mai accesibile lucrând cu alții din comunitatea ta. Ca urmare, bogăția colectivă a cunoștințelor, experiențelor și resurselor atrase din comunitate pot fi traduse în planuri practice și eficiente de acțiune climatică.

Fără această cunoștință intimă și conexiune cu comunitatea, soluțiile pot eșua în abordarea cauzelor profunde ale crizei de mediu în curs. Prin luarea de decizii colective înrădăcinate în comunitatea ta locală, planul tău de acțiune climatică este holistic, cuprinzător și impactant.

Un exemplu de acțiune climatică locală impactantă este mișcarea în creștere a drepturilor comunitare din New Hampshire. În martie 2019, locuitorii din Exeter, New Hampshire, au votat pentru adoptarea unei Ordonanțe privind Dreptul la un Climat Sănătos. Conform Fondului de Apărare Juridică a Mediului Comunitar, Ordonanța stabilește dreptul comunității la apă și aer curat, precum și autonomia locală, interzicând activitățile corporative toxice. O amenințare în creștere este un gazoduct fracturat lung de 27 de mile. Acest proiect ar putea contamina bazinul hidrografic al râului Piscataqua, de care depind comunitățile din opt orașe din New Hampshire pentru apă și aer curat. Membrii comunității Exeter afirmă că, deoarece locuiesc acolo, ei știu ce este mai bine pentru sănătatea comunității lor și au dreptul fundamental de a lua decizii informate despre aceasta. Dezvoltatorii de proiecte și agențiile de stat sunt îndepărtate și mult mai puțin preocupate de impactul direct al activității corporative extractive asupra comunităților locale. Locuitorii din Exeter se asigură că vocea lor colectivă modelează deciziile care afectează casa lor.

Totul Începe cu Noi

Cadru de Acțiune al Celor Patru Niveluri este util pentru a determina cum să luăm măsuri practice și eficiente în privința climatului. Cu ajutorul comunității tale, poți aborda cele mai presante probleme de mediu prin acțiuni colective. Depinde de fiecare dintre noi să începem conversația și să creăm spațiul pentru soluții îndrăznețe și colaborative la criza climatică.

SURSA:

https://blog.pachamama.org/3-reasons-community-is-critical-for-solving-the-climate-crisis