Miercuri, 4 Februarie 2016, în cadrul ,,Clubului România pentru UNESCO” am sărbătorit, în preambul, ,,Zilele Roșiei Montane”, împlinindu-se 1885 de ani de la atestarea documentară a acestei minunate localități.
La sfârșit de săptămână, pe 6 și 7 Februarie, vor fi organizate mai multe spectacole și târguri la Muzeul Țăranului Român în cinstea Roșiei Montane.
Anul acesta România sărbătoreşte 60 de ani de la aderarea în UNESCO, iar evenimentul de azi, organizat de Asociaţia Heritage, în scopul promovării Roşiei Montane ca un exemplu de patrimoniu UNESCO, a fost primul care serbează acest lucru.
Ne-am bucurat de prezența doamnei Daniela Popescu, președinta federaţiilor UNESCO în România. De asemenea, a fost prezentă și doamna Virginia Mecheș, membru în Comisia UNESCO.
În cadrul acestui eveniment dedicat Roșiei Montane, am oferit participanților două filme despre Roșia Montană, primul filmat în anul 1957, iar cel de-al doilea realizat anul trecut.
Pachamama România împreună cu Asociaţia Heritage au lucrat în 2015 la un documentar, numit Roșia Montană Azi, care arată ce putem dezvolta în această localitate. Este o viziune despre cum poate arăta Roșia Montană în viitorul apropiat. De asemenea, se vorbeşte și despre posibila intrare a Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO în anul 2016!
Filmul durează 32 de minute. Varianta finală a acestuia sperăm să fie gata până la sfârşitul acestui an.
Un aspect deosebit de important este că am avut printre noi și doi membrii ai generaţiei tinere, Alexandra Popescu şi Ricardo Raducanu, care la numai 12 de ani sunt interesaţi de problemele sociale cu care ne confruntăm, oferind un exemplu atât celor de vârsta lor, cât și adulților. Ei ne ajută în primul rând prin promovarea mesajelor, cum ar fi cel al Drepturilor Naturii în cadrul concursurilor de alergare, duminica trecută alergând 10 km alături de alţi membrii Pachamama.
Toate acțiunile noastre, inclusiv filmul Roșia Montană Azi, au ca scop asigurarea unui viitor sustenabil, echitabil şi aducător de împlinire sufletească pentru noi și generaţiile viitoare. Este o responsabilitate pe care noi o avem, şi suntem angajaţi să o ducem până la capăt.
Roşia Montana ne-a deschis inimile şi ne-a ajutat să simţim iubirea şi pasiunea care ne face să acţionăm neclintiți, indiferent de ce obstacolele întâmpinăm.
Este iubirea față de natură, de oameni, de viaţa în sine, prin care frica de nesiguranţă se diminuează şi putem simţi Magia Vieții, un sentiment care ne aduce să lucrăm împreună și să acţionăm pentru un scop măreţ. Pentru că numai împreuna vom putea izbândi şi ieşi triumfători. Pentru aceasta trebuie să existe armonie şi iertare, iertare a trecutului şi începerea unei noi etape. Este ca o pânză care nu conţine nici o culoare, noi putând astfel să punem în mod creativ culorile dorite și să pictăm un peisaj fantastic. Va fi un nou început, plin de lumină şi radiere divină.
În cadrul acestui eveniment, ca și la multe altele unde participăm, există persoane care rezonează cu mesajul pe care îl promovăm, acela de a ajuta oamenii să conștientizeze faptul că suntem interconectați, şi nu separați. Aici am întâlnit o doamnă deosebită, Maria Ștefanache cu o bogată experiență în domeniul comunicării ce tocmai s-a întors de la Milano după foarte mulți ani, care văzând ceea ce noi facem s-a decis să ne ajute. Ne-am bucurat să vedem că munca noastră își arată roadele și atrage alături de noi oameni de o deosebită valoare care aleg să ne susțină și să promovăm mesajul nostru.
Știm că există foarte mulți astfel de oameni care doresc o îmbunătățire a situației prezente, care vor o schimbare. Această schimbare cu siguranță se va produce, suntem siguri de asta. Trebuie doar să acționăm. Schimbarea lumii începe prima dată cu schimbarea nostră. Trebuie să fim noi cei care încep această schimbare, să fim modele pentru cei din jurul nostru. Oamenii întotdeauna vor face ceea ce tu faci, și nu ceea ce tu spui că faci. Deci, să fim noi schimbarea ce vrem să o vedem în lume!
[vc_wtr_gallery type=”metro” id_gallery=”1012″ el_class=”” animate=”none” delay=”0″]