Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Roșia Montană Marathon, o alergare spre interiorul nostru

Anul acesta, prietenii Roșiei și ai sportului au călătorit spre Roșia Montană pentru o altfel de întâlnire, date fiind situația actuală și limitarile cauzate de pandemie. Planul din mintea tuturor a fost să organizăm alergări amicale, necompetitive, dar și o acțiune comunitară de amenajare a parcului Broadăr.

Întâlnirea din acest an de la Roșia Montană a fost marcată de spiritul unității, simplității, solidarității, ascultării, contemplării, interconectării și al bucuriei de a te dedica direct sprijinirii unei comunități aflate în încercare. Frumusețea naturii și a arhitecturii din Roșia Montană i-a redus la tăcere și contemplare pe participanți, chiar și pe membrii echipei noastre care vin aici deja de 4-5 ani. Belvederea de pe vârful Șulei, spre exemplu, este una de basm și reamintește privitorului de măreția și grandoarea naturii și cât de mult ar trebui să o prețuim, ea fiind nu doar un izvor de resurse materiale  ci și un balsam al sufletelor noastre.

Belvedere vârful Șulei

În prima zi a evenimentului, vineri, am organizat alături de ambasadorul nostru Codrea Silip și de echipa de voluntari din Abrud și Izvoarele (Dâmbovița) o acțiune de ecologizare a zonei ce înconjoară Tăul Brazi, iar mai apoi am desfășurat la Casa cu Povești Simpozionul Pachamama „Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului”.

Acțiune Ecologizare de la Tăul Brazi

Au fost două acțiuni care s-au completat una pe cealaltă, simpozionul având ca scop crearea unei lumi sustenabile, echitabile și împlinite sufletește.

Simpozionul i-a ajutat să înțeleagă, pe de o parte, degradarea mediului din cauza supra consumului și a folosirii exagerate a obiectelor de unică folosință (în SUA, spre exemplu, se aruncă zilnic 600 milioane de bidoane de plastic), dar și faptul că milioane de asociații și oameni acționează pentru restabilirea echilibrului, iar ei pot fi parte din schimbare acționând așa cum au făcut-o în această zi. Au înțeles că schimbarea depinde de ei și contează mai puțin mărimea acțiunilor desfășurate, cea mai importantă fiind consecvența lor.

A doua zi, la ora 7:00, ne-am adunat alături de grupul de alergători în Piața Centrală a Roșiei Montane. S-au format două grupe pentru cursele de Maraton și Semimaraton. Alergarea a fost una foarte apreciată de către participanți, care au avut drept ghizi de cursă pe ambasadorii noștri Codrea Silip la maraton, Ștefan Sălăgean, Ana Daraban și Mihai Tonea la semimaraton (aici formându-se două grupe). Fiind o alergare amicală, ei s-au putut bucura de unitate, formând grupuri ce s-au menținut de la start și până la sosire, păstrând distanța între ei. Concentrarea pe menținerea grupului și nu pe a se depăși unii pe ceilalți a readus spiritul interconectivității în interiorul lor, iar bucuria a fost una mult superioară celei de a fi în frunte. Persoanele din grupul lui Mihai Tonea, care de aproape doi ani s-a mutat la Roșia Montană, erau foarte încântate pentru că Mihai le-a condus în locuri superbe care nu făceau parte din traseul tradițional de semimaraton, el oferindu-le și povești despre aceste locuri. Alergătorii s-au bucurat rând pe rând de obiective precum Tăul Brazi, Piatra Corbului, Valea Cornei, Detunata Golașă, vârful Șulei, Tăul Mare etc.

Maratoniștii sus pe Detunata Golașă

Voluntarii din acest an, „cicliștii din Câmpeni”, au fost și de această dată la înălțime. S-au prezentat la ora 7:00 în zona de start, iar de aici au parcurs circa 12 km alături de Daniel Diaconu, coordonatorul lor din acest an, pentru a acoperi cât mai multe locuri de pe trasee din care să alimenteze alergătorii. După servirea prânzului, s-au alăturat grupului care a muncit pentru restaurarea Parcului Broadăr, ziua încheindu-se pentru ei într-un mod distractiv la Focul de tabără. Le mulțumim pentru implicarea, seriozitatea, perseverența și energia lor debordantă. Ei sunt o inspirație pentru prietenii lor și comunitatea din care fac parte. 

Acțiunea prin care ne-am diferențiat anul acesta a fost cea de restaurare a Parcului Broadăr, principalul loc de întâlnire al tinerilor din Roșia Montană și de joacă pentru copii. Această acțiune, pe lângă împlinirea obiectivului inițial – restaurare și înfrumusețare, a adus bucuria interconectării oamenilor și a faptului că pot fi de folos celorlalți, având un sentiment al împlinirii personale. Porțile, foișorul, băncile și leagănele au fost vopsite, întreg parcul ecologizat de deșeuri și curățat de arbuști, devenind un loc și mai primitor ca înainte.

Ziua s-a încheiat cu focul de tabără de la Tăul Brazi. A fost o seară plină de energie, cu o largă varietate de cântece, cu interpreți talentați și ambițioși și cu cerul luminat de strălucitoarele stele.

A fost o celebrare a muncii realizate în acest an la Roșia.

A treia zi am început-o cu o meditație condusă online de către Claudia Ciocîrlan, ambasador Cheile Genelor, prin care participanții au parcurs o călătorie profundă spre interiorul lor. Mulțumim pe această cale Claudiei pentru ghidare și pentru cumulul de informații și practici oferite de-a lungul orei petrecute împreună.

A urmat întâlnirea cu doamna director a Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană care ne-a prezentat parcul de joacă pentru copii la care am participat cu suma de 12.000 lei obținuți prin redirecționarea din taxa de înscriere la Roșia Montană Marathon, donații și fonduri proprii. După aceea, ne-a povestit despre nevoile actuale ale școlii, cea mai urgent dintre ele fiind dotarea cu laptopuri și camere a sălilor în vederea cursurilor online. 

Este nevoie de un minim de 20 de laptopuri și 20 de camere web ce ar costa în jur de 33.000 lei. 

Pentru donații în bani avem contul RO85 PIRB 4236 7320 8900 1000, deschis la PIRAEUS BANK, cu specificația ”Modernizare Școală Roșia Montană”. De asemenea, puteți dona direct laptopuri și camera web, având ca persoană de contact pe doamna director, Gabriela Caproș, la numărul 0731317116.

Ne bucurăm foarte mult că am putut fi prezenți și în acest an la Roșia Montană și am reușit să conectăm câteva zeci de persoane la frumusețea naturală a locului, la cultura și istoria milenară a sa, precum și cu oamenii de aici și cu nevoile lor.

Mulțumim foarte mult tuturor membrilor echipei și ambasadorilor prezenți – Codrea Silip, Ana Daraban, Lăcrămioara Teodorescu, Daniel Diaconu, Mihai Tonea, voluntarilor din Abrud, Câmpeni și Izvoarele pentru tot efortul depus, pentru dedicarea și pasiunea lor.

Mulțumim gazdelor noastre din acest an – familia Bara (Casa cu Povești), Adi Petri (Casa Petri), Eugen David și tuturor localnicilor care au contribuit la buna desfășurare a acțiunilor desfășurate!

Mulțumim tuturor participanților de la cursele de alergare care au răspuns invitației noastre și am putut împreună să ne bucurăm de experiențe deosebite.

Mulțumim tuturor celor care au donat taxa de înscriere pentru cauza noastră socială din acest an – modernizarea școlii din Roșia Montană, strângându-se suma de 3000 lei.

Ne propunem să continuăm maratonul de la Roșia Montană prin Maratonul Interior ce o să-l lansăm pe 24 Septembrie.  Vor fi întâlniri online lunare pe  teme de: 

– sport;

– nutriție;

– dezvoltare spirituală și gestionarea emoțiilor cu instrumentul Cheile Genelor;

– povești legate de istoria și tradițiile Roșiei Montane, precum și valoarea patrimoniului său cultural și natural;

– construirea unei comunități sustenabile pentru noi și generațiile viitoare.

În final, vrem să împărtășim cu voi câteva dintre testimonialele celor care au fost prezenți la Roșia Montană alături de noi în weekend-ul 4-6 Septembrie 2020:

Maratonul de anul aceasta a fost unul atipic, la fel ca anul 2020! Cu puțini participanți, dar inimoși, Maratonul Roșia Montană a fost mai mult decât o competiție, a fost o descoperire a frumuseților naturii, a patrimoniului cultural bogat, a istoriei locului, dar și a oamenilor din această parte a Munților Apuseni. A depășit așteptările mele, spargand oarecum rutina cu care mă obișnuisem în cadrul competițiilor se acest fel. Competiția s-a transformat intro drumeție și ca în orice drumeție oamenii devin intimi, fiecare împărtășind experiențe de viață, din cadrul competițiilor, nimeni nu se mai gândește pe ce loc o să termine sau ce timp o să scoată! Popasurile au fost multe și strategic alese pentru a dezvălui cât mai mult din frumusețile naturii, iar peisajele au fost absolut fabuloase! Relieful cu aspecte spectaculoase, vegetația diversă și multicolora și câte-o căprioară ivită pe traseul de alergare mi-au readus aminte că sportul în natură nu este doar pentru alergare, cât mai ales pentru conștientizarnea frumuseții naturii, dar și pentru recunoștință! Da, pentru recunoștință adusă Creatorului care ne-a binecuvântat cu astfel de frumuseți naturale! Totuși, Un nor negru planează asupra acestui paradis, iar pe acel nor scrie „mineritul cu cianuri „! Să sperăm totuși că forță binelui va învinge iar edițiile viitoare se ale Maratonului Roșia Montană se vor desfășura în cadrul aceluiași peisaj mirific! 

Sabin Lungoci, alergător Semimaraton

A fost pentru prima oară când am alergat pe traseul de Maraton la Roșia Montană. O experiență pe care o recomand tururor celor care iubesc alergarea montană.

Traseul este unul foarte reușit care pune la încercare atât ochiul, deoarece ai multe peisaje minunate, dar și fizicul, datorită urcărilor pe Detunate….

Vă mulțumesc din suflet pentru implicarea în organizarea de exceptie a acestui eveniment….

Bogdan Raul Todor, alergător Maraton

Roșia Montană este un loc de vis. Vă mulțumesc pentru ca mi-ați oferit ocazia să particip alături de voi și anul acesta. Mă bucur pentru că am întâlnit oameni minunați care te fac să te simți ca un membru al familiei Roșia Montană. Felicitări pentru că, în ciuda tuturor dificultăților, s-a organizat acest frumos eveniment. 

Adriana, voluntar București

Am fost prima dată la Roșia Montană Marathon și cu siguranță mai revin. Voiam să alerg traseul de maraton și, cum anul acesta toate lucrurile au fost altfel, m-am bucurat weekendul trecut de un altfel de maraton. Am alergat între prieteni și făcându-mi noi prietenii, admirând peisaje unice pe o vreme perfectă de alergat. Roșia Montană are un decor specific care merită parcurs la picior și admirat în toată splendoarea lui. Mulțumesc pentru organizare și multumesc de asemenea voluntarilor care ne-au așteptat pe traseu cu apă și bunătăți, au facut ca experiența să fie memorabilă! 

Cristi, alergător Maraton

Fii Parte din Schimbare și Descoperă Aurul din Inima ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *