Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Reconectare la natură și strămoși

Roșia Montană Marathon este mai mult decât un eveniment sportiv.

Invitația pe care o adresăm alergătorilor la Roșia Montană este și una de a intra în contact cu frumusețea naturală deosebită a locului și de a-i cunoaște istoria milenară.

Roșia Montană se remarcă prin peisaje spectaculoase și monumente naturale unice, dar și printr-o energie specială oferită de bogăția locului.

Alergarea sau drumeția pe cărările Roșiei Montane vă oferă prilejul de vă reconecta la natură, de a conștientiza faptul că noi toți suntem interconectați și nu separați față de ea, iar toate acțiunile noastre îndreptate către ea au un efect de bumerang. 

Astfel, efectele comportamentului nostru nu tocmai prietenos cu natura se observă de mai mulți ani prin dereglările climatice, alternarea bruscă a temperaturilor de la rece la cald și de la cald la rece, reducerea la două anotimpuri, scăderea productivității agricole și trecerea la produse modificate genetic, apariția foarte multor viruși care scad sistemul imunitar, expansiunea industriei farmaceutice etc.

Pachamama România, prin organizarea din 2013 a Roșia Montană Marathon, prin proiectul Drepturile Naturii și prin evenimentul educațional de transformare personală „Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului”, contribuie la refacerea legăturii armonioase a omului cu natura.

Drepturile Naturii reprezintă un proiect legislativ prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice, la fel cum au și oamenii.

Pământul este CASA noastră, a unei comunități de ființe interdependente care alcătuiesc un sistem unic. 

Iar cum Roșia Montană este locul de renaștere al conștiinței ecologice din România, am creat cu ajutorul lui Eugen Cadaru, avocat și scriitor, și Mari Margil, avocat din Statele Unite, un proiect de lege privind Drepturile Ecosistemului Roșia Montană.

Prin adoptarea acestuia, Ecosistemul Roșia Montană va fi recunoscut ca o entitate vie titulară de drepturi legale, cum ar fi dreptul de a exista, de a înflori, de a se regenera și de a evolua în mod natural.

Simpozionul „Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului” este un program educațional de transformare personală creat de Pachamama Alliance în colaborare cu mai mulți oameni de știință, profesori universitari, scriitori, activiști și lideri ai triburilor indigene. 

Scopul acestuia este de a ajuta oamenii să iasă din transa în care au fost induși de către societate și de a crea o prezență umană împlinită sufletește și cu un comportament sustenabil și drept.

Participanții simpozionului reușesc să se conecteze cu acea parte lăuntrică ce le transmite care este misiunea lor, care este rolul lor în Marea Schimbare.

Simpozionul oferă participanților și încrederea necesară, impulsul de a trece la acțiune prin angajamentul pe care și-l ia fiecare față de el însuși.

Roșia Montană Marathon ajută participanții să se conecteze și cu strămoșii locului, înaintași care s-au așezat pe aceste meleaguri acum peste 2000 de ani.

Prima dovadă sunt galeriile romane, cele mai lungi din Europa, ce pot fi vizitate în cea de a treia zi a evenimentului – Duminică, 27 Iunie 2021.

Cele 5 biserici de rituri diferite construite în secolul al XIX-lea reprezintă o altă componentă importantă a patrimoniului cultural și istoric al locului. Unul dintre localnicii roșieni vă va purta tot în a treia zi a evenimentului într-un tur al acestora și vă va spune povestea lor specifică.

Veniți la Roșia Montană Marathon în perioada 23-25 Iunie 2023 pentru a vă bucura de conectarea la natură, la energia specială oferită de bogăția locului, precum și la istoria milenară a Roșiei Montane!