Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Reconectare la natură și strămoși

Roșia Montană Marathon este mai mult decât un eveniment sportiv. Îi invităm pe alergătorii noștri nu numai la performanță, ci și la un gest de contemplare. Îi invităm să intre în contact cu frumusețea naturală deosebită a locului și îi invităm să afle istoria milenară a acestor locuri.

Roșia Montană se remarcă prin peisaje spectaculoase și monumente naturale unice, dar și printr-o energie specială oferită de bogăția locului.

Alergarea sau drumeția pe cărările Roșiei Montane vă oferă prilejul de vă reconecta la natură, de a conștientiza faptul că noi toți suntem interconectați: nu suntem separați nici de natură și nici unii de alții.

Toate acțiunile pe care le îndreptăm către natură se vor reflecta asupra noastră, iar agresivitatea de orice fel față de natură va avea un inevitabil efect de bumerang. 

Efectele comportamentului nostru nu tocmai prietenos cu natura se observă de mai mulți ani prin dereglările climatice, alternarea bruscă a temperaturilor de la rece la cald și de la cald la rece, reducerea la două anotimpuri, scăderea productivității agricole și trecerea la produse modificate genetic, apariția virusurilor care atacă sistemul imunitar, expansiunea industriei farmaceutice etc.

Pachamama România, prin organizarea din 2013 a Roșia Montană Marathon, prin proiectul Drepturile Naturii și prin evenimentul educațional de transformare personală Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului, contribuie la refacerea legăturii armonioase a omului cu natura.

Drepturile Naturii reprezintă un proiect legislativ prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice, la fel cum au și oamenii.

Pământul este CASA noastră, a unei comunități de ființe interdependente care alcătuiesc un sistem unic. 

Iar cum Roșia Montană este locul de renaștere al conștiinței ecologice din România, am creat, cu ajutorul lui Eugen Cadaru, avocat și scriitor, și al lui Mari Margil, avocat din Statele Unite, un proiect de lege privind Drepturile Ecosistemului Roșia Montană.

Prin adoptarea acestui proiect, Ecosistemul Roșia Montană va fi recunoscut ca o entitate vie titulară de drepturi legale, cum ar fi dreptul de a exista, de a înflori, de a se regenera și de a evolua în mod natural.

Simpozionul Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului este un program educațional de transformare personală creat de Pachamama Alliance în colaborare cu mai mulți oameni de știință, profesori universitari, scriitori, activiști și lideri ai triburilor indigene. 

Scopul acestuia este de a ajuta oamenii să iasă din transa în care au fost induși de către societate pentru a cultiva o prezență umană împlinită sufletește și un comportament sustenabil și just față de toate ființele vii.

Îi invităm pe participanții să se conecteze cu acea parte lăuntrică ce le transmite care este misiunea lor, care este rolul lor în Marea Schimbare. Simpozionul le va oferi încrederea necesară, impulsul de a trece la acțiune prin angajamentul față de sine, pe care fiecare este invitat să și-l ia.

Roșia Montană Marathon ajută participanții să se conecteze și cu strămoșii locului, înaintași care s-au așezat pe aceste meleaguri acum peste 2000 de ani.

Prima dovadă sunt galeriile romane, cele mai lungi din Europa, ce pot fi vizitate în cea de a treia zi a evenimentului – Duminică, 23 Iunie 2024.

Cele 5 biserici de rituri diferite construite în secolul al XIX-lea reprezintă o altă componentă importantă a patrimoniului cultural și istoric al locului. Unul dintre localnicii roșieni vă va purta tot în a treia zi a evenimentului într-un tur al acestora și vă va spune povestea lor specifică.

Veniți la Roșia Montană Marathon în perioada 21-23 Iunie 2024 pentru a vă bucura de conectarea la natură, la energia specială oferită de bogăția locului, precum și la istoria milenară a Roșiei Montane!