Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Drepturile Naturii

Noul concept ecologic Pachamama România 2024 – REGENERAREA

Regenerarea, formulată și conceptualizată de activistul Paul Hawken, este o abordare radical nouă a crizei climatice, împletind justiția, clima, biodiversitatea și demnitatea umană într-o tapiserie fără întreruperi de acțiune, politică și transformare care poate pune capăt crizei climatice într-o singură generație.

Hawken nu este doar un ecologist, este un antreprenor și autor de bestseller-uri publicat în treizeci de limbi, în peste optzeci de țări, cu peste două milioane de exemplare vândute. Este un lector renumit care a ținut prelegeri despre legătura dintre comerț și mediu și a consultat guverne și companii din întreaga lume.

Regenerarea, de la concept la sustenabilitate

Cuvântul „regenerare” a cunoscut notorietatea ceva mai recent, ca o etapă evolutivă naturală rezultată din dorința sustenabilității. În 2017, a dus la apariția ”Drawdown”, cel mai cuprinzător plan propus vreodată pentru a încerca reversia efectelor încălzirii globale.

Acest nou concept al Regenerării vine să întregească rețeaua soluțiilor climatice din lume.

Dar ce este mai exact regenerarea?

„Regenerarea” înseamnă Readucerea Pământului la viață. Când readucem Pământul la viață, ne readucem la viață pe noi înșine. Regenerarea, pe lângă faptul că este necesară, este logică, rațională, rezonabilă și naturală.

Regenerarea în cadrul Roșia Montană Marathon

Ne dorim ca și în România să implementăm pentru Masivul Cârnic de la Roșia Montană drepturi juridice, așa cum multe monumente al naturii au primit în diverse locuri ale lumii.

La Roșia Montană Marathon se restabilește relația de armonie dintre om și natură”

Căi practice către regenerare:

  • Egalitate: corectitudine și bunătate, pentru toț
  • Reducția: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili și utilizarea necorespunzătoare a terenurilor.
  • Izolarea Carbonului: eliberarea carbonului atmosferic în mod natural.
  • Protecție: Ecosistemele Pământului conțin de patru ori mai mult carbon decât atmosfera. Trebuie să ținem și să menținem acel carbon aici pentru a nu emite și mai mult carbon.
  • Influența: contactul activ cu politicienii, companiile și corporațiile care nu acționează în mod responsabil.
  • Sprijinul: Soluții, voluntariat, contribuții.

 

Și TU poți contribui la această campanie prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice.

Te așteptăm și la această ediție a maratonului, în perioada 21 – 23 Iunie 2024, la Roșia Montană, locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți. Nu putem atinge o stare de pace interioară atâta timp cât nu trăim în armonie cu Natura.

Ce sunt Drepturile Naturii?

Este un proiect legislativ prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice. Drepturile Naturii reprezintă recunoașterea și onorarea faptului că Natura are drepturi, la fel cum și ființele umane au.

Pământul este o ființă vie, este o comunitate de ființe interdependente care alcătuiesc UN SISTEM UNIC.  De asemenea, este CASA noastră!

Natura NU este un lucru care poate fi posedat!

Cine a inițiat și susține Drepturile Naturii?

Alianța Globală pentru Drepturile Naturii – o mișcare mondială care lucrează pentru a crea și întării comunitățile umane care respectă și apară Drepturile Mamei  Terra.

Ne dorim ca și în România să implementăm pentru Masivul Cârnic de la Roșia Montană drepturi juridice, așa cum multe monumente al naturii au primit în diverse locuri ale lumii

Unde au fost adoptate Drepturile Naturii?

În anul 2008, Ecuador devenea prima țară din lume care adoptă legal în Constituția sa Drepturile Naturii.

Articolul 71 din Constituția Ecuadoriană :

“Natura sau PACHAMAMA, unde viața se reproduce și există, are dreptul la existență, să persiste, să își mențină și să își regenereze ciclurile vitale, structura, funcțiile și procesele evolutive. Orice persoană, om, comunitate sau națiune poate solicita respectarea drepturilor mediului natural în fața organelor publice …”

Articolul 72 :

„natura are dreptul de a fi complet restabilită”

În 2006, Tamaqua Borough din Schuylkill County, Pennsylvania devenea prima comunitate din Statele Unite care recunoaște drepturi legale pentru natură.

Ei i s-au alăturat comunități din Maine până în  Maryland și din Virginia până în  New Mexico care propun legi pentru Drepturile Naturii, urmate de California și Hawaii (în total 36 de comunități)

De asemenea, sunt grupuri de protecția mediului în Nepal, Italia și Australia care promovează cu tărie Drepturile Naturii în legile din țările lor.  

În Aprilie 2010 a fost adoptată “Declarația Universală a Drepturilor Mamei Terra” la Conferința Mondială despre Schimbările climatice din Bolivia.

De ce Drepturile Naturii?

  • Drepturile reprezintă cel mai înalt nivel de protecție pe care legile îl pot oferi.
  • Natura ar deveni un subiect al legii, cu personalitate juridică și drepturi de sine stătă În acest moment, natura nu are drepturi juridice de sine stătătoare, ci este văzută ca o simplă resursă, o proprietate. Economia verde se raportează încă la natură ca la un capital care poate fi vândut și cumpărat de pe piața mondială.
  • Prin Drepturile Naturii se restabilește relația de armonie dintre om și natură.
  • În acest moment se constată pe plan mondial că legile simple actuale privind mediul eşuează; în ultimii 50 de ani, de când a apărut legislația dedicată protejării mediului, peste jumătate din biodiversitate a dispărut. Aceasta deoarece încă sistemul legislativ care încurajează creşterea economică legitimează actele care conduc la distrugerea naturii.

 

Și TU poți contribui la această campanie prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice!

Pentru mai multe detalii, ne poți scrie pe adresa de mail pachamamaromania2011@gmail.com sau ne poți contacta la numerele de telefon 0724270951 sau 0732661743.

Urmăriți trei videouri reprezentative pentru campania Drepturilor Naturii:

She’s alive

Mother Earth, Arkan Lushwala

Nature is speaking, Julia Roberts