Editia a XI-a, 24 Iunie 2024

Testimoniale

Auzisem de un Maraton la Roşia Montană încă din anul 2015, dar ... nu am reuşit să ajung. Însă mi-am propus ca în anul 2016 să ajung pentru prima dată la Roşia Montană, fosta Alburnus Maior, din Antichitate. În iulie 2016 am ajuns la Roşia Montană împreună cu familia, seara, iar dimineaţa am luat startul – care a fost dat de campioana olimpică Constantina Diţă, alergând şi dânsa la cursa de 10 km – la una dintre cele mai frumoase curse de maraton din România. Am rămas foarte plăcut impresionat de frumuseţea locurilor, mai ales de Tăul Brazi, de arhitectura veche a caselor din Roşia Montană, unele dintre ele în stare avansată de degradare, căci mulţi din locuitori au plecat, lăsându-se ademeniţi de sumele de bani oferite de Roşia Montană Gold Corporation, care manipulează şi doreşte să dea drumul unei mari exploatări aurifere în zonă, ceea ce ar însemna practic dispariţia Roşiei Montane ca zonă de habitat şi a zonelor învecinate şi totodată un dezastru ecologic pentru zona respectivă, ale cărui efecte nu vor putea fi niciodată şterse sau uitate. În acest sens o mână de oameni cu suflet mare şi iubitori de natură, de la Asociaţia Pachamama România, luptă pentru Drepturile Naturii şi în loc de exploatare minieră ne propune o deosebit de frumoasă cursă de Maraton la Roşia Montană. Le mulţumesc din suflet pentru aceasta şi sunt alături de ei.
Ştefan Sălăgean
câștigător proba de maraton 2016
Anul acesta (2018) am ajuns pentru prima data la maratonul de la Rosia Montana si in zona. Dupa o scurta plimbare pe strada Principala, mi-a fost clar ca acel eveniment nu este organizat numai pentru alergatori, nu reprezinta vreun interes mercantil al organizatorilor. Concursul este organizat pentru Rosia, pentru a aduce un suflu de viata in acele locuri cu un patrimoniu foarte frumos care merita sa fie vazut de oamenii din toata lumea. In ceea ce priveste concursul, m-am simtit ca intr-o mare familie, cu toate ca pe unii dintre organizatori ii vedeam pentru prima data. Evenimentul este organizat cu generozitate, incepand de la kit-ul de participare si incheind cu evenimentele din jurul concursului. Traseul de aproape 44km si 2000m+ este unul cu pante line si alergabil in mare parte, cu mici exceptii care au facut sarea si piperul cursei: urcarile de pe Detunata Golasa, cu o priveliste de sus ce iti taie respiratia, si cea de dupa Taul Mare. Datorita ploilor din zilele premergatoare concursului, noroiul a fost de neevitat pe multe pasaje din padure si in localitati. A fost un element care ne-a cam scos din zona de confort, un motiv in plus ca sa fim mai atenti la traseu si sa ridicam privirea pentru a admira frumusetea naturii care este foarte verde si inflorita in aceasta perioada. In ce priveste traseul, mi-a placut si faptul ca dupa vreo 32 km de cursa se trece prin zona startului, unde primim o multime de incurajari, un imbold care ne face sa ne grabim sa plecam pentru a reveni mai repede si mai puternici la linia de sosire. M-a impresionat zona prin care am alergat si sper ca acest lucru sa fie posibil inca multi ani inainte
Viorica Mălai
locul 1 maraton feminin
Rosia Montana. Este prima data cand vin in aceasta localitate, in acest colt de rai. Prima data cand alerg la acest concurs. Am dus cu mine acasa frumusetea Apusenilor, frumusetea strazilor intortocheate din Rosia, caldura oamenilor care au mai ramas in sat. Mi-a placut cum a fost organizat concursul. O mana de oameni, iubitori de natura, de miscare si de frumos, s-au unit si au organizat un concurs deosebit, intr-o zona incarcata de istorie, intr-o zona zbuciumata. Prin participarea mea la acest concurs am ales sa lupt si eu alaturi de voi pentru salvarea acestei zone superbe. Multumesc! Si…. promit ca o sa ne mai revedem. A…. inca ceva….cand calcam aproape descult, pe pietrele muntilor incarcati cu aur, ma gandeam ca e adevarata vorba straveche: Muntii nostrii au o poarta, noi cersim din poarta in poarta. M-am intristat oarecum si am luat-o mai tare la fuga sa nu ma mai ajunga nimeni, nici macar gandurile, nici macar vremurile
Călin Vaipan
locul 1 maraton masculin
Nu mai alergasem de vreo lună la un concurs și am plecat spre Roșia Montană emoționat cu gândul să alerg cât pot de bine printr-o zonă superbă, o zonă pe care am mai alergat și acum 2 ani când am câștigat proba de semimaraton, deci știam ce mă așteaptă, știam cât de superbă îi zona. Traseul de semimaraton din punctul meu de vedere îi de o dificultate medie, îți dă șansa să te bucuri de peisaje, să mai tragi un ochi în stânga și în dreapta, un traseu foarte bine marcat. Mulțumesc organizatorilor pentru implicare, un eveniment reușit din toate punctele de vedere. Roșia Montană trebuie salvată și promovată și prin astfel de evenimente. Felicitari organizatorilor și tuturor alergătorilor care au alergat prin trecut și prezent. O să mă întorc cu drag ori de câte ori o să am ocazia la Roșia Montană Marathon.
Cristian Pop
locul 1 maraton masculin
Mă numesc Sălăgean Ștefania și am 8 ani. Am venit la concursul de alergare Roșia Montană Marathon 2019 cu tatăl meu, unde am participat la Crosul de 11 km, iar după aceea la Cursa Copiilor. Până la Cursa Copiilor am fost și voluntar la Atelierul de creație. Acolo eram trei zâne: eu, Eliza și Ioana. La Roșia Montană m-am simțit ca într-o poveste. Zânele, cu praful lor magic, îți dădeau impresia că te afli la un bal. Toată lumea era fericită. La Roșia Montană m-am simțit minunat și foarte puternică! Ne întâlnim la anul!
Ștefania Sălăgean
cel mai tânăr concurent la Cros 11 km
"Ce au cele două în comun: „Roșia Montană” și „alergarea”? Vă spun eu... peisajul zonei, încărcătura energetică a locului și liniștea care domină peste pădurile din împrejurimi. Poate unii își găsesc liniștea în fotoliul psihologului, eu am găsit-o în alergarea montană alături de cei mai dragi prieteni, iar Maratonul de la Roșia Montană îți oferă un adevărat pachet de beneficii pentru corp și suflet. Când am luat startul (fiind primul meu maraton), mă gândeam la distanța pe care o am de parcurs, la dozarea energiei și bineînțeles la momentele critice specifice unei astfel de alergări, experiențe pe care eu le auzisem de la alți alergători. Pe podium am mai urcat în ultimii 2 ani, eu fiind alergătoare doar de doi ani și jumătate după un cancer agresiv. De fapt din cauza acestui diagnostic am început să alerg și acum îl văd ca un moment pozitiv în viața mea pentru că la fiecare alergare am câștigat prieteni și experiență, iar cel mai important câștig a fost să mă bucur de lucrurile simple. Niciodată nu am mai alergat maraton, dar experiența a fost alta decât ceea ce mi-am imaginat. Razele soarelui de la răsărit, roua ierbii, mirosul florilor de câmp, cântecele păsărilor și oglindirea tăurilor, m-au ajutat să fac din alergare o plăcere și să trec prima linia de sosire. Doar căldura a fost un obstacol pentru o alergare perfectă, dar și aceasta a fost alternată cu răcoarea și umezeala pădurilor. La finalul cursei am avut suportul celorlați alergători care mă încurajau și în special al prietenilor mei care s-au implicat ca voluntari sau ca alergători. Cu siguranță la anul voi reveni cu aceeași bucurie și voi lua cu mine și mai mulți prieteni ca să se bucure și ei de o vacanță scurtă plină de mișcare în natură..."
Ghizela Vonica
câștigătoare proba de maraton - RMM 2021
„După doi ani departe de competiții, am hotărât să particip la Roșia Montană Marathon. Înainte cu 3 săptămâni de concurs am pășit pentru prima dată la Roșia Montană pentru a proba traseul și am descoperit locuri sălbatice și mirifice. Cursa a fost foarte intensă de la primul km și până la final, iar căldura a fost partenerul nostru. Totul a fost perfect, de la semnalizarea traselului, punctele de hidratare, excepționali fiind și voluntarii. Am descoperit o communitate de oameni care mi-au umplut sufletul de bucurie pe toată durata evenimentului. Mulțumesc mult pentru toată distracția oferită, totul a fost perfect! Ne revedem cu siguranță la anul!”
Luca Bedetti
câștigator proba de maraton - RMM 2021
„Mă numesc Dumitru Florin Guț, am 17 ani și sunt sportiv de performanță. Cursa de cros de la Roșia Montană a fost una foarte frumoasă cu peisaje greu de uitat. Traseul a fost exceptional, marcat foarte bine și cu niște voluntari bine instruiți. Vremea a ținut cu noi, așa că am putut alerga și admira destul de bine. Vreau să felicit organizatorii acestui concurs pentru bună desfășurare. Și, nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc domnului Ștefan Sălăgean pentru susținerea și ajutorul acordat pentru a putea ajunge la aceasta cursă minunată.”
Florin Guț
castigator al probei de Cros 11 - RMM 2021
Mai fusesem la Roșia Montană, dar ca turist. Mi-a plăcut mult zona în special datorită faptului că este încărcată de istorie prea puțin promovată, și pentru că era și încă este o zonă mai puțin umblată. Mi-am promis atunci că mă voi întoarce cândva. „Cândva”-ul ăsta a venit când a trebuit, astfel încât am revenit la Roșia Montană pentru a participa la un concurs despre care nu știam prea multe și poate că a fost mai bine așa. Am ajuns, am alergat, am plecat. Dar plecarea a fost dificilă. A fost dificilă pentru că am descoperit un concurs organizat foarte bine, în care mi-a fost evident că s-a pus suflet. A fost dificilă pentru că oamenii care dau viață acestui concurs au creat pentru noi participanții, o atmosferă extraordinară și o apropiere aparte...aproape ca într-o familie. Și a mai fost dificilă pentru că la Roșia Montană m-am simțit ca și când timpul ar sta în loc. Și noi, în vremea în care trăim și în care azi e luni și mâine este duminică, avem nevoie din când în când să ... stăm.
Vlad Tănase
alergător la Ultramaratonul de la Cercul Polar
Pentru mine a fost o experienţă foarte frumoasă. A fost primul concurs în România după o perioadă de absenţă de câţiva ani. Traseul a fost nemaipomenit. Zona în sine este una extraordinară, oamenii sunt frumoşi şi calzi. Nota 10 organizatorilor pentru tot ce au făcut, este un concurs în creştere şi sper din suflet să se dezvolte pe an ce trece. Bineînţeles pentru mine a fost o onoare să alerg alături de ultima noastră campioana olimpică Constantina Diță. Vă port tricoul cu mândrie aproape la toate competiţiile la care merg în afara ţării. Abia aştept anul acesta să revin.
Simona Kadas
atletă medaliată la competiții naționale și internaționale
Rosia Montana Marathon este o competiție cu un traseu foarte frumos, cu foarte multe locuri frumoase - Piatra Corbului, Cariera de Cupru, Mina de Aur, iar localnicii sunt oameni cu suflet cald și primitor. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație, pentru organizarea acestui eveniment frumos și pentru că au împărtășit cu mine acest loc minunat. Vă invit să participați câți mai mulți la Rosia Montana Marathon pentru a vedea aceste locuri minunate.
Constantina Diță
singura campioană olimpică a României la maraton
I just would like to say to all runners to come to Rosia Montana zone and feel their nature. Once you meet horses, cows, and other little animals on the ground of Rosia Montana, you will think not to disturb them. They are so relaxing in the nature, and I want to keep them to stay like this. Also you can enjoy to run on historical golden mountains, you may feel something different from other grounds. It is not only in the history, but it is living mountains. Let’s keep them as it is, never let change by human hands.
Hiroko Ogawa
Aseară trecui pe pante, pe la poarta dumitale / Să văd chip frumos, drag și luminos / Aseară trecui pe pante, pe la poarta ta cea mare / Te zăresc pe pajiște și pe lângă miriște / Au inima mea, ce frumoasă-i dragostea / Căci eu cât trăiesc, n-o să fug de ea / / Au inima mea, ce frumoasă-i dragostea / Căci eu cât trăiesc, n-o să fug de ea / - / Frumoasă-i Roșia Montană, când te plimbi cu o munțomană, peste munți se-ntinde ceața, chiar de dimineața / E distracție pe seară / Aer proaspăt, foc de tabără / Cântece vesele și zeci de zâmbete / Au inima mea, la bucla 2 este viață / Am servit compot și suc, alune și dulceață / Am servit compot și suc, alune și dulceață!
Cosmin Gabriel Bucerzan
Am trăit o poveste frumoasă la Roșia Montană. Locuri născute demult în jurul unui vulcan bogat care a revărsat strălucire și bogăție, ispite și neguri, filoane și fire, găuri și cratere, confuzie și o liniște prea tulbure pentru ultimii moți rămași să păzească stâncile cu clonț de corb și tăurile cu pești portocalii. Maratonul Pachamama Roșia Montană 2016 a spus tuturor participanților povestea locului, în sunet de bucium, în bătuta feciorilor, cu glasul de mierlă tânără a Magdei Puskas, cu bucuria blondă a lui Tică Darie, cu Ochiul lui Radu Cristi și inima organizatorilor și voluntarilor. Alergătorii au călătorit înapoi în timp, pe cursul apelor roșii, cu un ochi la traseu și altul la bogățiile fără de strălucire pe care Alexandra Postelnicu le-a scris pe medalii și pe sufletul nostru... iubire, bucurie, compasiune, recunoștință, fericire, iertare, pace, echilibru, prietenie, renaștere.
Lăcrămioara Teodorescu