Editia a XII-a, 22 Iunie 2025

Sâmbătă, 23 iulie 2016, dis de dimineață, la ora 7:30, din fața Monumentului Eroilor din Roșia Montană, în sunet de tulnic, am dat startul Maratonului Pachamama, alături de campioana olimpică Constantina Diță, care a și alergat Cursa de 10 km. Avem marea onoare să sprijine proiectul nostru de la Roșia Montană, să sprijine acest maraton, un maraton dedicat iubirii de natură, de istorie și de cultură.

maraton1

Motto-ul acestuia este “Din dragoste pentru România, istoria și cultura ei, Spuneți DA Drepturilor Naturii, pentru că natura este o Ființă Vie!”, Drepturile Naturii fiind un proiect dezvoltat de Pachamama România prin care dorim să apărăm natura de injustiția din prezent.

maraton2Am organizat acest maraton prima dată pe 17 august 2013, dedicându-l eroilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial și iubirii și responsabilității care o avem pentru generațiile viitoare. Facem acest lucru în primul rând prin promovarea unui mesaj de armonie între om și natură. Vrem să creăm comunități sustenabile, unde oamenii să crească în armonie cu ei înșiși și cu natura.Ziua de 17 august, când a fost organizată prima ediție a maratonului, mai are o semnificație importantă: este ziua în care Constantina Diță a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, la proba de maraton, o zi unică în istoria atletismului românesc.

Evenimentul organizat la Roșia Montană în acest an a avut trei probe: Maraton – concurs destinat alergătorilor cu experiență, pe distanța de 42,81 km; Semimaraton – destinat alergătorilor cu o experiență limitată în alergare, pe distanța de 24,52 km și Cursa de 10 km – destinată celor care preferă distanțele mai scurte sau care au început de curând alergarea și doresc să își schimbe stilul de viață. La aceste trei probe s-a adăugat și Cursa Copiilor prin care dorim să atragem cât mai mulți copii către sport și natură.

Ediția a IV-a a Maratonului Pachamama Roșia Montană a fost una cu totul deosebită prin prisma numărului alergătorilor și a celor care i-au însoțit (aproximativ 350 de persoane), a invitatei speciale, Constantina Diță, a copiilor din Ansamblul Popular din Bucium și a celor care au alergat la Cursa Copiilor, a artistei Magda Pușkaș, a focului de tabără de la Eugen David, toate acestea creând o atmosferă plină de iubire, bucurie, zâmbete, detașare și alte sentimente frumoase.

Am trăit un sentimemaraton3nt de împlinire văzând oamenii satisfăcuți de ceea ce le-am oferit noi și de buna primire din partea roșienilor.

Drumul până la momentul 23 Iulie, ora 7:30, când s-a dat Startul concursului, a fost unul lung. Foarte multe ore de muncă și foarte mulți oameni care s-au dedicat pentru ca acest eveniment să fie posibil.

Dorim să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în acest proiect și au contribuit la realizarea lui. Mulțumim întregii echipe Pachamama și tuturor voluntarilor care s-au alăturat nouă la Roșia Montană.

Mulțumim tuturor autorităților locale (Poliția Roșia Montană și Primăria Roșia Montană) și județene (Consiliul Județean Alba, Poliția Alba și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Alba) care au avut încredere în noi, ne-au oferit aprobările necesare și ne-au sprijinit cât și cu ce au putut.

Mulțumim tuturor sponsorilor – AQUA Carpatica, SanoVita, Therme, Canah, Apis Carpatica, Sponser, Bio Naturalia – pentru produsele și serviciile oferite.

Dorim să mulțumim și campioanei noastre olimpice, doamna Constantina Diță, pentru prezența la Roșia Montană. Ne bucurăm că ați putut veni din SUA anul acesta pentru a da Startul, pentru a premia câștigătorii, dar și pentru a alerga alături de noi. A fost un vis devenit realitate. Mulțumim și prietenilor din București și Oradea care v-au însoțit, au fost minunați și ne-au oferit foarte multă energie.

Vă mulțumim vouă tuturor celor care ați venit la Roșia Montană pentru Maratonul Pachamama, fie că ați alergat, fie că v-ați însoțit familia sau prietenii.maraton5

Maratonul de anul acesta a avut la Start și o familie de campioni, familia Teodorescu. Toți cei trei membrii, Lăcrămioara, Adrian și băiatul lor Alex, au câștigat probele în care au fost angrenați, respectiv Semimaraton pentru părinți și Cursa Copiilor pentru Alex. Pe această cale vă mulțumim că ați ales să veniți la Roșia Montană și să faceți parte din visul nostru. A fost o plăcere să vă avem alături de noi.

Pe lângă tineri atleți de 17-18 ani, am avut și participanți din vechea gardă. Cei doi veterani ai concursului au fost domnul Ion Zaharia în vârstă de 77 ani și doamna Lucia Radu în vârstă de 84 ani. Doamna Lucia, aflată la prima participare la Maratonul de la Roșia Montană, s-a declarat încântată de eveniment și ne-a spus că este cea de-a 103-a medalie din palmares. Dorim să-i felicităm pe această cale pentru prezența lor și pentru exemplu pe care ni-l oferă. Prin această îmbinare a generației tinere cu cea mai în vârstă la startul maratonului, vrem să transmitem un sentiment de recunoștință pentru părinții și bunicii noștri și de responsabilitate pe care o avem pentru generațiile viitoare.

maraton6

Ne-am bucurat să vedem că oamenii aleg să-și petreacă și ziua de naștere în alergare la Roșia Montană. Trei dintre participanți au fost sărbătoriți sâmbătă și duminică (23 și 24 Iulie), iar pe această cale le urăm un călduros ,,La mulți ani!” lui Roxana Corneanu, Birtalan Csanad și Ștefan Sălăgean, care a și câștigat proba de maraton.

Seara ne-am bucurat de un moment artistic inedit care a îmbinat muzică și dansuri populare specifice Munților Apuseni cu muzica folk. Pentru început am fost încântați de o voce minunată a unei tinere din comuna Bucium, localitate învecinată cu Roșia Montană. Programul artistic al copiilor a continuat cu jocuri populare specifice Apusenilor, după care un băiețel de numai 10 ani ne-a impresionat prin talentul său, interpretând mai multe piese la taragot și saxofon, două instrumente ,,pretențioase” și destul de solicitante pentru cineva de vârsta lui.

maraton7

Dorim să le mulțumim pe această cale pentru că ne-au luminat seara și ne-au oferit foarte multă energie bună.

Ceea ce a urmat a fost un spectacol total, Magda Pușkaș împreună cu colegul ei de la chitară reușind să ridice sala în picioare, oamenii cântând împreună cu ei și formând hore mari care cuprindeau întregul spațiu al căminului cultural.

Mulțumim Magda pentru cântecele frumoase ce ni le-ai oferit, pentru atmosfera creată și pentru energia ce ne-ai oferit-o.

maraton9

Seara a continuat cu focul de tabără de la Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior. Ne-am adunat în jur de 150 de persoane, împărtășindu-ne trăirile ce le-am avut peste zi. De asemenea, Ana Daraban ne-a făcut o surpriză, venind cu Magda și colegul ei aici și ne-a încântat din nou cu vocea ei superbă.

 

A fost momentul prin care s-a încheiat prima zi a evenimentului, o zi maraton în care oamenii au alergat alături de Constantina Diță, au admirat frumusețile naturale de pe traseu, au servit mâncăruri delicioase la Pasta Party, acestea fiind gătite de David Vlădășcău împreună cu doamnele ce i-au fost asistente, au cântat și au dansat la momentul artistic și au povestit despre toate acestea la focul de tabără.

maraton10Cea de-a doua zi, Duminică, o bună parte din participanți (aproximativ 100 de oameni) au mers să viziteze Galeriile Romane, care au o vechime de aproximativ 2000 de ani.

După această vizită, am făcut un tur al celor mai frumoase monumente naturale ale Roșiei Montane împreună cu Călin Caproș, vicepreședintele Asociației Alburnus Maior, un localnic ce cunoaște foarte bine această zonă și istoria ei.

Din grupul care a făcut acest tur a făcut parte și Ștefan Sălăgean, câștigătorul probei de maraton. Pentru el această zi este cea mai specială din an, fiind ziua lui de naștere. Cu toții i-am cântat ,,La mulți ani!” lângă Piatra Corbului, poate cel mai frumos monument natural al Roșiei Montane. Cu siguranță își va aminti mult timp de aici înainte acest moment special pe care l-a trăit împreună cu noi.

maraton12Și astfel am încheiat cea de-a IV-a Ediție a Maratonului Pachamama Roșia Montană, un eveniment prin care ne-am dorit să oferim participanților ocazia de a alerga în acest cadru natural minunat al Roșiei Montane, să se poată reconecta cu ei înșiși și cu natura.

Din dialogul purtat cu ei după curse se pare că am reușit, oamenii fiind foarte entuziasmați de frumoasele cadre naturale întânlite pe traseu, mulți dintre ei oprindu-se din alergare pentru a contempla ceea ce le văd ochii și pentru a simți energia ce le-o oferă aceste locuri.

Momentul cel mai emoţionant a fost să vedem cercetaşii din Roşia Montană întâmpinând concurenţii la linia de sosire. Alessia, Luisa și ceilalți copii erau foarte atenţi să întâmpine fiecare alergător la linia de sosire şi emanau o mare bucurie și încântare atunci când aşezau medaliile la gâtul celor care tocmai terminaseră cursa. Cred că angrenarea copiilor într-o astfel de competiţie reprezintă una dintre cele mai de succes metode prin care le putem împărtăşi valorile în care credem, căci după cum spune un proverb indigen:

“Un om responsabil este acea persoană care se gândeşte la următoarele 7 generaţii.”

maraton13

Ceea ce ne dorim de la acest maraton este ca lumea să vină și să vadă frumuseţile Roşiei Montane, să alerge în aceste cadru natural minunat, înconjurați fiind de peisaje magnifice.

Ne-ar plăcea ca oamenii care vin aici să se și implice, să-și asculte chemarea sufletului și să punem împreună o piatră de temelie la reconstrucţia Roşiei Montane.

Vrem să creăm o atmoferă și mai puternică de bucurie şi veselie, de aceea pe lângă alergarea în natură, ne-am gândit să facem și programe artistice, la această ediție având momentele de muzică și dansuri populare și muzică folk.

De asemenea, dorim să aflăm mai multe lucruri despre Istoria neamului nostru. Pentru aceasta facem turul galeriilor romane și cel al monumentelor naturale cu Călin Caproș, vice-președintele Alburnus Maior, care ne împărtășește despre trecutul acestor locuri.

Visul nostru este să creăm comunități în jurul unui scop măreț – o lume sustenabilă, echitabilă şi aducătoare de împlinire sufletească. Să fim conștienți că nu trăim separați de ceilalți, ci suntem interconectați. Fără ceea ce este în jurul nostru nu am putea exista.

Ploaia din timpul Cursei Copiilor şi de la sfârşitul festivităţii de premiere a fost ca o energie purificatoare. E nevoie să lăsăm nemulțumirile trecutului acolo unde le este locul şi să simţim esenţa noastră divină, să ne bucurăm că suntem împreună şi că putem face ceva pentru cei din jur.

maraton14

Credem că cea mai mare bogăţie a noastră este faptul că suntem în viaţă. Să ne bucurăm de acest dar și să ne lăsăm purtați în acest mister care este viața.

În încheiere am să vă las cu două postări foarte frumoase scrise după eveniment de Gabriel Bucerzan (cunoscut ca și Cosmin Gbr) și Lăcrămioara Teodorescu, două persoane sensibile și iubitoare, dar în același timp ambițioase și puternice, care au alergat în proba de Semimaraton la Roșia Montană:  ,,Aseară trecui pe pante, pe la poarta dumitale / Să văd chip frumos, drag și luminos / Aseară trecui pe pante, pe la poarta ta cea mare / Te zăresc pe pajiște și pe lângă miriște / Au inima mea, ce frumoasă-i dragostea / Căci eu cât trăiesc, n-o să fug de ea / / Au inima mea, ce frumoasă-i dragostea / Căci eu cât trăiesc, n-o să fug de ea / – / Frumoasă-i Rosia Montană, când te plimbi cu o munțomană, peste munți se-ntinde ceața, chiar de dimineața / E distracție pe seară / Aer proaspăt, foc de tabără / Cântece vesele și zeci de zâmbete / Au inima mea, la bucla 2 este viață / Am servit compot și suc, alune și dulceață / Am servit compot și suc, alune și dulceață!” Gabriel Bucerzan

maraton15

,,Am trăit o poveste frumoasă la Roșia Montană. Locuri născute demult în jurul unui vulcan bogat care a revărsat strălucire și bogăție, ispite și neguri, filoane și fire, găuri și cratere, confuzie și o liniște prea tulbure pentru ultimii moți rămași să păzească stâncile cu clonț de corb și tăurile cu pești portocalii. Maratonul Pachamama Roșia Montană 2016 a spus tuturor participanților povestea locului, în sunet de bucium, în bătuta feciorilor, cu glasul de mierlă tânără a Magdei Puskas, cu bucuria blondă a lui Tică Darie, cu Ochiul lui Radu Cristi și inima organizatorilor și voluntarilor. Alergătorii au călătorit înapoi în timp, pe cursul apelor roșii, cu un ochi la traseu și altul la bogățiile fără de strălucire pe care Alexandra Postelnicu le-a scris pe medalii și pe sufletul nostru… iubire, bucurie, compasiune, recunoștință, fericire, iertare, pace, echilibru, prietenie, renaștere.” Lăcrămioara Teodorescu, câștigătoarea Probei de Semimaraton (în centru sărbătorind victoria)