Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Cea de-a V-a ediție a Maratonului de la Roșia Montană, desfășurată în perioada 21-23 Iulie 2017, a adunat la Start 350 de alergători adulți și 70 de copii la Cursa dedicată lor.

A fost o adevărată sărbătoare sportivă, culturală, artistică, dar și o lecție de conviețuire în armonie cu natura, maratonul fiind mai mult decât un eveniment sportiv.

Față de anul trecut, a fost o creștere semnificativă a numărului de alergători, ca și a celor care i-au însoțit, de peste 100%, ceea ce ne bucură foarte mult, văzând că oamenii aleg să străbată sute de kilometri pentru a ajunge pe aceste plaiuri mirifice ale Munților Apuseni și să simtă magia și energia acestor locuri, să cunoască localnicii și să simtă dragostea lor față de pământul lor.

După cum bine v-am obișnuit, motto-ul maratonului este „Din Dragoste pentru România și Istoria ei, Spuneți Da Drepturilor Naturii”, promovând astfel campania prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca ființă vie cu drepturi juridice. Anul acesta am mai avut o cauza importantă pentru care am alergat, aceea de intrare a Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO. Roșia se află în acest moment pe lista tentativă a U

NESCO, urmând ca la începutul anului 2018 să se dea un răspuns. Conform experților, aceasta îndeplinește 4 criterii ale UNESCO, fiind suficient numai unul pentru a fi acceptată. Ne dorim foarte mult ca de anul viitor să desfășurăm maratonul într-o zonă recunoscută în Patrimoniul UNESCO.

A fost o vreme superbă, ca în fiecare an, bucurându-ne de soare, de lumina și de energia lui hrănitoare.

Dimineața la ora 7:00 am primit binecuvântarea de la preotul satului, după care minunatele tulnicărese ne-au cântat din nou ca și anul trecut.

La ora 7:30 am intrat în legătură cu doamna Constantina Diță care neputând fi prezentă fizic la Roșia, a dat Startul prin telefon din Statele Unite, transmițându-le alergătorilor de la Maraton și Semimaraton mult succes în cursele ce-i așteptau.

La 15 minute distanță, campioana noastră olimpică la maraton a dat Startul și la Cursa de 10 km.

Primul sosit a fost alergătorul Octavian Motorga la Cursa de 10 km, ce a scos un timp de 45 minute și 18 secunde, urmat de Codrin Răzvan (45:30) și Iulian Olimpiu Ionașcu (45:54).

La Cursa de 10 km Feminin, prima sosită a fost Reti Krisztina cu un timp de 54 minute și 10 secunde, urmată de Mot Otilia (56:49) și Ciobanu Ecaterina (58:26).

La Semimaraton, primul care a trecut linia de sosire a fost Pop Cristian după 2 ore și fix 26 de minute, urmat fiind de Miron Marius (02:37:23) și Stan Florin (02:38:11).

La Feminin, cea mai rapidă a fost Goia Cosmina Nicoleta, ce a ajuns la sosire după 3 ore și 17 secunde, urmată de ambasadoarea Maratonului de la Roșia Montană, Teodorescu Angela – Lăcrămioara (03:11:02) și Bors Paraschiva (03:12:17).

La proba de maraton ne-am bucurat să avem câștigători la ambele categorii, masculin și feminin, pe doi dintre cei mai activi ambasadori ai Maratonului de la Roșia Montană, respectiv Codrea Gheorghe Silip și Georgeta Manolache.

Silip a trecut primul linia de sosire după 4 ore, 27 minute și 14 secunde, urmat fiind de colegii săi bistrițeni, Ungur Mihai (04:49:25) și Sălăgean Ștefan (04:50:36), și el ambasador al maratonului și campion al ediției de anul trecut.

În proba de feminin, Geta a scos un timp de  6 ore, 13 minute și 8 secunde, după ea sosind Ogawa Hiroko (06:15:40), una dintre cele mai carismatice alergătoare montane și ambasador al maratonului nostru, și Rotter Oana (06:19:06).

Vă felicităm pentri performanțele voastre și vă așteptăm cu drag și la ediția de anul viitor.

După ora 14:00, pastele erau gata de a fi servite, astfel că ne-am adunat la cratițele cu paste integrale de la SanoVita, cărora le mulțumim pentru că ne-au fost alături și anul acesta, gătite de mai multe localnice, fiindu-le recunoscători pentru efortul depus.

Rând pe rând, pe la acest stand au trecut aproximativ 500 de persoane, care s-a bucurat de gustul foarte bun al pastelor și de calitatea acestora.

După paste a urmat și desertul, orez cu lapte și stafide de la SanoVita absolut delicios din care s-au înfruptat de asemenea aproximativ 500 de persoane.

De la ora 16:00 am dat Startul mult așteptatei Curse a Copiilor, organizată ca și anul trecut împreună cu Tică Darie, cel care conduce grupul Cercetașilor din Roșia Montană și proiectul de produse tradiționale din lână, Made in Roșia Montană.

S-au adunat 70 de copii din Roșia Montană, din satele vecine, dar și din orașe precum Cluj sau București. Au participat și copii veniți de la cluburi profesioniste, precum Luceafărul.

A fost o atmosferă minunată creată și de cei doi ursuleți, ursul Brun și ursul Panda, pentru care le mulțumim partenerilor noștri de la WWF România.

De la ora 18:00 am început Festivitatea de Premiere unde am oferit cupe, medalii și premii copiilor. Mulțumim Emag pentru susținerea voastră prin care copiii s-au bucurat de rucsacuri și ceasuri foarte frumoase pe care să le poarte în viitoarele lor drumeții.

După premierea copiilor, a urmat cea a adulților. Aceștia au fost premiați pe categorii de vârstă, după care la Categoria Open. Mai sus am amintit care a fost podiumul fiecarei curse.

Dorim pe această cale să mulțumim sponsorilor noștri care au oferit trofeele și premiile de la Categoria Open, cât și de la cele 3 categorii de vârstă: Direcția Județeană de Sport și Tineret Alba, Therme, Apulum și Gravity.

Așa cum am obișnuit auditoriul, după ora 19:00 am avut partea cultural-artistică a evenimentului.

A fost pentru al doilea an consecutiv când Ansamblul Folcloric din Bucium ne-a încântat prin dansurile populare specifice buciumanilor și prin cântecele minunate interpretate de solistele grupului, Denisa Maria Macavei și Aura Daniela Petricele.

La această ediție am avut în premieră formația clujeană Blue Velvet care prin stilul lor aparte au reușit să încânte audiența, care a cerut de mai multe ori la rând bis la cântecele lor. Ne bucurăm pe de o parte pentru cei care au fost spectatori, dar și pentru invitații noștri care sunt încă la început de drum.

De la ora 22:00 am mers în număr destul de mare acasă la Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior pentru Focul de tabără și pentru a ne istorisi povestea Campaniei Salvați Roșia Montană.

Cea de-a doua zi a fost una de dialog cu reprezentanții proiectelor locale, de drumeție alături de Călin Caproș, ca și de vizitare a Galeriilor Romane.

A fost un week-end minunat pentru care am muncit aproape un an o echipă mică, dar pasionată și dornică să ofere participanților o experiență de neuitat la Roșia Montană. Vrem să mulțumim tuturor celor din echipă, cât și voluntarilor care ne-au fost alături în ziua concursului, o parte dintre ei elevi ai Liceului Horea, Cloșca și Crișan din Abrud.

De asemenea, vrem să mulțumim sponsorilor noștri care ne-au oferit resurse pentru punctele de alimentare, pentru kit-uri, pentru premii, pentru materialele din piață – AQUA Carpatica, Sanovita, Apis Carpatica, Sponser, Canah, Emag, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba, Therme, Apulum și Gravity, cu ultimul dintre ei realizând și anul acesta tricourile maratonului.

Mulțumim Lucian Clinciu pentru că ne-ai fost alături și anul acesta la Roșia Montană Marathon, oferindu-ne sprijinul tău necondiționat.

Ești o persoană cu totul specială de la care am învățat nenumărate lucruri și la această întâlnire.

Au fost 2 zile în care ai muncit cot la cot cu noi pentru a oferi participanților un concurs cât mai frumos, timp în care ai și alergat la proba de maraton.

Sperăm ca în cel mai scurt timp să împlinim condițiile necesare pentru ca Maratonul de la Roșia Montană să se alăture Circuitului Carpaților.

Mulțumim Misha pentru cronometrare și pentru atmosfera superbă pe care ai creat-o de la microfon.

Mulțumim C.S. Locomotiva București pentru cooperare și susținere. Mulțumim Trupei lui Fane.

Mulțumim cercetașilor care timp de 8 ore ați așteptat toți alergătorii la linia de sosire pentru a le înmâna medaliile. Sunteți minunați!

Mulțumim echipei Crosului Bucharest International 10k care ați venit în număr mare și anul acesta pentru a alerga la Roșia Montană și pentru a ne susține în cauza noastră.

Mulțumim Simona pentru diplomele acordate ehipei noastre. Mulțumim Brigi pentru pozele minunate pe care le-ai făcut. Mulțumim campioanei noastre olimpice, Constantina Diță, care deși nu a putut fi prezentă, ne-a dat Startul prin telefon din Statele Unite.

Mulțumim Laurențiu Mihai pentru că ai acceptat invitația noastră de a veni la Roșia să faci poze, poze absolut minunate, așa cum faci de aproape 10 ani la toate concursurile Asociației Bucharest Running Club, partenerii noștri, cărora le mulțumim și lor foarte mult pentru sprijinul oferit de-a lungul acestui an.

Mulțumim tuturor localnicilor care ne-a oferit sprijinul lor în organizarea acestui eveniment, în special gospodinelor care ne-au ajutat la Pasta Party.

Mulțumim, de asemenea, bunului Dumnezeu pentru că ne-a oferit putere, creativitate, entuziasm și ne-a scos în cale oamenii potriviți care să ne ofere sprijinul lor la organizarea acestui eveniment care sperăm că v-a adus bucurie, energie, prieteni noi și v-a ajutat să vă reconectați la natură și să vă deschideți inima.

Mai avem aspecte de îmbunătățit, și pentru cei care ați întâmpinat dificultăți de-a lungul curselor, ne cerem iertare. Știm că numărul voluntarilor s-a dovedit insuficient, iar returul Cursei de 10 km nu a fost foarte bine explicat. O să lucrăm la aceste aspecte pentru ca anul viitor să fie mult mai bine.

Vă mulțumim tuturor celor care ați acceptat invitația noastră și ați venit să alergați la Roșia Montană, locul de renaștere al conștiinței ecologice din România!

Vă așteptăm cu mult drag și în anii viitori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *