Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Blog
05
08
2019

Roșia Montană Marathon 2019, la final. Câștigătorii competiției!

START Roșia Montană Marathon 2019

În weekend-ul 22-23 iunie 2019,  Asociația Pachamama România a organizat,  sub deviza „Feel the Nature, Find Your True Nature”, cea de-a șaptea ediție a Roșia Montană Marathon, concurs ce face parte din Circuitul Carpaților.

Sâmbătă, 22 iunie, s-au prezentat la start aproximativ 300 de participanți la cele 3 probe tradiționale: maraton, semimaraton și cros. De asemenea, cei mai mici alergători au putut concura pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor, organizată în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană. Ca și la ediția anterioară, pentru cei dornici să descopere peisajele zonei la pas, a fost organizată Drumeția Interconectivității, pe un traseu de 7 km.

Belvedere Roșia Montană

Câștigătorii probei de maraton (43,82 km) au fost Ovidiu Neguș (masculin) și Viorica Mălai (feminin), aceștia primind marele trofeu Roșia Montană Marathon, sculptat în lemn, ce înfățișează monumentele naturale Piatra Corbului, simbolul concursului, și Detunata Golașă. La semimaraton (26,58 km), cei care au trecut primii linia de sosire au fost Cristian Pop (masculin) și Mihaela Iosim (feminin), în timp ce la cros (11 km) primul loc a revenit lui Aurelian Zăgrean (masculin), respectiv Alexandra Claudia Cojocaru (feminin). Rezultatele concursului sunt disponibile aici: http://time-it.go.ro/2019/rosiamontana/

Cei enumerați mai sus au primit trofee și premii în bani în valoare de 400 RON (maraton), 250 RON (semimaraton) și 100 RON (cros). De asemenea, cei care au triumfat la cele 4 categorii de vârstă din fiecare probă au găsit în punga cu premii câte un voucher Therme în valoare de 100 RON, produs Yves Rocher, produse de la TIS Farmaceutic, o sticlă cu șampanie de la Zarea, borcan de miere de la un producător local, o sticlă de vin de la Vinexport, cutii de colagen de la Eiralabs și bentițe Gravity în pungi Made in Roșia Montană.

Medalii Roșia Montană Marathon 2019

Toți participanții au primi medalii din lemn, înfățișând Piatra Corbului, lupul, căciula dacică și o inimioară înconjurată de un câmp de Sânziene, pentru a marca această sărbătoare. De asemenea, s-au oferit premii surpriză (pentru cel mai tânăr concurent și cel mai vârstnic, participantul cu cele mai multe maratoane alergate, participantul care s-a înscris primul la concurs, cuplul cu cel mai bun timp, precum și cuplul cu cele mai multe participări) și s-a organizat o tombolă cu premii constând în înscrieri gratuite la concursurile partenere, respectiv Bucharest MarathonBucharest Half Marathon și Bucharest International 10k, tricouri de la Bucharest Half Marathon 2019 și cărți de la Editura Seneca.

Nu în ultimul rând, au fost premiați ambasadorii Roșia Montană Marathon: Mihai Pantiș (singurul alergător care a participat la toate cele șapte ediții ale maratonului), Ștefan Sălăgean (ambasadorul cu cei mai mulți km alergați), Codrea Gheorghe Silip (ambasadorul cu cele mai multe podiumuri) și Victor Spătaru (cel mai forțos alergător vegan).

Ambasadorii Roșia Montană Marathon – Victor, Ștefan, Mihai și Silip (de la stânga la dreapta)

Programul evenimentului a cuprins numeroase activități, printre care amintim: Zumba și Reconectare la Spiritul Naturii cu Lidija Mitrojevic, Proiecție de film despre istoria Roșiei Montane cu Adi Petri, Simpozionul Pachamama România „Fii parte din Schimbare” cu Daniel Diaconu, Atelier de creație cu Eliza Trifan și Ioana Tomescu, un altfel de pasta party, concert de muzică folk cu liceenii Rareș Andrei Păuna și Bianca Lupșă, concert cu formația clujeană BlueVelvet, concert cu Johnny King, foc de tabără la Tăul Brazi, vizită la Galeriile Romane, tur ghidat la monumentele naturale din zonă cu Călin Caproș, și întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale.  

Cauza socială a maratonului a fost reprezentată în continuare de construirea unui parc de joacă pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană, 7% din taxa de participare constituindu-se în contribuție pentru realizarea acesteia.

Mulțumim tuturor care au făcut donații și la fața locului, beneficiind în acest mod de voucherele la concursurile partenerilor noștri – Bucharest Marathon, Bucharest Half Marathon, Bucharest International 10k, tricouri de la BHM 2019 și cărți de la Seneca.

Pe lângă latura sportivă, Roșia Montană Marathon reprezintă și o modalitate de susținere a comunității locale, a micilor antreprenori și producători din Roșia.

Vă prezentăm mai jos câteva impresii din partea alergătorilor.

Viorica Mălai, locul 1 maraton feminin: Week-end superb la Roșia Montană, unde pe lângă o cursă de maraton de 44km cu 1900m+ am putut asculta concerte, socializa, vizita localitatea, mânca frăguțe și pepene, scălda în răcoarea dimineții și a suflului de mină, mirosi pădurea, pământul, florile și savura pișcatul de urzici (cică face bine pentru reumatisme).

O mare parte din cursă am zburat cu fluturii și cu Cătălin Sânpetrean, triatlonist și alergator în special de șosea, care a venit la Roșia pentru propria plăcere, dar mai ales pentru a susține comunitatea de acolo. A trăit cursa cu toate simțurile, minunându-se neîncetat de tot ce vede și ce simte și a spus ca va reveni neapărat. Același lucru îl doresc și pentru mine!

Cu atâta frumusețe și oameni faini în jur, cum să nu te simți bine? Organizarea a fost foarte bună, cu aceeași atenție față de detalii ca anul trecut și cu un efort sporit în ceea ce privește marcarea și dirijarea pe traseu.

Cu ocazia cursei, mi-am reamintit cât de frumoasă este zona în această perioadă!”

Viorica Mălai – Locul 1 la Proba de Maraton

Cristian Pop, locul 1 la Semimaraton: Nu mai alergasem de vreo lună la un concurs și am plecat spre Roșia Montană emoționat cu gândul să alerg cât pot de bine printr-o zonă superbă, o zonă pe care am mai alergat și acum 2 ani când am câștigat proba de semimaraton, deci știam ce mă așteaptă, știam cât de superbă îi zona. Traseul de semimaraton din punctul meu de vedere îi de o dificultate medie, îți dă șansa să te bucuri de peisaje, să mai tragi un ochi în stânga și în dreapta, un traseu foarte bine marcat. Mulțumesc organizatorilor pentru implicare, un eveniment reușit din toate punctele de vedere. Roșia Montană trebuie salvată și promovată și prin astfel de evenimente. Felicitari organizatorilor și tuturor alergătorilor care au alergat prin trecut și prezent. O să mă întorc cu drag ori de câte ori o să am ocazia la Roșia Montană Marathon.”

Cristian Pop – Locul 1 la Proba de Semimaraton

Ștefania Sălăgean, cel mai tânăr participant la Cros AQUA Carpatica (11 km): Mă numesc Sălăgean Ștefania și am 8 ani. Am venit la concursul de alergare Roșia Montană Marathon 2019 cu tatăl meu, unde am participat la Crosul de 11 km, iar după aceea la Cursa Copiilor. Până la Cursa Copiilor am fost și voluntary la Atelierul de creație. Acolo eram trei zâne: eu, Eliza și Ioana. La Roșia Montană m-am simțit ca într-o poveste. Zânele, cu praful lor magic, îți dădeau impresia că te afli la un bal. Toată lumea era fericită. La Roșia Montană m-am simțit minunat și foarte puternică! Ne întâlnim la anul!”

Ștefania Sălăgean, cel mai tânăr participant la Cros AQUA Carpatica (11 km)

Ioana Cristescu, participant la Cros 11 km: Sunteți minunați! Vă mulțumim pentru un weekend plin de voie bună, oameni frumoși, peisaje de poveste și amintiri care ne vor aduce înapoi în Roșia Montană cât de curând!”

Mulțumim sponsorilor – AQUA Carpatica, Therme, Sponser, Made in Roșia Montană, TIS farmeceutic, Alka, Eiralabs, Yves Rocher, Zarea, Rovinex, Derpan, Patisserie, Chio, Seneca, Patiseria Tineretului, și partenerilor – Primăria Roșia Montană, Consiliul Județean Alba, Direcția pentru Sport și Tineret Alba, Poliția Alba, Jandarmeria Alba, CS Locomotiva București, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, Bucharest Running Club, Gravity, Cercetași Roșia Montană, Ziarul Adevărul, Ziarul Unirea, Radio Guerrilla, Radio România Actualități, fără de care acest concurs nu ar fi fost posibil.

De asemenea, mulțumim voluntarilor veniți în principal de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud și Colegiul Național ”Avram Iancu” din Câmpeni, precum și de la Școala Gimnazială ”Simion Balint” din Roșia Montană.

Mulțumim fotografilor – echipei Pixel Prosport, Laurențiu Mihai de la Bucharest Running Club (partenerii noștri), Vasile Pop, Ștefan Miheț, Manolescu Ionuț Daniel, care au realizat nenumărate cadre cu alergătorii și cu traseele de la Roșia Montană Marathon.

În final, vă invităm să ne vizitați pagina de facebook Roșia Montană Marathon, pentru mai multe poze și testimoniale de la ediția din acest an.

Feel the Nature, Find Your True Nature!

www.rosiamontanamarathon.ro

Comment
0

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.