Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Blog
12
02
2019

Roșia Montană Marathon 2018, la final. Câștigătorii competiției!

În perioada 22-24 iunie 2018 Asociația Pachamama România a organizat cea de-a șasea ediție a Roșia Montană Marathon, parte a Circuitului Carpaților, care s-a desfășurat sub deviza „Alerg pentru Roșia Montană în UNESCO”, imprimată pe spatele tricourilor de concurs. Sâmbătă, 23 iunie, s-au prezentat la start mai mult de trei sute de participanți la cele 3 probe tradiționale: maraton, semimaraton și cros. De asemenea, cei mai mici alergători au putut concura la Cursa Copiilor, pe categorii de vârstă, organizată în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană. În plus față de edițiile anterioare, pentru cei dornici să descopere peisajele zonei la pas, a fost organizată Drumeția Interconectivității, pe un traseu de 7 km.

Câștigătorii probelor de maraton (43,82 km) au fost Călin Vaipan (masculin) și Viorica Mălai (feminin), aceștia primind marele trofeu Roșia Montană Marathon, sculptat în lemn, ce înfățișează monumentul natural Piatra Corbului, simbolul conscursului. La semimaraton (26,58 km), cei care au trecut primii linia de sosire au fost Alpar Antal (masculin) și Cătălina Șerbu (feminin), în timp ce la cros (10,66 km) primul loc a revenit lui Alexandru Alungulesă (masculin), respectiv Petronela Lungu (feminin). Rezultatele concursului sunt disponibile aici: http://time-it.ro/2018/rosiamontana/

http://assets.proalba.ro/2018/06/rosia-montana-marathon-300x225.jpg

Cei enumerați mai sus au primit trofee și vouchere tip city-break în valoare de 350 RON (maraton), 250 RON (semimaraton) și 100 RON (cros). De asemenea, cei care au triumfat la cele 4 categorii de vârstă din fiecare probă au găsit în punga cu premii câte un voucher Therme în valoare de 100 RON, produse apicole, o sticlă de vin Sâmburești și – valabil doar pentru probele de maraton și semimaraton – un produs Gravity sau Made in Roșia Montană. Toți participanții au primi medalii din lut, înfățișând Piatra Corbului înconjurată de un câmp de Sânziene, pentru a marca Noaptea de Sânziene. De asemenea, s-au oferit premii surpriză (pentru cel mai tânăr concurent și cel mai vârstnic, participantul cu cele mai multe maratoane alergate, participantul care s-a înscris primul la concurs, cuplul cu cel mai bun timp) și s-a organizat o tombolă cu premii constând în înscrieri gratuite la concursurile partenere, respectiv Bucharest MarathonBucharest Half Marathon și Bucharest International 10k. Nu în ultimul rând, au fost premiați protagoniștii Ultramaratonului „Alerg la Strălucirea Soarelui”, desfășurat între Sarmisegetuza și Roșia Montană, pe o distanță de 120 de km, respectiv Mihai Pantiș, Victor Spătaru, Florin Sălăgean și Ilie Roșu. Toți aceștia, atent însoțiți de organizatorul Decebal Achim, au dus cursa până la capăt în data de 21 iunie, cea mai lungă zi a anului, pentru a promova mesajul „Din dragoste pentru România și istoria ei, spuneți Da Drepturilor Naturii pentru că Natura este o ființă vie”.

http://assets.proalba.ro/2018/06/rosia-montana-marathon-9-300x169.jpg

Programul evenimentului a cuprins numeroase activități, printre care amintim: Zumba și Reconectare la Spiritul Naturii cu Lidija Mitrojevic, proiecție de film despre istoria Roșiei Montane, Simpozionul Pachamama România „Fii parte din schimbare”, atelier de creație cu Eliza Trifan și Ioana Tomescu, un altfel de pasta party, cursă cu obstacole pentru copii cu Lăcrămioara Teodorescu, spectacol de muzică și dansuri populare cu Ansamblul Popular din Bucium, concert de folk cu Elena Shulea, vizită la Galeriile Romane, tur ghidat la monumentele naturale din zonă cu Călin Caproș, și întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale.  Cauza socială a maratonului din acest an a fost reprezentată de construirea unui parc de joacă pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană, 7% din taxa de participare constituindu-se în contribuție pentru realizarea acesteia.

Vă prezentăm mai jos câteva impresii din partea alergătorilor și organizatorului.

http://assets.proalba.ro/2018/06/rosia-montana-marathon-8-300x199.jpg

Viorica Mălai, locul 1 maraton feminin: „Anul acesta am ajuns pentru prima data la maratonul de la Rosia Montana si in zona. Dupa o scurta plimbare pe strada Principala, mi-a fost clar ca acel eveniment nu este organizat numai pentru alergatori, nu reprezinta vreun interes mercantil al organizatorilor. Concursul este organizat pentru Rosia, pentru a aduce un suflu de viata in acele locuri cu un patrimoniu foarte frumos care merita sa fie vazut de oamenii din toata lumea. In ceea ce priveste concursul, m-am simtit ca intr-o mare familie, cu toate ca pe unii dintre organizatori ii vedeam pentru prima data. Evenimentul este organizat cu generozitate, incepand de la kit-ul de participare si incheind cu evenimentele din jurul concursului. Traseul de aproape 44km si 2000m+ este unul cu pante line si alergabil in mare parte, cu mici exceptii care au facut sarea si piperul cursei: urcarile de pe Detunata Golasa, cu o priveliste de sus ce iti taie respiratia, si cea de dupa Taul Mare. Datorita ploilor din zilele premergatoare concursului, noroiul a fost de neevitat pe multe pasaje din padure si in localitati. A fost un element care ne-a cam scos din zona de confort, un motiv in plus ca sa fim mai atenti la traseu si sa ridicam privirea pentru a admira frumusetea naturii care este foarte verde si inflorita in aceasta perioada. In ce priveste traseul, mi-a placut si faptul ca dupa vreo 32 km de cursa se trece prin zona startului, unde primim o multime de incurajari, un imbold care ne face sa ne grabim sa plecam pentru a reveni mai repede si mai puternici la linia de sosire. M-a impresionat zona prin care am alergat si sper ca acest lucru sa fie posibil inca multi ani inainte.”

http://assets.proalba.ro/2018/06/rosia-montana-marathon-7-300x199.jpg

Călin Vaipan, locul 1 maraton masculin: „Rosia Montana. Este prima data cand vin in aceasta localitate, in acest colt de rai. Prima data cand alerg la acest concurs. Am dus cu mine acasa frumusetea Apusenilor, frumusetea strazilor intortocheate din Rosia, caldura oamenilor care au mai ramas in sat. Mi-a placut cum a fost organizat concursul. O mana de oameni, iubitori de natura, de miscare si de frumos, s-au unit si au organizat un concurs deosebit, intr-o zona incarcata de istorie, intr-o zona zbuciumata. Prin participarea mea la acest concurs am ales sa lupt si eu alaturi de voi pentru salvarea acestei zone superbe. Multumesc! Si…. promit ca o sa ne mai revedem. A…. inca ceva….cand calcam aproape descult, pe pietrele muntilor incarcati cu aur, ma gandeam ca e adevarata vorba straveche: Muntii nostrii au o poarta, noi cersim din poarta in poarta. M-am intristat oarecum si am luat-o mai tare la fuga sa nu ma mai ajunga nimeni, nici macar gandurile, nici macar vremurile….”

Levente Bagoly, locul 15 maraton masculin: „Yesterday I’ve ran my first ever full on marathon in the gnarly surroundings of Rosia Montana Marathon. It was rainy and it was muddy, but the views and the trail were epic so it was worth every drop of pain during …and afterwards. I was in Roşia Montana like 10+ years ago, but I’m reassured that it’s worth every struggle to keep this place as it is for future generations. Roşia Montana for UNESCO world heritage!”

Ada Kale, locul 6 maraton feminin: „Roșia Montană Marathon este o cursă de alergare transformată într-un adevărat festival, o sărbătoare despre ecologie, cultură și istorie. Evenimentul a inclus activități de reconectare la comunitate și natură, pentru a valorifica potențialul zonei, alături de alte inițiative locale ca Made in Roșia Montană. Coborârile mi s-au părut suficient de line cât să le pot lua în viteză, cu tot cu noroi. Din punctul ăsta de vedere, aș zice că Roșia Montană Marathon e o cursă abordabilă chiar și pentru cei cu mai puțină experiență în alergările montane. Au existat multe porțiuni de alergare pe asfalt sau drum pietruit, iar cu vreo câteva excepții, nici urcările nu pun mari probleme. Totuși, a fost mai solicitant decât mă așteptam, uitându-mă la diferența de nivel. Pentru alergătorii care se plâng de înghesuiala de la cursele de trail „celebre”, Roșia Montană Marathon e o alternativă bună: nu este prea aglomerat (deocamdată…), traseul trece prin niște zone minunate, iar organizatorii au pus suflet să iasă un eveniment pe cinste, în armonie cu istoria locului.”

http://assets.proalba.ro/2018/06/rosia-montana-marathon-5-300x284.jpg

Alexandra Postelnicu, fondatoarea Pachamama România: „În fiecare an ne propunem ca Roșia Montană Marathon să depășească cu mult granițele unei curse sportive, lucru reflectat în programul deosebit de dens al evenimentului, desfășurat pe parcursul a 3 zile. Ne dorim ca, prin intermediul Roșia Montană Marathon, cât mai multă lume să cunoască bogăția inestimabilă a acestor locuri, în plan ecologic, cultural și istoric. Însă mai presus de toate, evenimentul, îndrăznim să afirmăm, prilejuiește și o regăsire a sinelui. Ediția din acest an a fost o reușită deplină, pentru care suntem recunoscători atât localnicilor din Roșia Montană, voluntarilor minunați, sponsorilor și partenerilor noștri, precum și alergătorilor, începători sau experimentați, care au venit în localitatea de aur a Munților Apuseni în ciuda prognozei meteo nefavorabile pentru a descoperi traseul spre inima lor.”

În final, vă invităm să ne vizitați pagina de facebook, pentru mai multe poze și testimoniale de la ediția din acest an.

Feel de Nature, Find Your True Nature!

www.rosiamontanamarathon.ro

Comment
0

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.