Regulament Roșia Montană Marathon

Roșia Montana Marathon a fost creat din dorința de a împărtăși iubirea noastră pentru natură și mediul înconjurător, pentru sport, pentru o viață sănătoasă și, totodată, pentru crearea unei lumi aducătoare de împlinire spirituală, echitabilă și sustenabilă.

Maratonul este la a VIII-a ediție și îi este dedicat și marii noastre campioane olimpice Constantina Diță, care în anul 2008, la Beijing, a câștigat pentru România prima medalie de aur în proba de maraton.

Scopul maratonului este promovarea alergării în aer liber și a unui stil de viața sănătos, concomitent cu promovarea în rândul concurenților și susținătorilor acestora a frumuseților, a tradițiilor și istoriei zonei turistice Roșia Montană și a împrejurimilor.

1. INFORMAȚII DESPRE COMPETIȚIE

Evenimentul Roșia Montană Marathon este organizat de Asociația Pachamama România și are loc în ziua de 5 septembrie 2020 în Roșia Montana, Munții Apuseni. O parte din traseu desfășurându-se pe drumul județean 742, județul Alba.

Participanții la Competiție sunt obligați să respecte termenii și condițiile din prezentul Regulament Oficial al Competiției (denumit în continuare “Regulament Oficial”).

Regulamentul Oficial este întocmit și va fi făcut public conform legislației aplicabile în România, fiind disponibil în mod gratuit oricărui solicitant pe site-ul www.rosiamontanamarathon.ro și la locul de desfășurare al Competiției.

Prin participarea la această Competiție, concurenții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament Oficial și ale legislației în vigoare aplicabile și să semneze declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de către Organizatori cu ocazia înscrierii, precum și în ziua concursului, la momentul validării înscrierii.

2. PROBE ȘI CATEGORII

Probe:

– Maraton: 43.82 km

– Semimaraton: 26,58 km

– Cursa Populară: 11 km

– Cursa Copiilor 

 • 5-6 ani Family: 850 m
 • 7-8 ani: 850 m
 • 9-10 ani: 1400 m
 • 11-12 ani: 1400 m
 • 13-14 ani: 2000 m

.

Categorii: Masculin și Feminin.

Numărul maxim de participanți: 500.

Timpi Limită

 • Maraton: 8 ore;
 • Semimaraton: 5 ore;
 • Cursa 11 km: 3 ore.

3. PERIOADA ȘI ZONA DE DESFĂȘURARE A COMPETIȚIEI

Competiția va avea loc în ziua de sâmbătă, 5 septembrie 2020, la Roșia Montană.

Startul la probele de Maraton (43.82 km) și Semimaraton (26,58 km) va fi dat în același timp, la ora 07:30, iar la Cursa de 11 km la ora 7:45, toate din Piața Centrală.

Competiția se va încheia în același loc la ora 15:30.

Cursa copiilor va avea loc în aceeași zi începând cu ora 16:00.

Între orele 14:00-18:00 va avea loc Pasta Party, unde concurenții pot servi după încheierea cursei paste calde.

De la ora 17:00 va fi un Concert de muzică folk.

Festivitatea de premiere se va desfășura la ora 17:30.

Concurenții trebuie să fie prezenți în zona de start în ziua de 5 septembrie 2020, la ora 07.00, în Piața Centrală, unde se vor face ultimele precizări legate de curse. Un grup de copii din localitate va intona Imnul României.

Înainte de start, preotul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Roșia Montană va ține o slujbă pentru pomenirea eroilor neamului și îi va binecuvânta pe toți alergătorii.

TRASEUL ȘI PUNCTELE DE PE TRASEU

Competiția se va desfășura în zona Roșiei Montane pe un traseu marcat de către organizatori.

MARATON

STARTUL se dă din Piața Centrală de unde coborâm 300 metri pe DC 146, după care 600 metri pe DJ 742, apoi facem stânga și ieșim de pe drumurile publice.

În comuna Corna ne intersectăm din nou cu DJ 742 pe care parcurgem 500 metri, după care ieșim din nou de pe drumurile publice. Ne vom intersecta din nou cu DJ 742 la Garaje după 6 km și vom merge 900 metri până la primul garaj, apoi ieșim de pe drumurile publice și ne îndreptăm spre Detunata doar pe drumuri forestiere.

Ne vom mai intersecta cu drumuri publice la 400 metri de intersecția spre Jurca, apoi vom merge pe DC 117, 1,5 km până la intersecția spre Vercheș, după care ieșim de pe drumurile publice.

Vom intra din nou pe DJ 742 după 3,7 km, în spate la Cele 3 Vârfuri, și vom merge 350 m până la drumul spre Tăul cel Mare.

Vom parcurge 2,7 km pe drum forestier până la DC 146 (neasfaltat) pe care vom merge 2 km până la intersecția spre Vârtop, plus alți 2,5 km până la Cimitir, după care începe DC 146 (asfaltat) până la SOSIRE.

SEMIMARATON 

STARTUL se dă din Piața Centrală de unde coborâm 300 metri pe DC 146, după care 600 metri pe DJ 742, apoi facem stânga și ieșim de pe drumurile publice.

În comuna Corna ne intersectăm din nou cu DJ 742 pe care parcurgem 500 metri, după care ieșim din nou de pe drumurile publice. Ne vom intersecta din nou cu DJ 742 la Garaje după 6 km și vom merge 1,3 km, după care mergem pe drumuri forestiere.

Vom intra din nou pe drumuri publice după 900 metri, pe DC 117, și vom merge 1,5 km până la intersecția spre Vercheș, apoi mergem din nou pe drumuri forestiere.

Vom intra din nou pe DJ 742 după 3,7 km, în spate la Cele 3 Vârfuri, și vom merge 350 m până la drumul spre Tăul cel Mare.

Vom parcurge 2,7 km pe drum forestier până la DC 146 (neasfaltat) pe care vom merge 2 km până la intersecția spre Vârtop, plus alți 2,5 km până la Cimitir, după care începe DC 146 (asfaltat) până la SOSIRE.

După cum se observă, traseul Semimaratonului este același cu cel al Maratonului, cu excepția porțiunii ce duce spre Detunata.

CURSA de 11 KM

STARTUL se dă din Piața Centrală a Roșiei Montane. Se virează imediat la dreapta și se urcă pe strada Siciliană circa 1 km până la Tăul Brazi. Se aleargă 250 m pe barajul tăului, după care se urcă prin pădure până la intersecția de la Piatra Corbului. Se continuă alergarea pe drumul ce trece pe lângă Casa familiei Gruber până la DC 117. Se virează la stânga pe drumul asfaltat și se aleargă aproximativ 1,5 km. Se virează din nou la stânga și se urcă pe Masivul Șulei pe traseu marcat, de unde se văd Tăul Brazi, Tăul Anghel și Piatra Corbului, monument al naturii și simbol al Roșiei Montane. Se coboară către Tăul Mare, lacul în formă de inimă, se ocolește pe partea dreaptă și se intră pe porțiune comună a traseelor de Maraton și Semimaraton. Se urcă pe urcă pe pajiște alpină până în vârful Masivului Rotundu. Se ocolește masivul prin spate, apoi se continuă până la intersecția cu drumul care duce către Vârtop, după care se intră pe DC 146. Se coboară circa 1 km, se ajunge la Tăul Țarinii și se aleargă pe barajul acestuia, ieșind pe partea stângă de pe DC 146.
După circa 300 m se va intra din nou pe DC 146 și se va continua alergarea pe acest drum până la Sosire.

Înscrierile la aceste trei probe se fac pe website sau în Centrul istoric al Roșiei Montane la Căminul Cultural vineri, 4 septembrie 2020, în intervalul orar 16:00 – 24:00.

Ridicarea kitului de concurs se face vineri, 4 septembrie 2020, în intervalul orar 16:00-24:00, și sâmbătă, între orele 6:00-7:00,  de la Căminul Cultural din Centrul istoric al Roșiei Montane.

CURSA Copiilor

STARTUL se dă din Piața Centrală și se va pleca spre Parcul Broadăr (Casina)  — fosta Casă  a Jandarmeriei  — Galeria Cătălina – Monulești,  — Str. Brazi  — Tăul Brazi  — Biserica Unitariană  —  Casa Parohială a Bisericii Unitariane  — SOSIRE în Piața Centrală

Înscrierile pentru Cursa Copiilor se fac pe website sau în Centrul istoric al Roșiei Montane la Căminul Cultural vineri, 4 septembrie 2020, începând cu ora 16:00, până sâmbătă, 5 septembrie 2020, ora 15:30.

Ridicarea kitului de concurs se face în aceleași intervale de la Căminul Cultural din Centrul istoric al Roșiei Montane.

Pentru ridicarea kit-ului de concurs, este necesară depunerea declaraţiei pe proprie răspundere semnată de unul dintre părinţi/tutore/reprezentant legal. Aceasta se poate completa la faţa locului sau se poate descărca de mai jos: www.rosiamontanamarathon.ro

4. CONDIȚII ADMINISTRATIVE (pe durata competiției)

Organizarea evenimentului revine Asociaței Pachamama România.

În timpul probelor competitive, în zona Start/Sosire, vor exista puncte de revitalizare unde concurenții se pot alimenta cu apă plată, sucuri naturale, băutura izotonică, fructe etc.

Pe durata desfășurării competiției, participanții nu pot părăsi traseul de alergare și nici nu îl pot schimba, prin scurtare sau alegerea de trasee alternative. Participanții care renunță la cursă pe parcursul alergării vor fi preluați de organizatori și conduși la punctele de control, unde arbitrii de traseu le vor înregistra abandonul.

Competiția va beneficia de prezența unei ambulanțe.

Temperatura probabilă: 15 – 30°C. Este obligatorie folosirea de echipament adecvat alergării la temperatura și condițiile meteorologice specifice perioadei de desfășurare a competiției.

5. CONDIȚII DE PARTICIPARE

Condiții ce trebuie îndeplinite de concurenți pentru a participa la competiție:

– pentru proba de Maraton (43.82 km) și Semimaraton (26,58 km) să aibă cel puțin 18 ani împliniți cel târziu pe 05.09.2020.

– pentru proba de 11 km să aibă cel puțin 16 ani împliniți cel târziu pe 05.09.2020.

– să aibă asupra sa un act de identitate în original.

– să fie de acord să participe pe propria răspundere, asociația organizatoare nefiind răspunzătoare pentru eventuale accidente sau alte prejudicii suferite de alergător în urma participării la această competiție.

NOTĂ: Confirmarea participării la cursă și ridicarea numărului de concurs se face în ziua de vineri, 04.09.2020, între orele 16:00-24:00, și sâmbătă, 05.09.2020, la Căminul Cultural din Roșia Montană.

6. ECHIPAMENT ȘI DEPOZITARE ALTE OBIECTE

Echipament recomandat :

– încălţăminte de trail

– un tricou de poliester

– şapcă

– geacă gore-tex sau ceva similar pentru vânt

– bidon pentru apă (de uz personal pentru toate cursele, la punctele de hidratare se pot reumple)

– bețe de schi sau trekking

– ochelari de soare cu protecție UV

Obligatoriu: un bidon de 0,33 / 0,5l plin cu lichid la start; alimente (doua batoane sau geluri la start); rucsac sau borseta; șapcă şi număr.

Obiectele personale ale participanților vor putea fi depozitate în zona de start, Piața Centrală, după ora 07.00, prin grija organizatorilor. Acestea vor putea fi ridicate după sosire, pe baza numărului de concurs.

ATENȚIE! Vă recomandăm să nu lăsați obiecte de valoare în sacii de depozitare a obiectelor personale.

7. CRONOMETRARE

Cronometrarea va fi www.time-it.ro. Punctele de control adiționale vor fi plasate de-a lungul traseului, fără a fi semnalizate. Alergătorii care nu vor trece prin punctele de control vor fi descalificați automat. Fiecare alergător este responsabil pentru propria securitate. Recomandăm să se alerge în coloană, pe partea dreapta a drumului. Este responsabilitatea fiecărui participant să poarte numărul de concurs, fiind strict interzisă modificarea acestuia. Participanții la competiție cu numere de concurs lipsă sau modificate vor fi descalificați.

8. CLASAMENT – CERTIFICAT DE PARTICIPARE

Clasamentul oficial va fi disponibil imediat după cursă pe www.rosiamontanamarathon.ro.

Vor fi întocmite clasamente open și pe categorii de vârstă. Se vor acorda premii primilor 3 clasați la open masculin/feminin și primilor trei clasați de la fiecare categorie de vârstă.

Cei care vor completa turul cursei vor intra în posesia medaliei Roșia Montană Marathon.

Diplomele se vor putea descarca de pe site-ul www.rosiamontanamarathon.ro

Punctele pentru Circuitul Carpaților se vor acorda în funcție de clasamentele OPEN, masculin și feminin.

9. TAXA DE PARTICIPARE

– Maraton: 140 lei (KIT concurs inclus);

– Semimaraton: 140 lei (KIT concurs inclus);

– Cursa de 11 km: 70 lei; (KIT concurs inclus, fără tricou)

Modalități de plată:

– prin transfer bancar în contul Asociației Pachamama România: Cont RO85 PIRB 4236 7320 8900 1000, deschis la PIRAEUS BANK, București, beneficiar ASOCIAȚIA PACHAMAMA ROMÂNIA

– cu card bancar, procesarea plăților securizate se face de către MobilPay, Netopia SRL pe site-ul www.rosiamontanamarathon.ro

KIT-ul de concurs conține: tricou tehnic Gravity, număr de concurs, declarație de participare, cupon pasta party, pliante oferite de organizatori și sponsori. Medalia de finisher se primește la sfârșitul competiției la linia de sosire. Alergătorii înscriși sunt invitați și la Pasta Party, după terminarea cursei.

Înscrierea la fața locului nu garantează obținerea unui kit complet (fără tricou tehnic).

Plata înscrierii se va face până pe data de 24.08.2020.

10. ÎNSCRIERI

Înscrierile se fac până pe 24 august 2020 online și pe  04 și 05 septembrie 2020 la fața locului, însă pentru cei înscriși după 24 august nu mai garantăm tricou. www.rosiamontanamarathon.ro/inscrieri.

Cei care vor dori să schimbe cursa la care s-au înscris, vor plăti o taxă de 25 lei 

11. CONDIȚII ADMINISTRATIVE GENERALE

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal.

Ca atare, organizatorii se angajează să păstreze confidențialitatea datelor cu caracter personal ale participanților/câștigătorilor la prezenta Competiție și să le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declarației participanților pe propria răspundere și legislației în vigoare.

Concurenților le este interzisă aruncarea oricăror resturi, gunoaie în zona de desfășurare a competiției sub sancțiunea descalificării din competiție. Aceștia vor putea folosi fie coșurile de gunoi amplasate în localitățile de pe traseu, fie sacii menajeri puși la dispoziție de către organizatori în zonele start/sosire și cele de hidratare. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deșeurilor și depunerea acestora în zonele special amenajate.

De asemenea, ei își rezervă dreptul de a modifica prezentul Regulament până la data începerii competiției, cu obligativitatea anunțării modificărilor intervenite pe site și la locul de desfășurare al competiției.

12. CONSERVAREA NATURII:

Competițiile din Circuitul Carpaților se desfășoară în unele din cele mai frumoase regiuni montane din România. Lăsarea de resturi, ambalaje, echipament pe parcursul traseelor și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurator vor atrage după sine descalificarea și interdicția de a mai participa la Roșia Montană Marathon pe viitor.

Accesul în zona de concurs:

– cu autovehicule proprietate personală din direcția București până la Alba-Iulia, apoi spre Gura Roșiei – Roșia Montană.

– cu mijloace de transport în comun din mai multe direcții:

 • București – Pitești – Sibiu – Sebeș – Alba-Iulia – Gura Roșiei – Roșia Montană;
 • Brașov – Sibiu – Sebeș – Alba-Iulia – Gura Roșiei – Roșia Montană;
 • Cluj – Gura Roșiei – Roșia Montană

– cu trenul, din orice direcție, până la Alba-Iulia, iar de acolo un alt mijloc de transport în comun.

Comitetul de inițiativă și de organizare:

Regulamentul nostru este completat de cel al MPC –

www.carpathianman.ro/documents/MPC/2017/mpc-reg%202018.ro_CC.pdf și cel al Circuitului Carpaților –www.circuitulcarpatilor.org/regulament.html, acestea două fiind prioritare.