Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Editia a XI-a, 24 Iunie 2024
Blog
18
08
2014

Maratonul Recunoștinței – Târgu Jiu 2014

În ziua de 17.08.2014 s-a desfăşurat “Maratonul Recunoştinţei”, Ediţia a IV-a Târgu Jiu. Prima ediţie s-a desfăşurat între Călugăreni şi Mormântul Eroului Necunoscut, din Parcul Carol, Bucureşti, iar ediţiile 2 şi 3 au avut loc la Roşia Montană, în județul Alba.

Maratonul a fost dedicat Armatei Romane care a dat jertfă supremă în Primul Război Mondial, marelui sculptor  Constantin Brâncuşi şi Constantinei Dita, campioana olimpică în probă de maraton la Olimpiada de la Beijing 2008.

La ora 07:15 concurenţii  au intonat Imnul României lângă Poarta Sărutului.

Startul în cele 5 probe: Cursa populară, 8 km, 15 km; 21 km şi maraton a fost dat  de către campioana olimpică Constantina Diță şi de Primarul Municipiului Târgu Jiu, domnul Florin Cârciumaru, din faţa Mesei Tăcerii.

Concurenţii au admirat timp de câteva ore din alergare operele lui Constantin Brâncuşi: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului şi au adus omagiul lor Eroinei de la  Jiu, Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, care a căzut eroic pe 22 august 1917 pe Dealul Secului, în judeţul Vrancea. De asemenea ei au trecut prin fata monumentului închinat lui Tudor Vladimirescu.

Campioana olimpică Constantina Dita a luat startul pe aleile parcului Constantin Brâncuşi, într-o cursă populară de 1,5 km, fiind acompaniata de numeroşi copii, prieteni şi simpatizanţi.

Maratonul face parte din ciclul de maratoane istorice: “Din dragoste pentru România şi istoria ei”, fiind al IX-lea maraton din acest circuit, organizat de maratoniştii din România  în perioada 2011-2014.

“Maratonul Recunoştinţei”, Ediţia a IV-a, a fost organizată de către  Clubul Sportiv Eco Alpin, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Direcţia pentru Sport şi Tineret Gorj, Maratonul Internaţional Bucureşti și Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”-Filiala Gorj.

Sponsori: Isostar România, www.hotelanna.ro.

Toate probele s-au încheiat sub Poarta Sărutului.

Premierea a fost efectuată de Constantina Diță, primarul municipiului Târgu Jiu, domnul  Florin Cârciumaru şi de către Ilie Roşu, vicepreşedintele Clubului Sportiv Eco Alpin.

O ştafetă  formată din 42 de copii, băieţi şi fete, în mare parte fotbalişti, handbaliste şi voleibaliste,  a alergat pe traseul maratonului, purtând din kilometru în kilometru un tricolor care a fost la final oferit spre amintire, campioanei olimpice Constantina Diță.

În semn de preţuire pentru performanţele obţinute de sportivii români la Jocurile Olimpice, maratoniştii au purtat în cursă steagul Olimpic şi drapelul României, în semn de respect şi de recunoştinţă pentru jertfele  Armatei Române în primul Război Mondial şi pentru Constantin Brâncuşi, care a realizat operele sale din recunoştinţă pentru eroii gorjeni căzuţi în Primul Război Mondial.

Primarul oraşului a oferit doamnei Constantina Diță o plachetă din partea locuitorilor municipiului Târgu Jiu, pentru întreaga sa activitate,  propunând ca acest maraton să fie inclus începând cu anul 2015  în programul de festivităţi organizate cu prilejul zilei oraşului. Pentru cel de-al 100-lea maraton alergat, Ilie Roşu a primit o cupă din partea colegilor săi şi o plachetă din partea primăriei Târgu Jiu.

Constantina Diță şi-a anunţat retragerea oficială din activitatea sportivă la Maratonul Internaţional Bucureşti din 4-5 octombrie 2014.

 

Clasament

La Maraton Masculin a câştigat Vasile Tilibasa, urmat de Florin Simion şi de Mihai Pantiş.

La Maraton Feminin a câştigat Diana Vlad.

La Semimaraton Masculin a câştigat Oscar Campos din Spania, urmat de Constantin Ungureanu şi de Adrian Totan.

La Semimaraton Feminin a câştigat Cornelia Munteanu, urmată de Dana Ladaru şi Ana Daraban.

La 15 km Masculin a câştigat Florin Stanciu, urmat de Adrian Parvu şi Ştefan Nan.

La 15 km Feminin a câştigat Corina Negoita, urmată de Corina Antimir.

La 8 km Masculin a câştigat Radu-Iulian Mirea, urmat de Radu Trancau.

La 8 km Feminin a câştigat Lucia Radu, fiind singura concurenta din concurs.

Cei mai în vârstă concurenţi au fost Gheorghe Mosion, 81 de ani, înscris la semimaraton şi Lucia Radu, 82 de ani, la proba de 8 km.