Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Întâlnire cu roșienii

Maratonul Interior a continuat pe 15 Octombrie cu o temă axată pe istorie, cultură, natură și ecoturism.

Am avut întâlnire cu Dani Bara, reprezentantul unei familii din Roșia Montană foarte gospodară, primitoare, atentă cu oamenii, cu mult bun simț și solidară  ce a hotărât că trebuie să se adapteze schimbării, construind în curtea bunicilor o cabană în stil rustic ce a devenit în scurt timp apreciată de toți turiștii care îi trec pragul – Casa cu Povești Roșia Montană.

De fiecare dată când revenim aici, găsim noi îmbunătățiri. La ultima vizită, am găsit curtea cu noi lucrări, construindu-se o nouă casă primitoare pentru toți cei care vor dori să se cazeze la Roșia.

Dani ne-a povestit cum a reușit să treacă alături de familia sa peste provocările extrem de mari pe care le-a avut de înfruntat întreaga comunitate. 

De asemenea, ne-a făcut o prezentare a Casei cu Povești, spunându-ne următoarele: „activitatea în domeniul turismului a început pentru noi din dorința de a valorifica curtea bunicilor din Roșia Montană. Având la bază o casă veche și văzând transformarea pe care au prins-o lucrurile odată cu mediatizarea la nivel mondial a Roșiei Montane, realizând valoarea comorilor care ne înconjoară și aflându-ne într-o conjunctură potrivită, am decis împreună cu soția, Ramona, că este timpul să încercăm ceva nou față de ceea ce făcusem până atunci. Eu lucram pe cont propriu ca informatician, ea era asistent social, dar acest lucru nu a fost un obstacol să ne decidem pe moment că acea casă veche trebuie să se transforme și trebuie să prindă viață, să expună poveștile de altădată și să devină Casa cu Povești Roșia Montană.”

Dani ne-a vorbit și despre frumusețea locurilor, obiectivele naturale unice în țara noastră, așa cum sunt Piatra Corbului, Masivul Șulei sau Detunatele.

A amintit și de  trecutul minier milenar și cum poate fi exploatat într-un mod sustenabil în present printr-un turism minier în care oamenii să vadă cum se extrăgea aur și să audă poveștile cu spiritele aurului numite aici valve.

Pentru a putea vedea tot ceea ce Dani ne-a împărtășit, urmăriți înregistrarea întâlnirii aici:

 www.facebook.com/RosiaMontanaMarathon/videos/910864772773967 

Vă așteptăm cu mult drag la următaorele întâlniri din cadrul Maratonului Interior care au loc joia de la ora 20:00.

Urmăriți anunțurile noastre pe paginile de facebook www.facebook.com/PachamamaRomania și www.facebook.com/RosiaMontanaMarathon

Descoperă Aurul din Inima ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *