Eveniment sportiv și eco-socio-cultural.
+40 724 270 951
Eveniment sportiv și eco-socio-cultural.
+40 724 270 951

Maraton 43.82 km

  • 22.07.2017
  • 07:30 am - 03:30 pm
  • 110 RON
  • Categorie eveniment

43,82 km – 1490 m diferenţă pozitivă; Trail race combinat cu porţiuni de asfalt; Timp limită – 9 ore;

START! De la MONUMENTUL EROILOR, apoi coborâm la POD la BERCU

De acolo , la stânga urcăm spre STREK (Drumul  pe care mergea trenulețul cu minereu)

Ne întoarcem spre Roşia pe STREK, aproximativ 3,5 Km, ieşind în Principal la GURA-MINEI

Urcăm pe Principal până la POLIŢIE, iar acolo facem dreapta intersectându-ne cu drumurile ce vin de la VALEA NANULUI, Tăul Ţapului şi Hop-Gauri

Traversăm pe HĂLZILE DE STERIL, pe la jumătatea Masivului Cetate şi ieşim în punctul în care se întâlnesc masivele Cârnic şi Cetate (PRINTRE CARNIC SI CETATE).

Coborârea spre SATUL CORNA

CENTRUL SATULUI CORNA

La dreapta SPRE ABRUD, până aproape de Remus Cenuşă şi apoi spre stânga, SPRE SATUL BUNTA

La prima intersecţie a drumului secundar facem la dreapta şi după 150 m o luăm pieptiş prin locul care a aparţinut fostului RECTOR al UNIVERSITĂŢII  1DECEMBRIE, Vasile Moise (loc pe care există un drum de acces)

Se iese  în DRUMUL STRATEGIC (fostul drum PRINCIPAL al Cornei), ce urmăreşte CULMEA STÂNGĂ A VĂII CORNEI (în direcţia de curgere a pârâului Corna).

Din PRINCIPALUL (de acces la CABANA METEO) pietruit începem coborârea SPRE GARDA-BARBULEȘTI de la intersecţia cu drumul spre Roşia o luăm la dreapta şi următoarea la stânga , spre Vârtop.

O luăm la stânga, pe urcare, SPRE cele câteva GARAJE, unde se iese în drumul ce duce spre Roșia-Poieni.

În stânga se văd Centrul Cornei şi Masivele Cetate şi Cârnic (cu Piatra Corbului), iar peste Cârnic se vede Vârful Rotundu.

În dreapta Valea Bucium-Sat cu apa Abruzelului (Abrudelului), în plan secund Valea Buciumului cu Detunata Flocoasa şi Detunata Goală, iar la orizont Masivul Corabia şi Gemenele.

Din PRINCIPALUL CE DUCE SPRE ROȘIA-POIENI  intrăm SPRE ROŞIA PE LA GRUBER (aşa-zis, până acum, Eduard), având Piatra Corbului în faţă şi Tăul Cornii şi Valea Cornii în stânga, jos.Trecem având în dreapta sus IZVOARELE VĂII CORNII.

La intersecţie coborâm până la TĂUL BRAZILOR, o luăm la dreapta, apoi la stânga, mergem pe dig şi apoi facem din nou la stânga, coborând spre Principalul ce duce  pe STRADA BRAZI spre Piață

De acolo coborâm până la ŞCOALA VECHE de unde o luăm la stânga spre MASIVUL CÂRNIC. Ocolim Cârnicul şi ajungem , trecând pe lângă urmele unor EXPLOATĂRI PRE-ROMANE ȘI ROMANE, pe lângă PIATRA CORBULUI şi ajungând în intersecţia de unde am început să coborâm spre Centrul Roşiei.

La INTERSECŢIE mergem înainte, iar după câteva sute de metri ni se deschide spre stânga Valea Roşiei, iar în plan apropiat în stânga avem MASIVUL SULEI  (se vede capul de TARABOSTES), cele TREI VÂRFURI LETY), iar în plan îndepărtat Masivul Rotundu.

Ieşim, în nou, în drumul PRINCIPAL SPRE COMBINATUL MINIER AL CUPRULUI ROȘIA-POIENI şi după vreo 300 m facem la stânga, coborând spre TĂUL CEL MARE.

Lăsăm Tăul cel MARE în stânga  şi ocolim MASIVUL ROTUNDU spre dreapta. Ajungem până la gardul ce separa ISLAZUL de DRUMUL PRINCIPAL al CMCRP şi de acolo o luăm pieptiş pe la liziera pădurii de brazi spre VÂRFUL ROTUNDU.

Din PRINCIPALUL (de acces la CABANA METEO) pietruit începem coborârea SPRE GARDA-BARBULEȘTI de la intersecţia cu drumul spre Roşia o luăm la dreapta şi următoarea la stânga , spre Vârtop.

Coborâm VALEA VÂRTOPULUI, traversând satul VÂRTOP până în CĂRPINIŞ, la STATUIA LUI CLOŞCA.

O luăm la stânga şi începem urcarea de 2,5 km prin PĂDUREA DE LA  PIATRA-ALBA spre ISLAZ

Se iese din pădure, iar în stânga avem o deschidere peste Valea Vârtopului peste munţii din Zona CÂMPENIULUI.

În dreapta Valea ROŞIEI spre care urcăm , iar în spate Masivul Vulcan.

Trecem prin SATUL BALMOȘEȘTI, lăsăm MASIVUL ORLEA în stânga. Aici există cel mai bogat COMPLEX de GALERII ROMANE

Ieşim în PRINCIPALUL ce străbate Roșia Montană lângă BISERICA  ORTODOXĂ (una dintre cele 7 construite în sec. al XVII-lea din cele 1.700 kg de AUR descoperite în acelaşi loc de către MIHĂILĂ GRITTA în urma întâlnirii cu VÂLVA).

De la intersecţie urcăm 300 m până la SOSIRE, la MONUMENTUL EROILOR ŞI CRUCEA LUI GRITTA.

Loc de întâlnire

Monumentul Eroilor

Sat. Rosia Montana

Telefon: +40 724 270 951

rosiamontanamarathon.ro

Organizator

Pachamama România

Str. Dr. Lister, Nr. 32, București

Detalii

  • Limită:
    500 participanți