Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

După 10 ani de la prima interacțiune cu acest loc special (August 2013), timp în care am desfășurat 10 ediții ale Roșia Montană Marathon și numeroase acțiuni educaționale de protejare a naturii (ecologizare a locului, colectare selectivă a deșeurilor, simpozioane, ateliere de creație etc.) alături de tânăra generație, vă prezentăm o parte dintre motivele ce fac din Roșia Montană o localitate deosebită, membră și a Patrimoniul Mondial UNESCO.

În primul rând, Roșia Montană este un loc care pe noi ne-a inspirit și ne-a ajutat să ne descoperim aurul interior. Asemenea au spus și miile de alergători montani care au venit și au pășit pe potecile Roșiei și au simțit energia locului. Odată intrat în conexiune cu Roșia Montană, viața ta nu va mai fi aceeași.
În al doilea rând, am simțit cum Roșia Montană creează un spațiu intim pentru Întâlnirea cu noi înșine – o întâlnire cu natura din noi, și ne-a ajutat să ne cunoaștem din ce în ce mai bine. Venind la Roșia Montană, vei descoperi laturi noi ale tale, calități de care nu ești încă conștient.
În al treilea rând, Roșia Montană ne-a oferit o Întâlnire cu strămoșii. Aici am descoperit o adevărată comoară culturală și o zestre de neprețuit din partea înaintașilor noștri, dovadă fiind galeriile din vremea dacilor și a romanilor, descoperirile din interiorul lor sau casele de patrimoniu. Ai ocazia să fii față în față cu o istorie de mii de ani vizitând Roșia Montană.
În al patrulea rând, am observant cum Roșia Montană a reușit să adune laolaltă sute de mii de oameni de peste tot din țară și din multe alte părți ale lumii pentru a cere conservarea acesteia, devenind astfel Locul de Renaștere a conștiinței ecologice a Românilor. De îndată ce vei păși aici vei vedea și tu de ce a meritat acest efort comun.
În al cincilea rând, am conștientizat că Roșia Montană este Inima Verde a României, datorită impactului ecologic ce l-a avut asupra oamenilor, precum și Inima de Aur a țării noastre datorită bogăției sale naturale.
În al șaselea rând, Roșia Montană este creatoarea unei comunități sustenabile aflate într-o continuă creștere. Odată cu închiderea minelor, oamenii s-au redirecționat în special către agroturism și au observant că poate fi o sursă din care pot trăi. În prezent, tot mai multe familii și-au construit pensiuni sau își deschid ușile caselor pentru a primii turiști. Te poți bucura și tu de primirea caldă a urmașilor lui Horea și Avram Iancu petrecând mai multe zile cu roșienii.
Nu în ultimul rând, Roșia Montană a demonstrat că și generațiile viitoare se vor putea bucura de bogăția naturii. Aici este locul de naștere al activismului sacru care ne învață despre puterea de a păstra intactă SACRALITATEA NATURII!

Și așa cum bine spunea Mihai Goțiu într-unul din articolele cărții proaspăt lansate de către Pachamama România – Roșia Montană Azi: „România nu va mai fi aceeași după Roșia Montană. Deocamdată, Roșia Montană are nevoie de România pentru a fi salvată. Iar când acest lucru se va întâmpla, la rândul ei, Roșia Montană va salva România. Și nu e vorba de ieșirea din criza economică, ci de un lucru mult mai important: ieșirea dintr-o prea lungă criză morală.”

Așadar, te invităm să cunoști Roșia Montană, să te bucuri de frumusețea ei naturală, culturală, socială, precum și de cea energetică și să contribui la renașterea acestui loc special care la rândul său va ajuta întreaga națiune să renască!