Editia a XI-a, 22 Iunie 2024

Ambasadori

Constantina Diță

Alintată de prieteni Puşa, Constantina Diță este una dintre cele mai valoroase atlete pe care le-a dat ţara noastră. 

La 17 august 2008, în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, a câștigat medalia de aur la proba de maraton, devenind singura campioană olimpică pentru România în această probă. Cu această ocazie a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cea mai în vârstă câştigătoare a unui maraton olimpic din istorie.

După retragerea din activitatea competiţională a rămas alături de sportul care i-a adus satisfacţii şi organizează concursul Bucharest International Half Marathon & 10k. 

Dacă la primele ediţii ale maratonului de la Roşia Montană ne-a dat startul prin telefon din SUA, la ediţia din 2016 a fost prezentă, a alergat cursa de 10Km şi a premiat câştigătorii.

Lucian Clinciu

Cunoscut în lumea alergătorilor montani și sub numele de Carpathian Man, Lucian este cel care a deschis drumul alergării montane în România în forma pe care o cunoaştem azi.

La 14 octombrie 2006 a organizat prima ediţie a Maratonului Piatra Craiului. În 2013 a lansat proiectul CarpathianMan destinat promovării sporturilor montane, proiect care include patru competiţii: 

  • “Postavăru Night” – cursă nocturnă de schi de tură și alergare alpină, 
  • “Bike 4Mountains” – concurs de mountain bike,
  •  “ULTRA Trail Făgăraș” – alergare montană și 
  • tradiţionalul “Maraton Piatra Craiului”. 

Sub îndrumarea lui au crescut şi alte competiţii montane de la noi. Îi mulțumim pentru sprijinul pe care ni-l acordă an de an.

Ștefan Sălăgean

Profesor de istorie la Şcoala Gimnazială Tureac, este unul dintre cei mai pasionați alergători montani din România şi câștigător al probei de maraton la ediţia 2016 a Maratonului Roşia Montană. Tot în 2016 s-a clasat pe locul al doilea în cadrul Trofeului Circuitului Carpaților, fiind singurul care a terminat toate cele 11 curse la masculin.

Mihai Pantiș

Este singura persoană prezentă an de an la Roșia Montană pentru a alerga la proba de maraton. Este un alergător de mare anduranță, participând aproape la toate concursurile de trail din România, depășind chiar și granițele țării și reușind să se impună la concursul ținut pe Marele Zid Chinezesc. Este unul din puținii alergători care au participat la o cursă de peste 150 km organizată în Italia.

Codrea Gheorghe Silip

Este o persoană foarte discretă, dar de o ambiție şi o determinare incredibile. Alături de Geta Manolache a format o echipă de alergători minunată ce au purtat numele Roşia Montană Marathon peste tot în țară. În ultimii 3 ani a fost cel mai activ ambasador, implicându-se și în acțiunile de ecologizare ce preced concursul nostru, cât și în marcarea traseului. A fost o mare bucurie să-l vedem primul la linia de sosire în proba de maraton la Roşia în 2017. Felicitările noastre pentru tot ceea ce faci, pentru exemplul pe care îl oferi celor din jurul tău.